Μπλόκο σε εκ νέου υποψηφιότητα για Παππά, Πολάκη, Γεροβασίλη και Φάμελλο – Όλα τα ονόματα
Η εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησε χτες το απόγευμα και συνεδρίαζε μέχρι τις πρωινές ώρες, δεν περιλαμβάνει αλλαγή στο άρθρο που λέει πως κάθε βουλευτής έχει ανώτατο όριο τριών θητειών.
Αρχικά ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτείνει να υπάρχει όριο τριών θητειών ανά Περιφέρεια και μετά ο βουλευτής να αλλάζει περιοχή αν θέλει να είναι εκ νέου υποψήφιος.
Αυτή η ιδέα του προέδρου άλλαξε, και χθες η προεδρική πλευρά πρότεινε ανώτατο όριο τεσσάρων θητειών.
Όμως, τελικά, σύμφωνα με ανάρτηση του Χρήστος Κυμπιζής στο Documentonews.gr αποφασίστηκε στην εισήγηση της Επιτροπής Καταστατικού να μην προταθεί καμία αλλαγή και να παραμείνει το όριο των τριών θητειών, κάτι που αν ψηφιστεί από το Καταστατικό Συνέδριο βάζει μπλόκο για εκ νέου υποψηφιότητα στους:
Τι λέει το υπάρχον Καταστατικό:
«Δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες όσοι/όσες έχουν διατελέσει βουλευτές/τριες ή ευρωβουλευτές/τριες επί τρεις διαδοχικές περιόδους, στις οποίες δεν συνυπολογίζονται βουλευτικές περίοδοι µε διάρκεια μικρότερη των 2/3 της πλήρους διάρκειας της βουλευτικής περιόδου, δηλαδή των τριάντα δύο (32) μηνών αρχής γενομένης από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Από το κώλυμα εξαιρείται ο/η Πρόεδρος του κόμματος ή οι διατελέσαντες/σασες πρωθυπουργοί».
Με απλά λόγια, με τα όσα ισχύουν σήμερα, δεν μπορεί να είναι κάποιος εκ νέου υποψήφιος αν έχει εκλεγεί βουλευτής τον Σεπτέμβριο του ’15, το καλοκαίρι του ’19 και πέρυσι τον Ιούνιο, με εξαίρεση τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτός βέβαια αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήσει κάλπες πριν συμπληρωθούν οι 32 μήνες…
Αξιοσημείωτο είναι πως τελικά δεν πέρασαν στην εισήγηση της Επιτροπής όλες οι ριζικές αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης τις τελευταίες ώρες πρότεινε να υπάρχει ανώτατο όριο τεσσάρων θητειών ανά βουλευτή. Με απλά λόγια άλλαξε την πρότασή του για ανώτατο όριο τριών θητειών ανά βουλευτή σε κάθε περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, αποφασίστηκε στην εισήγηση της Επιτροπής να παραμείνει ο περιορισμός όπως ισχύει μέχρι τώρα. Βουλευτές τους οποίους αφορά αυτός ο περιορισμός διαφώνησαν με αυτή την πρόταση.
Κατ’ αρχάς αποφασίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή, στον προσυνεδριακό διάλογο και στο Συνέδριο να συζητηθεί η αλλαγή για το όνομα του κόμματος, όμως, στην εισήγηση δεν συμπεριλαμβάνεται η πρόταση Κασσελάκη για το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς».
Αποφασίστηκε να παραμείνει η Πολιτική Γραμματεία αλλά με λιγότερα μέλη και να προταθεί η δημιουργία Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία θα έχει τον ρόλο του πρωϊνού καφέ.
Το όνομα της Κεντρικής Επιτροπής παραμένει το ίδιο, τα μέλη θα είναι 201 και θα εκλέγονται όλα. Ο Στέφανος Κασσελάκης είχε προτείνει να ονομαστεί Εθνική Επιτροπή, να έχει 151 μέλη και να συμμετέχουν ex officio οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.
Επίσης, τελικά πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για την Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου ουσιαστικά μία πενταμελής και μία επταμελής ομάδα, θα παίρνει αποφάσεις χωρίς να ζητάται η απόφαση των άλλων Οργάνων (πχ της ΚΕ για τον Σπίρτζη).
Οι νομαρχιακές επιτροπές, όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, καταργούνται και τη θέση τους παίρνουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια τα οποία θα αποτελούνται από τους συντονιστές των Οργανώσεων Μελών. Επίσης, συγκροτούνται περιφερειακές επιτροπές.
Το κείμενο της εισήγησης θα μοιραστεί στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ενόψει της αυριανής συνεδρίασης. Βεβαίως όλα αυτά αποτελούν την εισήγηση της Επιτροπής και δεν είναι δεσμευτικά για το τι θα αποφασιστεί τελικά στο Καταστατικό Συνέδριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου