ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Βέτο στην είσοδο σε ΕΕ για Β. Μακεδονία και Αλβανία

Δημ. Παπαδημούλης: Τεράστιο πλήγμα στα Βαλκάνια η άρνηση από τις χώρες Γαλλία, Δανία, Ολλανδία
Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα, «Sdk.mk», ο Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησης με το δημοσίευμα να επικαλείται και παλαιότερες δηλώσεις του. 





Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ είχε πει τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Οκτώβριο, ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναμένεται να πραγματοποιήσει διάγγελμα για να ενημερώσει τον λαό της χώρας του για τις εξελίξεις ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει μέσα στο Σαββατοκύριακο συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Ήδη ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτ δέχτηκε πρόσκληση για συνάντηση την Κυριακή. Για σήμερα 18 Οκτωβρίου εξάλλου προγραμματίστηκε συνάντηση του Ζάεφ με τον επικεφαλής του VMRO Χρίστιαν Μικόσκι ο οποίος ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει σε όλα.

Δημ. Παπαδημούλης: Αρνητικό το μπλοκάρισμα

Αρνητικό χαρακτήρισε το μπλοκάρισμα από τις χώρες Γαλλία, Δανία, Ολλανδία, της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, καθώς όπως επεσήμανε και ο Αλ. Τσίπρας στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των 27  διακυβεύτηκε η αξιοπιστία της ΕΕ. και είναι τεράστιο το πλήγμα, που αποτελεί μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:

«Θεωρώ ότι είναι αρνητικό το μπλοκάρισμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία και αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της ΕΕ, μεγάλο βήμα οπισθοχώρησης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που υπηρετεί τα συμφέροντα και της Ελλάδας και των Δ. Βαλκανίων, αλλά και της ίδιας της ΕΕ.

Οι χώρες που πρωτοστάτησαν στο μπλοκάρισμα ήταν πρωτίστως η Γαλλία, σε συμμαχία με την Ολλανδία, με επικουρούσα χώρα τη Δανία, οι 3 από τις 27 δηλαδή. 

Νομίζω ότι ο Μακρόν, για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης και υπό την πίεση της Λεπέν, εμφανίζεται αρνητικός σε μια προοπτική διεύρυνσης, που θα ξεκινούσε με μια απόφαση και θα κρατούσε πολλά χρόνια. 

Για την Ελλάδα η περίοδος αυτή κράτησε 20 χρόνια. Αυτό που επικαλέστηκαν ήταν ότι πρέπει να αναδιαμορφωθεί η διαδικασία, με την οποία δρομολογούνται τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. 

Και επομένως Β. Μακεδονία και Αλβανία θα πρέπει να περιμένουν.

Η Β. Μακεδονία και η κυβέρνηση Ζάεφ με τη συμφωνία των Πρεσπών έκαναν τεράστια βήματα: 

Άλλαξαν το όνομα και το σύνταγμά τους, έκαναν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και τώρα, με αυτό το μπλοκάρισμα, αναπτύσσονται αποσταθεροποιητικές τάσεις, από τις οποίες μπορεί να επωφεληθούν οι εθνικιστές του VMRO.

Για δε την Ελλάδα, είχαμε μια ακόμα θεαματική κυβίστηση Μητσοτάκη, ο οποίος κράτησε θετική στάση για την ενταξιακή προοπτική της Β. Μακεδονίας, ξεχνώντας όσα προεκλογικά έλεγε, περί βέτο και καταγγελίας της συμφωνίας των Πρεσπών, για τα ψηφαλάκια. Άρχισαν και οι υπουργοί του να την αποκαλούν πια «Βόρεια Μακεδονία» και όχι «Σκόπια». 

Αυτό αφιερωμένο στους «Μακεδονομάχους», οι οποίοι προεκλογικά εξαπατήθηκαν συνειδητά από τον Μητσοτάκη.

Είναι ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό της και με νέους ίδιους πόρους
Πλησιάζουμε στο τέλος του ’19 και ακόμη, με 1,5 χρόνο καθυστέρηση, το Συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για τα χρόνια 2021-2027. Εκεί, η Κομισιόν έχει κάνει μια πρόταση για έναν προϋπολογισμό συνολικού ύψους 1,11% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί αυτόν τον προϋπολογισμό εντελώς ανεπαρκή και προτείνει να είναι τουλάχιστον 1,3% του ΑΕΠ, για να μην έχουμε περικοπές στις πολιτικές συνοχής, κοινωνικής και περιφερειακής, αλλά και στην κοινή αγροτική πολιτική, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της απασχόλησης και της καινοτομίας.

Και το Συμβούλιο ζητά δραστικές περικοπές ακόμα και στην ισχνή πρόταση της Κομισιόν. Όλα αυτά επιτείνονται λόγω Brexit, μιας και το Η. Βασίλειο ήταν ένας καθαρός εισφορέας, κι αυτό συνιστά έναν κίνδυνο για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες διαχρονικά έχουν κάθε συμφέρον να υπάρχει αύξηση στα κονδύλια για τη συνοχή και την ΚΑΠ.

Είναι αναγκαίο επομένως η Ευρώπη να αποκτήσει ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό της και με νέους ίδιους πόρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: