ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Δημ. Μόσχος: Ο Άδωνις «έδιωξε» τα αρνάκια στους καθολικούς

Ο «άνθρωπος της αγοράς» Άδωνις Γεωργιάδης που πέρυσι ως υπουργός Ανάπτυξης επέβαλε τις τιμές με τις οποίες θα πωλούντο τα αμνοερίφια στο «καλάθι του νοικοκυριού» οδήγησε τους Έλληνες κτηνοτρόφους να «διώξουν» για εξαγωγή τα νεαρά ζώα φέτος, όπως αποκάλυψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Χατζηνικόλα ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Kτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του διαδόχου του Κώστα Σκρέκα περί ανατιμήσεων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή ο κ. Μόσχος είπε χαρακτηριστικά ότι «τα ακούω γενικότερα και γελάω».

«Για το αρνί, μιλάμε για την περίοδο του Πάσχα. Υπήρχε μία κατάσταση πέρυσι που μπήκε στο "καλάθι" το αρνί με συγκεκριμένη τιμή, τα 9 ευρώ. Φέτος εμείς προτιμήσαμε να δώσουμε τα αρνάκια μας πολύ μικρά, με μικρό κόστος παραγωγής, να είναι 15-23 ημερών είτε ζωντανά είτε σφαγμένα, σε εμπόρους που τα έκαναν εξαγωγή σε χώρες για το καθολικό Πάσχα σχεδόν ένα μήνα πριν. Αυτό έγινε γιατί ζήσαμε την περυσινή χρονιά όπου η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη τα έβαλε στο "καλάθι" με ορισμένη τιμή. Το διάστημα πριν, πουλούσαμε στα 7,5 ευρώ. Μετά, πέσαμε έρμαιοι των εμπόρων, μας έλεγαν "θέλετε να τα σφάξετε; 5,5 με 6 ευρώ, αλλιώς κρατήστε τα"». 

«Αυτό δημιουργεί ήδη ελλείψεις στην αγορά, στην βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχουν τα αρνιά που υπήρχαν τις προηγούμενες χρονιές, είναι λιγότερα 25%-30%», είπε ο κ. Μόσχος, ενώ επιπρόσθετα «τα τελευταία 3 χρόνια είμαστε σε φθίνουσα πορεία, ως εκμεταλλεύσεις και ως αριθμός ζώων. Πολλοί συνάδελφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα και φεύγουν, ενώ κι εμείς μειώνουμε τον πληθυσμό των ζώων λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτό. Αυτό προκαλεί μία μείωση της τάξης του 17% στη χώρα».

Για τις τιμές στο φετινό πασχαλινό τραπέζι, ο ίδιος επανέλαβε ότι «τις τιμές δυστυχώς δεν τις καθορίζουμε εμείς. Το προηγούμενο διάστημα έγινε συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα και δεν κλήθηκε κτηνοτρόφος, να συζητηθεί το θέμα με το αρνί, το πού είμαστε, τι γίνεται. Δεν κληθήκαμε κανείς από τους φορείς της κτηνοτροφίας».

Όπως εκτίμησε, «μέχρι σήμερα οι τιμές που φεύγει το αρνί και το κατσίκι από τον παραγωγό ξεκινούν από τα 7,5 ευρώ μέχρι τα 8,3 ευρώ. Με λελογισμένο κέρδος θα φτάσουν στην αγορά στα 12-13 ευρώ», ενώ προσέθεσε ότι και «στη Ρουμανία π.χ. από όπου κάνει αρκετές εισαγωγές η Ελλάδα, οι τιμές είναι και εκεί αρκετά υψηλές φέτος».

Στην αρχή της συνέντευξής του ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλητικές προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρουσιάσει μία άλλη εικόνα, ενώ υποστηρίζει τους μεσάζοντες και τους κερδοσκόπους.

«Χρηματοδοτούμε π.χ. το βόειο κρέας στην Ελλάδα, που υπάρχει έλλειμμα κατά 85%. Τους λέγαμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την ελληνική παραγωγή, τους ανθρώπους που έχουν τις αγελάδες, να προχωρήσουν στην παραγωγή, να γίνουμε σε ένα βαθμό αυτάρκεις. Αντί αυτού, επιδοτήσαμε αυτούς που φέρνουν τα μοσχάρια από το εξωτερικό. Τους δίνουμε 250 ευρώ για να εκθρέψουν ένα μοσχάρι 5 μήνες, να το πάνε στο σφαγείο. Στη χρονιά, να πάρουν 500 ευρώ. Και αφήσαμε τους έρμους τους δικούς μας τους κτηνοτρόφους, τους αγελαδοτρόφους για κρέας (δεν υπάρχει γάλα εκεί) να πάρουν μόνο 140 ευρώ σε 1,5 χρόνο ... "Είναι πολλά τα λεφτά Άρη" ... Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει τέτοια μέτρα ώστε να ενισχύσει τα πολλά λεφτά», είπε ο κ. Μόσχος.

Το ίδιο ισχύει και για τον γεωργικό τομέα, όπως φαίνεται από την αναφορά του στα «19 μέτρα που ευαγγελιζόταν ο κ. Αυγενάκης ... Μας λέει για την αγρανάπαυση, να έχουμε δικαίωμα να σπείρουμε χωράφια ... ειδικά στα σιτηρά και σε κάποιες άλλες καλλιέργειες, φέτος μένουν έτσι κι αλλιώς σε αγρανάπαυση γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για να καλλιεργηθούν. Είναι γελοία τα επιχειρήματα».

«Τα ζητήματα στον αγροτικό τομέα είναι κοινωνικοοικονομικά. Εγώ είμαι από την Καστοριά. Όλα τα ορεινά χωριά τα συντηρούν κτηνοτρόφοι. Πάτε να δείτε, έχουν μείνει 2-3 οικογένειες μόνο κι αυτοί ασχολούνται μόνο με την κτηνοτροφία. Αν φύγουν και αυτοί από τη μέση, δεν υπάρχει πια ύπαιθρος, κανείς να προστατεύσει τα βουνά, τα δάση από πυρκαγιές, χίλια δυο πράγματα. Δεν υπάρχει πολιτική, το ζούμε τα 2-3 τελευταία χρόνια πιο έντονα με αυτή την κυβέρνηση, που έχει κυριολεκτικά "ξεπατώσει" τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο».

105,5 Sto Kokkino
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΣΧΟΣ. 105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 11-04-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: