ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η Κοινωφελής του Δήμου Πατρέων στο Δημ. Συμβούλιο

 

 

Σκληρή κριτική με αλήθειες από τον Βασίλη Αϊβαλή στη Δημοτική Αρχή για τους εργαζόμενους της Κοινωφελούς- Τι προτείνει

 

«Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» στηλίτευσε και τα απίστευτα γεγονότα με τις επιθέσεις γνωστών-αγνώστων σε εργαζομένους που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του Δημαρχείου κάνοντας λόγο για  «κατ’ ευφημισμόν αγνώστους που προπηλακίζουν συμπολίτες μας, κατ’ ευφημισμόν αγνώστους που προβαίνουν σε ανακατάληψη του δημαρχείου απωθώντας τους καταληψίες και κατ’ ευφημισμόν αγνώστους που περιφρουρούν εσωτερικά το δημαρχείο κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου για να μην ξαναγίνει κατάληψη του χώρου από τους παρατασιούχους της κοινωφελούς».

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ της Πάτρας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε κατά το παρελθόν και εξακολουθεί να χειρίζεται το θέμα των εργαζομένων της Κοινωφελούς του Δήμου Πατρέων άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» Βασίλης Αϊβαλής κατά την τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, σήμερα που συγκλήθηκε εκτάκτως, ώρα 3.30 μμ., με αίτημα του συνόλου των δημοτοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και με θεμα τους εργαζόμενοιυς της Κοινωφελούς των ετών 2028, 2029, 2020, μετά την επίθεση των ροπαλοφόρων κατά της κατάληψής του στο Αρσάκειο, παρουσία δύο αντιδημάρχων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, την προπερασμένη Παρασκευή τα χαράματα.

Ο κ. Αϊβαλής έκανε λόγο για μεθόδευση που ξεκίνησε για να “βολευτούν” και ακολούθως να εργαλειοποιηθούν από τη Δημοτική Αρχή κάποιοι ημέτεροι και κατέληξε σε μπούμερανγκ καθώς στη συνέχεια η ίδια Δημοτική Αρχή που υπέδειξε τον τρόπο της διεκδίκησης, στράφηκε εναντίον των εργαζομένων συμπεριφερόμενη σαν να πρόκειται για εργαζόμενους τριών ταχυτήτων, αφήνοντας στη μοίρα τους, τους μη αρεστούς.

Κι αυτά ενώ πλήθος ατόμων της Κοινωφελούς (υπολογίζεται σε οκτακόσια άτομα το σύνολό της) ανέμενε εκτός δημαρχείου για να ακούσει τα αποτελέσματα. Οι εργαζόμενοι, πάντως, της Κοινοφελούς παραμένουν αμετακίνητοι μστο αίτημά τους για συνέχιση της εργασίας τους κια καλολύν τον Δήμαρχο κύριο Πελετίδη να μεριμνήσει ώστε να βρεθεί λύση.

Στο ίδιο μήκος κιν΄ληθηκε και η ομιλία του κυρίου Αϊβαλή, που εκφωνήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κατάσταση είναι έκρυθμη ενόψει καθαρογραφής και έκδοσης της απόφασης του Πρωτοδικείου Λασιθίου, που ήταν αρνητική καθώς το νομικό τμήμα του Δήμου δήλωσε άρνηση στο αίτημα των εργαζομένων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» στηλίτευσε και τα απίστευτα γεγονότα με τις επιθέσεις γνωστών-αγνώστων σε εργαζομένους που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του Δημαρχείου κάνοντας λόγο για  «κατ’ ευφημισμόν αγνώστους που προπηλακίζουν συμπολίτες μας, κατ’ ευφημισμόν αγνώστους που προβαίνουν σε ανακατάληψη του δημαρχείου απωθώντας τους καταληψίες και κατ’ ευφημισμόν αγνώστους που περιφρουρούν εσωτερικά το δημαρχείο κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου για να μην ξαναγίνει κατάληψη του χώρου από τους παρατασιούχους της κοινωφελούς».

Κάλεσε μάλιστα τη Δημοτική Αρχή «να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του λάθους της αντισυγκέντρωσής της στον ίδιο χώρο, ημέρα και χρόνο με την συγκέντρωση των εργαζομένων και να καταδικάσει απερίφραστα τις βιαιοπραγίες και τους προπηλακισμούς στους παρατασιούχους, που προσβάλλουν την πόλη, τους εργαζόμενούς της και τους δημοκρατικούς της αγώνες».

Ο κ. Αϊβαλής, ζητά από την Δημοτική Αρχή:

    Να συνεργαστεί με την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών έτσι ώστε να διασφαλίσει χρήματα και να προγραμματίσει σύντομα την κάλυψη των κενών θέσεων του οργανογράμματος του Δήμου Πατρέων μέσω ΑΣΕΠ, δίνοντας επιπλέον μοριοδότηση στους εργαζομένους που ήδη έχουν εργαστεί σε αυτόν.

    Να μεριμνήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια για να υπάρξουν δράσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας προκειμένου να εργαστούν πολλοί από αυτούς.

    Να μεριμνήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια για να υπάρξουν δράσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας προκειμένου να εργαστούν πολλοί από αυτούς.

    Να μεριμνήσει με την Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ για τις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας της περιοχής ώστε  να χρηματοδοτούνται νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση για εργαζομένους που βρέθηκαν στο εν λόγω καθεστώς.

 


------οοο-----

 

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του κ. Αϊβαλή στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι,

ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ σήμερα φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο ένα θέμα για το οποίο μιλάει όλη η Πάτρα καθώς θίγονται άνθρωποι, αξιοπρέπειες, εργασιακά δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα στην κινητοποίηση και τη διεκδίκηση, για τα οποία πολύ μελάνι έχει κατά καιρούς χυθεί, ιδίως από την παρούσα Δημοτική Αρχή.

Όλοι γνωρίζουμε ότι διαδραματίστηκαν στην πόλη μας τις τελευταίες ημέρες καταστάσεις που μας παραπέμπουν σε μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, όπως και όλοι γνωρίζουμε ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι βιώνουν εδώ και χρόνια καθεστώς ομηρίας και εξαπάτησης που κάθε άλλο παρά τιμά τον Δήμο μας.

Συνάδελφοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο  επί σειρά ετών τρόπος αντιμετώπισης των εργαζομένων της Κοινωφελούς εργασίας με κυρίαρχη ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι επιεικώς απαράδεκτος και σαφέστατα προσβλητικός και υποκριτικός.

Πρόκειται για ανθρώπους που εξαπατήθηκαν, όταν μετά την ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος της ενταγμένης και υλοποιημένης εργασίας τους στο Δήμο της Πάτρας υποκινήθηκαν -από την ίδια τη Δημοτική Αρχή που στη συνέχεια τους εγκατέλειψε-, να διεκδικήσουν με ένδικα μέσα την παράταση αλλά και τη μονιμοποίησή τους στον Δήμο της Πάτρας. Πρόκειται για εργαζόμενους, που άκουσαν από τα πιο θεσμικά χείλη ότι η ίδια η Δημοτική Αρχή θα τους συμπαρασταθεί και θα είναι στο πλάι τους σε αυτόν τον ένδικο αγώνα τους.

Τι έκανε η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης μετά τις υποσχέσεις και τις παρακινήσεις; Σε άλλους συμπαραστάθηκε η ίδια στους δικαστικούς τους αγώνες, σε άλλους συμπαραστάθηκε εκπροσωπούμενη μέσω νομικών συμβούλων και άλλους τους απέφυγε με κάθε τρόπο, αρνούμενη να σταθεί στο πλάι τους. Αντιμετώπισε τους εργαζόμενους  της Κοινωφελούς του Δήμου Πατρέων κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, σαν να είναι εργαζόμενοι τριών ταχυτήτων, με κριτήρια που ποτέ δεν μας εξήγησε, δημιουργώντας άνιση μεταχείριση μεταξύ τους και δικαιολογημένη οργή.

Είναι προφανές ότι η όλη μεθόδευση ξεκίνησε για να “βολευτούν” κάποιοι ημέτεροι. Στην κατάσταση όμως που βρίσκεται η χώρα μας και ιδιαίτερα η περιοχή μας με μεγάλη ανεργία, ακρίβεια και ενεργειακή ένδεια η διαχείριση ξέφυγε και ατυχώς για την ίδια την Δημοτική Αρχή ακολούθησε την μορφή ντόμινο  με αποτέλεσμα όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι της Κοινωφελούς που εργάστηκαν στο Δήμο με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και για τα επόμενα έτη να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Με τον τρόπο αυτό η Δημοτική Αρχή βρέθηκε να είναι αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα το οποίο ίδια δημιούργησε, προτεραιοποιώντας άλλους στόχους, όπως τον προσηλυτισμό των εργαζομένων στην πολιτική της ιδεολογία, στην προώθηση της μαχητικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους μέσω επαναστατικής γυμναστικής -μέθοδο που γνωρίζει καλύτερα από όλους-,  αλλά και στην ψηφοθηρία τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Όταν μάλιστα οι εν λόγω εργαζόμενοι άρχισαν να διεκδικούν με πιο μαχητικούς τρόπους το δικαίωμα στην εργασία τους, τότε κάποιοι «άγνωστοι» ξεκίνησαν να βιαιοπραγούν και να προβαίνουν σε προπηλακισμούς, ανακαταλήψεις, περιφρουρήσεις και ούτω καθεξής, δημιουργώντας καταστάσεις που ιδίως εδώ στην Πάτρα, προκαλούν πολύ θλιβερούς συνειρμούς.

Όμως ο Πατραϊκός λαός γνωρίζει!

Και γνωρίζει και θλίβεται όταν βλέπει:

    Κατ’ ευφημισμόν αγνώστους να προπηλακίζουν συμπολίτες μας.

    Κατ’ ευφημισμόν αγνώστους να προβαίνουν σε ανακατάληψη του δημαρχείου απωθώντας τους καταληψίες.

    Κατ’ ευφημισμόν αγνώστους να περιφρουρούν εσωτερικά το δημαρχείο κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου για να μην ξαναγίνει κατάληψη του χώρου από τους παρατασιούχους της κοινωφελούς.

Ο Πατραϊκός λαός και γνωρίζει και θλίβεται όταν βλέπει:

·        Τη Δημοτική Αρχή να πραγματοποιεί αντισυγκέντρωση στο δημαρχείο και να «κόπτεται» για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα και μέρα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι είχαν προγραμματίσει την δική τους συγκέντρωση.

·        Τη Δημοτική Αρχή να προχωρά σε νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα το πρωί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών για να διεκδικήσει τα αιτήματά της, με το  δήμαρχο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της χώρας αντί να έχει προγραμματίσει συνάντηση με την αρμόδια υπουργό ώστε να εκθέσει τεκμηριωμένα τα αιτήματα της πόλης και να συνεννοηθεί μαζί της για το  ποια και πόσα από αυτά μπορούν να ικανοποιηθούν, πότε και με ποιον τρόπο, να επιλέγει να πραγματοποιήσει συγκέντρωση εντυπώσεων κάτω από το Υπουργείο με αποτέλεσμα να καταφέρνει να συναντήσει μόνο τον Γ.Γ. του Υπουργείου.

Ο τρίτος Δήμαρχος της χώρας!

 

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής,

εκθρέψατε μία κατάσταση ομηρίας των εργαζομένων της πόλης μας. Με φρούδες υποσχέσεις προσπαθήσατε κατ’ αρχήν να βολέψετε κάποιους, δευτερευόντως να αποτελέσουν το κομματικό σας ακροατήριο και τελικώς να τους υφαρπάξετε την ψήφο τους. Και στη συνέχεια, στραφήκατε εσείς οι ίδιοι, οι αυτοαποκαλούμενοι προστάτες των εργαζομένων, εναντίον τους. Σαν οι εργαζόμενοι να χρήζουν προστασίας μόνο όταν σας συμφέρουν. Τόσο απλά.

Εμείς σε τέτοιες λογικές και πολιτικές είμαστε κάθετα αντίθετοι.

Ως νέα παράταξη που δεν είχε τίποτα να χάσει όχι μόνο τώρα αλλά και προεκλογικά, δεν δώσαμε και δεν δίνουμε καμιά ψεύτική υπόσχεση, πολλώ δε μάλλον σε ανθρώπους οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία τους, στην επιβίωση και την αξιοπρέπειά τους.

Ήμασταν όμως απόλυτα θετικοί απαντώντας στο ερώτημα αν η Δημοτική αρχή θα πρέπει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο προς όλους τους συνδημότες μας ανεξαρτήτως του που ανήκουν πολιτικά και ποιον υποστηρίζουν. Αυτό δεν είναι στη διακριτική της ευχέρεια. Είναι θεσμική υποχρέωσή της!

Απόλυτα καταφατική  ήταν η απάντησή μας και όταν ερωτηθήκαμε αν θα ήμασταν θετικοί σε συμπαράσταση μίας ένδικης προσπάθειας των εργαζομένων στις προσωρινές διαδικασίες των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι την τελική κρίση στην τακτική αγωγή τους, όπως συνέβη και στις αρχικές περιπτώσεις. Είμαστε στο πλάι τους.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

η κατάσταση ομηρίας των συμβασιούχων πρέπει να λάβει τέλος.

Πρέπει η δημοτική Αρχή της Πάτρας:

            Να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει την υποκριτική της στάση απέναντι στους εργαζομένους. Να σταματήσει  τον εμπαιγμό τους.

            Να συνεργαστεί με την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών έτσι ώστε να διασφαλίσει χρήματα και να προγραμματίσει σύντομα την κάλυψη των κενών θέσεων του οργανογράμματος του Δήμου Πατρέων μέσω ΑΣΕΠ, δίνοντας επιπλέον μοριοδότηση στους εργαζομένους που ήδη έχουν εργαστεί σε αυτόν.

            Να μεριμνήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια για να υπάρξουν δράσεις κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας προκειμένου να εργαστούν πολλοί από αυτούς.

            Να μεριμνήσει με την Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ για τις νέες δράσεις επιχειρηματικότητας της περιοχής ώστε  να χρηματοδοτούνται νέες θέσεις εργασίας και να υπάρχει επιπλέον μοριοδότηση για εργαζομένους που βρέθηκαν στο εν λόγω καθεστώς.

Ζητούμε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο στην παρούσα συνεδρίαση να καταδικάσει ομόφωνα:

·   Τις βιαιοπραγίες και τους προπηλακισμούς της Παρασκευής στους παρατασιούχους, που προσβάλλουν την πόλη, τους εργαζόμενούς της και τους δημοκρατικούς της αγώνες

Τελειώνοντας,

κ. Δήμαρχε επιτέλους αναλάβετε την πολιτική ευθύνη του μεγάλου λάθους της Λαϊκής Συσπείρωσης με την αντισυγκέντρωση της Παρασκευής στον ίδιο χώρο, ημέρα και χρόνο με την συγκέντρωση των εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: