Συνέντευξη στην κυριακάτικη «Real News»: Η συλλογική αποτίμηση της πορείας μας τα προηγούμενα χρόνια θα συμβάλει στην ανάκαμψή μας και θα μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, επίσημαίνει ο Δημ. Παπαδσημούλης στην εφημερίδα «Real News» της Κυριακής. |
Η καραμέλα πως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό φταίει ο Τσίπρας, έχει πλέον λιώσει. Αυτό το θέμα δεν προσφέρεται για αντι-ΣΥΡΙΖΑ κορώνες
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» της Κυριακής o Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό «δεν προσφέρεται για αντι-ΣΥΡΙΖΑ κορώνες» και πως είναι ώρα η ΕΕ, μετά και την εισβολή στη Συρία, να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.
Τόνισε, επίσης, ότι «κανείς στις Βρυξέλλες δεν θεωρεί εφικτή την ανάπτυξη 2,8% για το 2020, πόσο μάλλον το 4% που έταξε ο Μητσοτάκης», υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, κυβέρνησε πολύ καλύτερα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που χρεοκόπησαν τη χώρα».
Τέλος, σημείωσε ότι «η συλλογική αποτίμηση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια θα συμβάλει στην ανάκαμψή μας και θα μας βοηθήσει να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμα, με το οποίο θα διεκδικήσουμε τη νίκη στις επόμενες εκλογές».
Αναλυτικά η συνέντευξη στον δημοσιογράφοφο Φοίβο Κλαυδιανό:
Βλέπετε διάθεση στις Βρυξέλλες να λειτουργήσουν αποφασιστικά έναντι της Τουρκίας ή γίνονται κινήσεις μόνο για τα μάτια του κόσμου;
Η εισβολή του Ερντογάν στη Συρία άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου. Η «Πηγή Ειρήνης», όπως την αποκαλεί, τρέχει αίμα. Ξεκίνησε με «πράσινο φως» από τον Τραμπ και την ανοχή της Ρωσίας. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλήρως ανεπαρκής. Δεν αρκούν τα λόγια καταδίκης. Απαιτούνται ισχυρές, διεθνείς κυρώσεις, με πρωταγωνιστή στην επιβολή τους την Ε.Ε.
Έως τώρα, οι συστάσεις των ισχυρών του πλανήτη προς τον Ερντογάν είναι του τύπου «πρόσεξε μην το παρακάνεις». Οι κυνικές γεωπολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες κουρελιάζουν το διεθνές δίκαιο. Και, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ένας πολιτικός νάνος.
Ποιες είναι οι αντίστοιχες προθέσεις της Ε.Ε. για την κυπριακή ΑΟΖ; Όσα έχουν αποφασιστεί είναι αρκετά;
Όχι, δεν είναι καθόλου αρκετά. Η θετική δήλωση Γιούνκερ «είμαστε όλοι Κύπριοι» δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε ισχυρές κυρώσεις. Τσίπρας και Αναστασιάδης πέτυχαν τον Ιούνιο μια ομόφωνη απόφαση των «28», για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Αυτή πρέπει να εξειδικευτεί και, κυρίως, να εφαρμοστεί. Είναι ευθύνη του Μητσοτάκη και του Αναστασιάδη να το κάνουν. Δεν αγνοώ τα εμπόδια που βάζουν το φιλοτουρκικό λόμπι και οι κυνικές σκοπιμότητες. Αυτό, όμως, είναι το εθνικό και πατριωτικό «πρέπει». Πράξεις και όχι μόνο λόγια!
Ο απερχόμενος Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος άφησε αιχμές προς την προηγούμενη κυβέρνηση για ελάχιστες επιστροφές στην Τουρκία. Πώς το σχολιάζετε;
Το θέμα δεν προσφέρεται για αντι-ΣΥΡΙΖΑ κορώνες. Η καραμέλα πως για το προσφυγικό-μεταναστευτικό φταίει ο Τσίπρας έχει πλέον λιώσει. Το 2015 πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα περίπου ένα εκατομμύριο ψυχές. Το πρώτο 9μηνο του 2019 έχουν περάσει 45 χιλιάδες. Η Ελλάδα θα παραμείνει κύρια πύλη εισόδου, λόγω γεωγραφίας. Η θεωρία ότι δεν υπάρχουν πλέον πρόσφυγες παρά μόνο μετανάστες διαψεύδεται πλήρως από τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο και αποτελεσματική διαχείριση. Και φυσικά περισσότερη στήριξη από την Ε.Ε. Όχι μικροκομματική αντιπαράθεση και ακροδεξιές κραυγές.
Τι κλίμα υπάρχει στις Βρυξέλλες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για το ενδεχόμενο μείωσης των πλεονασμάτων;
Τον Αύγουστο του 2018 η κυβέρνηση Τσίπρα έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Εξασφάλισε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και πέτυχε έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Στις Βρυξέλλες κανείς ποτέ δεν πήρε στα σοβαρά τα λαϊκίστικα ψεύδη του Μητσοτάκη περί δήθεν τέταρτου μνημονίου.
Οι δεξιοί χάρηκαν, φυσικά, για τη νίκη της Ν.Δ. Επί της ουσίας, όμως, κανείς δεν ξεχνά πως ήταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. που με έλλειμμα 15,1% το 2009 έσπρωξε την Ελλάδα στον γκρεμό της χρεοκοπίας. Κανείς, επίσης, δεν θεωρεί εφικτή την ανάπτυξη 2,8% για το 2020. Πόσο μάλλον το 4% που έταξε ο Μητσοτάκης. Όσο για τα χαμηλότερα πλεονάσματα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα έχει παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες.
Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως θα μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις για το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ; Τι απαντάτε στους ισχυρισμούς του Γιάννη Στουρνάρα;
Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησαν πολύ καλύτερα τη χώρα από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που, αν και «έτοιμοι», ευθύνονται βαρύτατα για τη χρεοκοπία της. Παρά τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Ο Τσίπρας, πρέπει και είμαι βέβαιος, θα μιλήσει περισσότερο γι’ αυτά. Και γι’ αυτό το εξάμηνο, αλλά κυρίως για το μέλλον της χώρας.
Αυτό που κυρίως χρειάζεται η χώρα είναι μια σοβαρή και ακριβοδίκαιη αποτίμηση ολόκληρης της δεκαετίας 2008-2018, έτσι ώστε τα παθήματα της χρεοκοπίας και της μνημονιακής οδύνης να γίνουν μαθήματα.
Αυτή την αποτίμηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ την αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι. Γιατί θα αναδειχθούν οι παθογένειες του πελατειακού κράτους, της σπατάλης, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της διαφθοράς. Μόνο μέσα από μια γενναία αυτοκριτική μπορεί να προκύψει ένα σχέδιο εξυγίανσης, προοδευτικού εκσυγχρονισμού και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Σε αυτό φιλοδοξεί να συμβάλει η εκπόνηση του προγράμματός μας, που θα ετοιμάσει η Επιτροπή με την ευθύνη του Γιώργου Σταθάκη.
Όσο για τον κ. Στουρνάρα, το αντι-Τσίπρα και αντι-ΣΥΡΙΖΑ πάθος του τον οδηγούν σε χοντροκομμένα ψέματα. Οι πάντες γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Τσίπρας ήταν 100% προσηλωμένοι για λύση εντός ευρώ. Παλέψαμε και πετύχαμε να απενεργοποιήσουμε τη βόμβα Σόιμπλε για Grexit. Μια βόμβα που είχε ενεργοποιηθεί ήδη από το 2012.
Εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει αυτοκριτική στον ΣΥΡΙΖΑ;
Η συλλογική αποτίμηση της πορείας μας τα προηγούμενα χρόνια είναι αυτονόητη και χρήσιμη. Για να κρατήσουμε και να αναδείξουμε όσα θετικά και σημαντικά πετύχαμε, αλλά και για να ετοιμάσουμε, επισημαίνοντας αδυναμίες και κενά, το ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμά μας για τη διακυβέρνηση, με το οποίο θα διεκδικήσουμε τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Παρά την ήττα μας, είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και μια από τις ισχυρότερες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Απαιτείται, λοιπόν, συλλογικός αναστοχασμός, που θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάκαμψή μας. Και, φυσικά, οφείλουμε να αποφύγουμε μια λαθολογία, εσωστρεφή, επιλεκτική και ηττοπαθή. Πολύ περισσότερο, θα ήταν ανεύθυνος ο εκφυλισμός αυτής της αναγκαίας αποτίμησης σε μια άγονη αντιπαράθεση προσώπων ή μηχανισμών.
Τι πρέπει να αλλάξει στον «ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής»;
Για να πετύχει η διεύρυνση, που έχουμε συλλογικά δρομολογήσει, απαιτείται ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα του 31,5% και όχι του 4%. Κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, ικανό να συγκροτήσει, γύρω από στόχους και πρόγραμμα, ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Πιο γερά ριζωμένο στην κοινωνία, στη νεολαία, στην αυτοδιοίκηση, στα συνδικάτα, στα κινήματα. Κόμμα δημοκρατικό, πιο ελκυστικό και μοντέρνο στις λειτουργίες του. Πιο ανοιχτό στο μέλλον και στις νέες ιδέες. Ικανό να εκφράζει και να «χωράει» ισότιμα τον αριστερό ριζοσπάστη, τον σοσιαλιστή, τον οικολόγο και τη φεμινίστρια, το παλιό και το καινούργιο μέλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όντας αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να πάρει επάνω του τον μετασχηματισμό και την ενωτική ανασύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Για ένα κόμμα με στρατηγικό όραμα τον Σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία. Με ρεαλιστικό, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Μόνο έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην εντολή του 31,5%, που ζητά από εμάς πιο δυνατή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της Ν.Δ., εξωστρέφεια και προετοιμασία μιας προοδευτικής εναλλακτικής για τη διακυβέρνηση του τόπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου