ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μονοπώλιο από την εξαγορά της FORTHNET


Γιατί κατέθεσε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση για την επιχειρηματική δράση του Β. Μαρινάκη και ειδικότερα για την απόφασή του να εξαγοράσει την Forthnet;

Κάνετε μεγάλο λάθος εάν πιστεύετε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον εν λόγω επιχειρηματία. Αυτή είναι μία αποπροσανατολιστική ερμηνεία για να μη δει κανείς την ουσία της υπόθεσης.
Μία ενδεχόμενη τέτοια επιχειρηματική κίνηση δημιουργεί τετελεσμένα που είναι εξαιρετικά σοβαρά και αφορούν την ίδια τη Δημοκρατία. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που ασκεί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για το πώς αντιλαμβάνονται το πλαίσιο κανόνων της υγιούς επιχειρηματικότητας και πώς αυτή ασκείται στην χώρα μας. Είναι θέματα ανταγωνισμού και φυσικά θέματα δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Είναι εν τέλει θέμα Δημοκρατίας.

Εφόσον προχωρήσει μία τέτοια εξαγορά από την εν λόγω εταιρία πρόκειται για σκαστή υπόθεση διαπλοκής διότι:

1. Δημιουργείται μία πρωτοφανής υπερσυγκέντρωση Μέσων Ενημέρωσης στα χέρια ενός επιχειρηματία, ο οποίος ελέγχει και τη διανομή του Τύπου και είναι γνωστό σε όλους πως διατηρεί φιλικές και συγγενικές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολυφωνία, την αντικειμενικότητα και στο τέλος την ίδια τη Δημοκρατία.

2. Θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ θα μπορεί μέσα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα που θα χειρίζεται μέσω της
 Nova να ελέγχει τις χρηματοροές των υπολοίπων ΠΑΕ. Με λίγα λόγια, το πρωτάθλημα θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.

Πώς βλέπει αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση; Ή μήπως είναι υγιής οποιαδήποτε δραστηριότητα οποιουδήποτε επιχειρηματία αρκεί να είναι φιλικός προς την ηγεσία της ΝΔ;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως ενδεχόμενη εξαγορά της Forthnet  από την alter ego θα οδηγήσει στον έλεγχο του ποδοσφαίρου; Τι απαντάτε;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο κ. Μαρινάκης, ως ιδιοκτήτης της
 Alter Ego, θα αποκτήσει την Forthnet που με την σειρά της ελέγχει την εταιρεία συνδρομητικών καναλιών Nova. Έτσι ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού θα είναι και ιδιοκτήτης της Nova, που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα των περισσότερων οµάδων της Super League. Ένας ιδιοκτήτης ΠΑΕ, δηλαδή, θα ελέγχει τα βασικά έσοδα όλων των υπόλοιπων ποδοσφαιρικών ομάδων του πρωταθλήματος.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, έχει εμπράκτως πάρει την πρωτοβουλία να μειώσει η ΕΡΤ τον αριθμό των ΠΑΕ των οποίων κατείχε τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εκ των υστέρων, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η σπουδή να μην έχει η ΕΡΤ τις μεταδόσεις των ομάδων αυτών λειτουργεί προς όφελος της
 Nova και, εφόσον προχωρήσει η εξαγορά από την alter ego, προς όφελος τελικά του κ. Μαρινάκη.

Είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από εύλογο το ερώτημα εάν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού και της υγιούς επιχειρηματικότητας, αφού μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αφήσει χώρο για άνιση μεταχείριση μεταξύ των ομάδων και για διεξαγωγή του πρωταθλήματος με όρους αναξιοπιστίας.

Για ποιον λόγο εγκαλείτε τους τραπεζίτες σε σχέση με την ενδεχόμενη εξαγορά της
 Forthnet από την Alter Ego;

Είναι λογικό να θέτουμε το ζήτημα και για την πλευρά των τραπεζών αφού, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, η εταιρεία Forthnet θα εξαγοραστεί από την εταιρεία του Β. Μαρινάκη έναντι ποσού κοντά στα 45 εκ. ευρώ ενώ, σύμφωνα πάντα με τα ίδια ρεπορτάζ, θα έχει προηγηθεί κούρεμα δανείων που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

Είναι σκάνδαλο και μόνο να μιλά κανείς για σβήσιμο χρεών άνω των 250 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που η κυβέρνηση διαρρέει την πρόθεσή της να εγγυηθεί με χρήματα του Δημοσίου, άρα των φορολογουμένων, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών για την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους.
.
Είναι οι ίδιες τράπεζες που αντιμετωπίζουν με απίστευτη αυστηρότητα και γραφειοκρατία, ως προς τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, πάρα πολλές μικρές και πολύ μικρές αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Η πρακτική αυτή έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις τόσο ως προς τη βιωσιμότητά όσο και ως προς τη διόγκωση των τοκοφόρων χρεών τους και είναι πιθανό να οδηγήσει είτε στην αδράνεια ή ακόμα και στο οριστικό κλείσιμό τους.

Γιατί μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ για υπερσυγκέντρωση στον χώρο του Τύπου; Τι απαντάτε;

Αν προχωρήσει η εξαγορά της
 Forthnet, ουσιαστικά η εταιρεία Alter Ego θα μετατραπεί στο πιο ισχυρό ολιγοπώλιο στον εκδοτικό χώρο που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του τόπου.

Οι εταιρείες συμφερόντων του Β. Μαρινάκη θα ελέγχουν δεκάδες ιστορικούς τίτλους εφημερίδων, ιστοσελίδων, περιοδικών. Μέσω της εξαγοράς της εταιρείας Άργος, ελέγχει και τη διανομή και την εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική σε ανταγωνιστικά έντυπα, γεγονός που είχε προκαλέσει και την αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την προηγούμενη φυσικά σύνθεσή της, την οποία η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει άρον άρον την ηγεσία της.

Επιπλέον, πρόσφατα η
 Alter Ego ανακηρύχθηκε από το ΕΣΡ «οριστική δικαιούχος» για την έκτη τηλεοπτική άδεια πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου, ενώ κατέχει ήδη το νέο κανάλι με όνομα One TV που έκανε διαδικτυακή πρεμιέρα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2019.

Τώρα με την εξαγορά της
Forthnet θα έχει και την ιδιοκτησία των συνδρομητικών καναλιών nova!

Δεν υπάρχουν σχόλια: