ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Συνεχίζεται ακόμη το δράμα της κακοποιημένης Ιρανής

Να μην απελαθεί η Σαραρέ Χαντεμί στο Ιράν προτείνει η εισαγγελέας



Ενάντια στην απέλαση της Σαραρέ Χαντεμί, της γυναίκας που έφυγε από το Ιράν παίρνοντας παραμάσχαλα το εξάχρονο κοριτσάκι της για να γλιτώσουν από τη συστηματική κακοποίηση και καταπίεση του συζύγου της, ο οποίος την κατηγορεί τώρα για αρπαγή ανηλίκου με αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, τάχθηκε με τη χθεσινή της εισήγηση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Η Σαραρέ είχε ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου της Κομοτηνής που είχε αποφασίσει την έκδοσή της και πλέον αναμένει με αγωνία την ανακοίνωση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου στις 29 Οκτωβρίου στη 1 μ.μ.

Οι κατηγορίες που τη βαρύνουν

Η Σαραρέ έφυγε από το Ιράν τον Δεκέμβριο του 2018 και βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Ιούνιο. Δύο μέρες μετά την άφιξή της συνελήφθη με ένταλμα της Interpol που εκδόθηκε από το Ιράν, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε ο άνδρας της εναντίον της για «αρπαγή ανηλίκου»’, δηλαδή της κόρης της, και για την πλαστογράφηση του διαβατηρίου της μικρής ώστε να μπορέσει να βγει από τη χώρα. Όπως εξήγησε η Σαραρέ στο δικαστήριο, η κόρη της διέθετε μεν διαβατήριο, αλλά το κρατούσε ο πατέρας της. “Για την έκδοση άλλου διαβατηρίου έπρεπε να είναι και εκείνος παρών, οπότε μέσω κάποιου γνωστού αναγκάστηκα να βγάλω πλαστό”.

Το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε τον Σεπτέμβριο την έκδοσή της στο Ιράν παραβλέποντας μεταξύ άλλων ότι στο ένταλμα δεν συμπεριλαμβάνεται καν η καταδικαστική απόφαση, παρά μόνο αναφέρεται ότι η Σαραρέ “αναζητείται από το Ιράν καθώς έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκιση.” Σημειώνεται ότι το κοριτσάκι της βρίσκεται μακριά, στο ΚΥΤ Ορεστιάδας (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης), τη στιγμή που η ίδια κρατείται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Η πρώτη φορά που ακούστηκε

“Ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που η Σαραρέ μίλησε μέσω διερμηνέα και μπόρεσε να εκθέσει πλήρως τους λόγους που έφυγε από το Ιράν, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει αν επιστρέψει εκεί. Στον πρώτο βαθμό ο διερμηνέας ήταν τελείως ακατάλληλος, καθώς ήταν αραβόφωνος, ενώ η ίδια είναι φαρσόφωνη” τόνισε μιλώντας στην “Αυγή” μετά τη δίκη η μία από τις δύο δικηγόρους της Σαραρέ, Μαρία Παπαμηνά, η οποία είναι από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

“Μου έλεγαν: Μην εκνευρίζεις τον σύζυγό σου για να μην σε χτυπάει”

Αφού εκδικάστηκαν 23 ακόμη υποθέσεις πριν από τη δική της, η Σαραρέ πήρε τον λόγο. Ήταν ψύχραιμη και αποφασισμένη να γίνει κατανοητό τι πέρασε, τι την οδήγησε να φύγει από το Ιράν: «Πριν από δέκα χρόνια παντρεύτηκα έναν άνδρα πολύ ζηλιάρη και αυστηρό, ο οποίος με χτυπούσε πολύ. Βασανιζόμουν από τα χέρια του. Η συμπεριφορά του παρέμεινε η ίδια και μετά τη γέννηση της κόρης μου. Λόγω των χτυπημάτων αναγκαστήκαμε να μπούμε πολλές φορές στο νοσοκομείο».
Η Δικαιοσύνη δεν την προστάτεψε, στάση που αντανακλά εν πολλοίς και τις αντιλήψεις που είναι εδραιωμένες στην κοινωνία. «Να μην εκνευρίζεις τον σύζυγό σου για να μην σε χτυπάει» της είπαν σε μία δίκη.

Όταν έφτασε στο σημείο να της σπάσει το χέρι, της επιδίκασαν αποζημίωση... 120 ευρώ, τα οποία ακόμη δεν της έχει καταβάλει ο άνδρας της. «Υπάρχουν πολλές γυναίκες όπως εγώ» τόνισε.
Τη ζήλευε τόσο, ώστε για κάποια τηλεφωνήματά της σε συνάδελφό της από το νοσοκομείο όπου εργαζόταν την έσυρε στα δικαστήρια με την κατηγορία της μοιχείας. Εκεί καταδικάστηκε σε 60 βουρδουλιές. Σε δεύτερο όμως βαθμό, μετά από έφεση που άσκησε, η Σαραρέ απαλλάχθηκε από την κατηγορία.

“Το παιδί ερχόταν με μελανιές στα χέρια”

Στο μεταξύ ο άνδρας την έδιωξε από το σπίτι, χωρίς όμως να καταφέρει να κρατήσει την επιμέλεια του παιδιού. Όποτε όμως το έβλεπε, το χτυπούσε.«Στο διάστημα ενός έτους που ζούσαμε ξεχωριστά, έμενε μία νύχτα την εβδομάδα με τον πατέρα της. Όταν η κόρη μου γυρνούσε, είχε σημάδια από χτυπήματα στα χέρια».

Δέκα μέρες πριν φύγει από τη χώρα η Σαραρέ, εκείνος της έκανε γνωστό πως γνωρίζει για την πολιτική της δράση, η οποία αφορούσε μαγνητοσκόπηση διαδηλώσεων ενάντια στην κυβέρνηση και προώθηση του υλικού σε ξένα ΜΜΕ για να μπορέσει να προβληθεί. Τότε την εκβίασε ότι, αν δεν του παραχωρήσει την επιμέλεια του παιδιού, θα καταγγείλει εκείνη και τ’ αδέρφια της για αντικαθεστωτική δράση.

Παράλληλα όλο το προηγούμενο διάστημα την εκβίαζε πως, αν ήθελε την έκδοση του διαζυγίου, θα έπρεπε να αποποιηθεί των οικονομικών της αξιώσεων, όπως η επιστροφή μέρους της προίκας που δικαιούται η γυναίκα μετά τον χωρισμό. Σημειώνεται ότι στο Ιράν δίνεται διαζύγιο μόνο μετά από έγκριση του άνδρα.

“Ήταν καλή η πρόταση της εισαγγελέως, καθώς έπιασε τόσο το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας όσο και το σκέλος των κινδύνων που θα αντιμετωπίσει αν επιστρέψει. Δεδομένου ότι έχει ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα είναι πιθανό να κατηγορηθεί και γι’ άλλα αδικήματα που επιφέρουν πολύ βαριές ποινές. Θεωρώ ότι γενικά από τη διαδικασία αναδείχτηκαν τα σημαντικά ζητήματα και η διάσταση της έμφυλης βίας, αλλά και της θέσης της γυναίκας στο Ιράν, η οποία υφίσταται διακριτική μεταχείριση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο κομμάτι της απονομής δικαιοσύνης” μας είπε η Μ. Παπαμηνά, η οποία επισήμανε, καταλήγοντας, τη σημασία του ότι “αναδείχτηκε το προσφυγικό προφίλ της Σαραρέ”.

Αλληλεγγύη και ένταση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Την ίδια ώρα που εκδικαζόταν η υπόθεση της Σαραρέ, έξω από το ανώτατο δικαστήριο γινόταν από νωρίς το πρωί μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης ενάντια στην απέλασή της. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι φεμινιστικές συλλογικότητες «Καμιά Ανοχή» και «Μωβ», η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Φυλακισμένους Φυγόδικους και Διωκόμενους Αγωνιστές, το τμήμα Δικαιωμάτων και Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

“Η παρουσία μας στον Άρειο Πάγο ήταν επιβεβλημένη και αναγκαία. Θεωρούμε χρέος μας να υπερασπιστούμε τη Σαραρέ Χαντεμί και την κόρη της Ντιάνα, να μην τις αφήσουμε ομήρους - θύματα της αποδεδειγμένης ενδοοικογενειακής βίας. Θεωρούμε επίσης και πιστεύουμε ότι το δίκαιο αίτημά της για μη απέλαση θα εισακουστεί με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία και από την ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτό εξάλλου επιτάσσει και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει κυρώσει και την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη κατά την έκδοση της απόφασής της οφείλει να λάβει υπόψη της” δήλωσε στην «Αυγή» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Κιλκίς Ειρήνη Αγαθοπούλου, η οποία είναι επίσης Α' αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής.

Ένταση σημειώθηκε ενόσω το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε ανοικτό πανό που ζητούσε να μην απελαθεί η Σαραρέ μπροστά από τον Άρειο Πάγο. Αλληλέγγυοι αποδοκίμασαν τα στελέχη του και πήραν το πανό κατηγορώντας τα για υποκρισία και ότι εκμεταλλεύονταν την υπόθεση για πολιτικό όφελος.

"Δεν αποφασίζετε μόνο για μένα"

Στην πραγματικότητα, απευθύνοντας η Σαραρέ έκκληση προστασίας για εκείνη, απευθύνει έκκληση προστασίας για τη ζωή του παιδιού της. “Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας. Εάν με παραδώσετε στο καθεστώς, η ζωή μου κινδυνεύει και η κόρη μου θα επιστρέψει στα χέρια του πρώην άνδρα μου, ο οποίος θέλει να την παντρέψει όταν γίνει 9 ετών (σ.σ.: ο νόμος επιτρέπει από την ηλικία των 13 ετών. Ωστόσο με συναίνεση από τον δικαστή γίνεται και από τα 9 έτη). Δεν λαμβάνετε απόφαση ως προς εμένα μόνο, αλλά κι ως προς την επτάχρονη κόρη μου” είπε. Λίγο μετά η εισαγγελέας πρότεινε τη μη έκδοσή της, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σε έντονα χειροκροτήματα πάνω από 15 αλληλέγγυες γυναίκες. Η Σαραρέ δεν ήταν μόνη.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: