Λένε ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, αλλά αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης το σέρβιρε όχι μόνο ζεστό, αλλά καυτό στον Βαγγέλη Μεΐμαράκη. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. και εκ νέου ευρωβουλευτής έβαλε υποψηφιότητα για μία από τις δέκα θέσεις αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ελέγχει ο προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη Μάνφρεντ Βέμπερ. Μόνο που δεν εξελέγη, και μάλιστα βγήκε τελευταίος από τους υποψήφιους. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να πάρει τον φίλο του ή, ακόμη χειρότερα, τον πήρε για να του πει ότι δεν τον ενδιαφέρει θέση αντιπροέδρου.
Ο Κυριάκος δεν ξεχνά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε το «άδειασμα» που του έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την Παρασκευή πριν από τις ευρωεκλογές. Όταν ο ευρωβουλευτής ρωτήθηκε σχετικά με την επιστολή Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια, είχε απαντήσει ότι «η Ευρώπη έχει τη δική της ατζέντα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για άνευ αντικρίσματος επικοινωνιακή κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά και στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ. (εκείνου που πίσω από κάθε υποψήφιο είχε το όνομα και το επώνυμο του πρωθυπουργού), ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν είχε παρευρεθεί γιατί… είχε χάσει το αεροπλάνο από τη Νέα Υόρκη. Μόνο που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα έπρεπε να ξέρει ότι «ο Κυριάκος είναι εκδικητικός τύπος και δεν ξεχνά ό,τι του κάνουν», όπως λένε οι φίλοι του πρωθυπουργού. Για να ολοκληρωθεί το «πιάτο», ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν θα είναι καν επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ., θέση την οποία πήρε η Ελίζα Βόζενμπεργκ.
Είμαστε δυο, είμαστε τρεις
Εχει ενδιαφέρον όμως γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακινδυνεύει να ανοίξει ξανά μέτωπο με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η αναθέρμανση της κόντρας έρχεται σε μια στιγμή που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής έχουν προαναγγείλει κοινή παρέμβαση τη Δευτέρα 1 Ιουλίου. Με την κίνησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει να κάνει τρεις τους πρώην προέδρους που θα συντονίζουν τα επόμενα εσωκομματικά τους βήματα.
Ο πρωθυπουργός και ο Θεός…
«Μας είδε ο Θεός» είπε ο βουλευτής της Ν.Δ. στη σύζυγό του την παραμονή του ανασχηματισμού, όταν στην οθόνη του κινητού του εμφανίστηκε το τηλέφωνο του πρωθυπουργού. Εννοούσε ότι το τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό ήταν ένδειξη ότι «τους πρόσεξε ο Θεός» - ο κανονικός, όχι της Ν.Δ. Είναι ένας από τους βουλευτές στους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει πριν από τις εκλογές ότι «ξέρω ότι σε έχω αδικήσει, αλλά θα επανορθώσω στον ανασχηματισμό». Κάπως έτσι ο βουλευτής περίμενε ένα τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου που θα του ανέθετε θέση υφυπουργού. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πήρε τηλέφωνο. Όχι όμως για να του αναθέσει υφυπουργείο, αλλά για να του εξηγήσει ότι για ακόμη μια φορά δεν μπορεί να τον βάλει στο κυβερνητικό σχήμα. Η αιτιολογία ήταν ότι από την περιφέρειά του υπάρχουν άλλοι δύο υφυπουργοί -μία γυναίκα και ένας άνδρας- και δεν μπορεί να συμπεριλάβει και τρίτο. Το ότι υπάρχουν άλλοι δύο βέβαια καθόλου δεν ενδιαφέρει τον βουλευτή. Το αντίθετο μάλιστα. Θα μπορούσε να απομακρύνει τον έναν από τους δύο και να βάλει εκείνον στην κυβέρνηση. Κάπως έτσι λέει κι εκείνος «αν με ξαναδείτε στη Βουλή, γράψτε μου»…
Σαμαράς-Καραμανλής, κοινός βηματισμός
Η κοινή εμφάνιση και παρέμβαση Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» έχει γίνει και μόνο με την ανακοίνωσή της μείζον θέμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Θεωρείται βέβαιο ότι οι δύο πρωθυπουργοί θα κάνουν συνολική τοποθέτηση για τα πολιτικά πράγματα και την πορεία της χώρας και η κριτική τους θα είναι σκληρή για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι δύο πρώην πρόεδροι είναι αποστασιοποιημένοι από την ηγεσία του κόμματος και το έδειξαν με την εκκωφαντική τους απουσία από τον προεκλογικό αγώνα στις ευρωεκλογές. Κάτι σαν «δεν μας ενδιαφέρει το ποσοστό που θα πάρει ο Κυριάκος» έμοιαζε η στάση τους κι έτσι ερμηνεύτηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. Για τον Αντώνη Σαμαρά τα αρνητικά αισθήματα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πιο έντονα, καθώς θεωρούν όχι μόνο πως δεν βοήθησε -όπως ο Κώστας Καραμανλής-, αλλά και πως έσπρωξε ψηφοφόρους του σε άλλα μικρά κόμματα και πήρε έδρα η Αφροδίτη Λατινοπούλου.
Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;
Η σχέση Καραμανλή-Σαμαρά έχει περάσει από πολλά κύματα και βρέθηκε στο ναδίρ την περίοδο της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όταν οι δεξιοί κατηγορούσαν τον Κώστα Καραμανλή για ανοχή στον Αλέξη Τσίπρα. Έκτοτε όμως κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Η επαναπροσέγγιση των δύο πρώην πρωθυπουργών άρχισε την επομένη των υποκλοπών, όταν ο Κώστας Καραμανλής άφησε κατά μέρος τη μέχρι τότε διακριτική του στάση έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και τάχθηκε καθαρά κατά των υποκλοπών χαρακτηρίζοντας grosso modo «ανόητο» τον πρωθυπουργό. Περίπου έναν μήνα αργότερα, το βράδυ της ΔΕΘ, Καραμανλής και Σαμαράς έφαγαν μαζί στέλνοντας το πρώτο μήνυμα της προσέγγισης. Έκτοτε έφαγαν άλλη μια φορά μαζί δημόσια σε ταβέρνα στην Κηφισιά. Τη Δευτέρα 1 Ιουλίου θα είναι η πρώτη κοινή δημόσια παρέμβασή τους. Οι πληροφορίες από τα γαλάζια παρασκήνια αναφέρουν ότι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας έχουν συναντηθεί αρκετές φορές και μοιράζονται τις ανησυχίες τους. Θεωρείται βέβαιο πως δεν θα αφήσουν την παράταξη στον δρόμο που έχει χαράξει γι’ αυτή η νεοφιλελεύθερη ηγεσία Μητσοτάκη. Το πώς θα μεθοδεύσουν την πολιτική τους παρέμβαση δεν είναι γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι όταν θα εκδηλωθεί από τον Αντώνη Σαμαρά, που παραμένει και βουλευτής, θα έχει τη συμφωνία και τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή.
Λόγια περί VMRO
Την πολιτική της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας απειλεί πως θα θέσει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να ζητήσει συμμόρφωση με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι αλήθεια ότι τόσο η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα όσο και ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι προκαλούν μιλώντας παντού και πάντα για τη «Μακεδονία» και όχι τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι το όνομα της χώρας τους διεθνώς αλλά και στο εσωτερικό.
Ομως είναι επίσης αλήθεια ότι η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έπρεπε δεν στήριξαν τη Συμφωνία ενώ και στη συνέχεια την εγκατέλειψαν στη μοίρα της - δηλαδή στις διαθέσεις των εθνικιστών του VMRO. Τώρα τρέχει να διασώσει τα προσχήματα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνάντηση των «Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.» (Αυστρία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία) δεν έθεσε το ζήτημα της αθέτησης των συμφωνηθέντων από τη Βόρεια Μακεδονία. Περιορίστηκε να υπογραμμίσει ότι «αυτός ο δρόμος θα πρέπει να βασίζεται στην πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».
Τι θέμα ακριβώς θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ό,τι έθεσε και για την Αλβανία; Δηλαδή τίποτα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου