ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Έναρξη μιας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας

Την έναρξή μιας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας σηματοδοτεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η σημερινή πρώτη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα Σκόπια, μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ. 


«Επομένως δεν μιλάμε απλά για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του Έλληνα πρωθυπουργού, αλλά μιλάμε για την πρώτη επίσκεψη που συνοδεύεται από την καθιέρωση μιας στρατηγικής συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Άρα, η Ελλάδα αποκτά έναν άλλον ακόμα στρατηγικό σύμμαχο στην περιοχή και γι' αυτό μίλησε ο κ. Τσίπρας για μακρόπνοη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Επίσης, με την καθιέρωση σχέσεων όλων των υπουργείων μεταξύ τους (σήμερα ήταν δέκα υπουργοί από κάθε χώρα, ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις και συναντήσεις και άλλων υπουργών) αποκτούν άμεση επαφή τα υπουργεία μεταξύ τους κι αυτό βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζουν.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, σημειώνουν οι διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα επίπεδα ελέγχου και παρακολούθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως για παράδειγμα:

-Στην επιτροπή που συμμετέχει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης για τα σχολικά βιβλία και τους χάρτες. Εκεί συμφωνήθηκε να μην αναδεικνύουν οι χάρτες στοιχεία αλυτρωτισμού και να αλλάξουν οι αναφορές στην Αρχαία Μακεδονία, ώστε να εντάσσονται στο κεφάλαιο Αρχαία Ελλάδα.
-Στην επιτροπή για τα εμπορικά σήματα η οποία καθιερώνεται από τα μέσα του Μαΐου.


Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας, ο Νίκος Παππάς πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τους Υπουργούς της Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης, Damjan Manchevski, και Επικοινωνιών, Λογοδοσίας και Διαφάνειας, Rober Popovski, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε:
  • Η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας μείωσης των τιμών περιαγωγής μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφη στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού ΨΗΠΤΕ στη Βόρεια Μακεδονία.
  • Η διαδικασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας για την ψηφιοποίηση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (πρωτογενής τομέας, κ.ά.).
  • Η συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας.
  • Η αποτίμηση της -προ ολίγων ημερών- εκδήλωσης των Υπουργείων Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και Κοινωνίας της Πληροφορίας και Διοίκησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την «Παραπληροφόρηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ο Νίκος Παππάς, που είχε την ευκαιρία να ενημερώσει -κατά την Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας- τους Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, καθώς και τους Υπουργούς των δύο χωρών για τα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη με τους ομολόγους του, δήλωσε: «Η χώρα μας καθίσταται βασικός πυλώνας ανάπτυξης των Βαλκανίων και κύριος διαμορφωτής της νέας ψηφιακής εποχής για ολόκληρη την περιοχή. Η γέφυρα συνεργασίας και φιλίας που δημιουργήσαμε μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναβαθμίζει την καθημερινότητα των λαών μας και συνολικά τις οικονομίες των δύο χωρών».
Τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά, συνόδευσαν στη Βόρεια Μακεδονία ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, Κωνσταντίνος Αγόρης.

Παράλληλα δώδεκα προτάσεις καθώς και δράσεις που ήδη υλοποιούνται για τη συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονία, δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, με αφορμή τις επαφές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα, στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι προτάσεις και οι δράσεις στις οποίες εστιάζει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι μεταξύ άλλων η υπογραφή Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των αντιπροέδρων των δύο κυβερνήσεων, που προβλέπει τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, της οποίας θα συμπροεδρεύουν οι δύο αντιπρόεδροι. Η Επιτροπή θα αποτελείται από 18 μέλη, στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον 3 υπουργοί και 5 μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάθε χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: