ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου του Λεωνίδα Κακάρογλου



 ΣΤΟ καφέ ΦΙΛΙΟΝ Οδός ΣΚΟΥΦΑ 34 (δίπλα στον Άγιο Διονύσιο) στις 8 το απόγευμα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν στις 6 Μάη, στο καφέ  ΦΙΛΙΟΝ της οδού Σκουφά 34, στην Αθήνα, το βιβλίο-ντοκουμέντο του Λεωνίδα Κακάρογλου «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΤΟΜΙΚΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΚΑΡΟΓΛΟΥ – ΕΝ ΣΜΥΡΝΗ 1918-1919″. Πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο που αναμένεται να παρουσιαστεί και στην Πάτρα, τις επόμενες ημέρες.
Μιλάνε για το βιβλίο:
Νίκος Δαββέτας, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Ηλίας Καφάογλου, συγγραφέας-δημοσιογράφος,
Τασος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος ιστορικών αρχείων Μουσείου Μπενάκη

Συμμετέχουν και συνομιλούν:
Θέμης Ροδαμίτης, συγγραφέας, δημοσιογράφος
Χρήστος Τσαντής, υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς
Λεωνίδας Κακάρογλου, συγγραφέας, ποιητής

ΔΙΑΒΑΖΕΙ ο ηθοποιός ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΡΙΓΟΥ παίζει βιολί
και τραγουδά παραδοσιακά Μικρασιάτικα τραγούδια

Το βιβλίο περιέχει σπάνια, αδημοσίευτα ντοκουμέντα από την καθημερινότητα της ζωής στη Σμύρνη 100 χρόνια πριν…

 «ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ, γεννηθείς στην Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας, από γονείς Χριστιανούς Ορθόδοξους, που ονομάζονταν ο μεν πατέρας μου Ασλάν ως καταγόμενος από την οικογένεια των Κακάρογλου, η δε μητέρα μου Άννα ως καταγομένη από την οικογένεια των Καντάρογλου, παλιών κατοίκων της Φιλαδέλφειας, το σωτήριον έτος… την…».

Ο Γιώργος Κακάρογλου, σπουδαστής στην φημισμένη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης το 1918-1919, σημειώνει στο ατομικό του ημερολόγιο την ώρα που γραφόταν η Ιστορία. Έναν αιώνα μετά, τα γραφτά του βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ο Λεωνίδας Κακάρογλου επιστρέφει για ένα ταξίδι με τον πατέρα στη Σμύρνη και στο Σαλιχλί, στα πατρογονικά εδάφη, το 1990…

Ο Ευάγγελος Κακάρογλου αφηγείται τη ζωή του, τα παιδικά χρόνια στο Σαλιχλί, την περιπέτεια του ξεριζωμού, το νέο ξεκίνημα στα Χανιά και επιμένει, «Είμαι Ίων, να το γράψεις αυτό…», (από μια συνομιλία του Ευάγγελου Κακάρογλου με τον δάσκαλο-λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη, ειδική έκδοση «Μικρά Ασία Χαίρε!», Χανιώτικα νέα – Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία, 13/7/1999)  

Ένας παράλληλος λόγος της οικογένειας Κακάρογλου για την χαμένη γη. Ένα βιβλίο για την Μικρά Ασία, αλλά πιο πολύ για την συλλογική Μνήμη που αρνείται να δεχτεί την απώλεια της ευλογημένης γης.
_______________
Απόδοση στα Νέα Ελληνικά και διορθώσεις: Άννα Λαμπαρδάκη
Επιμέλεια έκδοσης-σημειώσεις: Χρήστος Τσαντής
Εικόνες στο εξώφυλλο: Φωτογραφίες από το Αρχείο Μιχάλη Μανουσάκη
Με την υποστήριξη του Porto Veneziano Hotel, Ακτή Ενώσεως, Χανιά Τ.Κ. 731 32

Δεν υπάρχουν σχόλια: