ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Ταυτοποιήθηκαν 18 εκτελεσθέντες από τους ναζί στην Κρήτη

 

Δικαίωση βρήκαν, μετά από 83 χρόνια, οι συγγενείς των 18 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Κρήτη, καθώς έρευνα της Παλαιογονιδιωματικής και Εξελικτικής Γενετικής ομάδας του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) τεκμηρίωσε την ταυτότητα των ανθρώπων που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο χωριό Άδελε, του Ρεθύμνου.

«Ταυτοποίηση των 18 εκτελεσθέντων πολιτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του Άδελε, Ρεθύμνου, Κρήτης με την χρήση προσέγγισης αρχαίου DNA και γονιδιωμάτων χαμηλής κάλυψης». Με αυτόν τον τίτλο η μελέτη που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα Παλαιογονιδιωματικής και Εξελικτικής Γενετικής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) και παρουσιάστηκε από το Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, κλείνει ένα αιματηρό κεφάλαιο της πρόσφατης ιστορίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η ερευνητική ομάδα έκανε χρήση «προσέγγισης αρχαίου DNA και γονιδιωμάτων χαμηλής κάλυψης».

83 χρόνια μετά – Ταυτοποιήθηκαν 18 θύματα των ναζί στο χωριό Άδελε

Στην Μάχη της Κρήτης τον Απρίλιο του 1941, κατά την διάρκεια του Β’ Π.Π., οι γερμανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους κατοίκους. Σε απάντηση στις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν, οι Γερμανοί προχώρησαν με διαταγή του στρατηγού Kurt Student διέταξε μαζικές εκτελέσεις αμάχων.

Στις 2 Ιουνίου στο χωριό Άδελε, του Ρεθύμνου, 18 άνδρες εκτελέστηκαν και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο στην θέση Σαρακίνα. Ο μικρότερος ήταν 16 ετών και ο μεγαλύτερος 76. Όπως επισημαίνει η δημόσια τηλεόραση οι 18 εκτελεσθέντες έσκαψαν οι ίδιοι τον τάφο τους προτού εκτελεστούν. Στο σημείο έχουν φυτευτεί 18 κυπαρίσσια. 

Είθισται να λέγεται “η μάχη της Κρήτης” για να περιγραφεί η από αέρος και θαλάσσης επιχείρηση «Mercury» κατάληψης του νησιού. Ωστόσο, κάθε χωριό και κοινότητα έδωσε την δική του μάχη, όπου πολέμησαν άμαχοι και γυναικόπαιδα. Και το πλήρωσαν με την ζωή τους. Επαναλαμβανόμενη θηριωδία.

Σήμερα με την βοήθεια της επιστήμης τεκμηριώνεται η ταυτότητα των νεκρών. Την ημέρα επετείου της σφαγής δόθηκαν απαντήσεις και ταυτοποιήθηκαν τα 18 θύματα.

Όπως επισημαίνεται, η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης είναι απαραίτητη για να εκπληρώσουν οι συγγενείς των θυμάτων μια ηθική και καθολική αξία: την ονομασία των νεκρών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: