ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Ένας ταξιδιάρης αρχαιοπρεπής λύκος υπό έρευνα


Ο "Σοφοκλής", ο οποίος απεγκλωβίστηκε από την ομάδα άμεσης επέμβασης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ''Καλλιστώ'', έφθασε από την Πάρνηθα στον Παρνασσό!

Από την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, που παρακολουθεί την πορεία του απεγκλωβισμένου λύκου με το όνομα ''Σοφοκλής'' αναρτήθηκε στην διαδικτυακή της σελίδα η παρακάτω ανάρτηση, για τον ταξιδιάρη λύκο που έφθασε στους πρόποδες του Παρνασσού, ξεκινώντας από την Πάρνηθα:

«Το ταξίδι του Σοφοκλή: Από την Πάρνηθα στο Παρνασσό και ακόμα παραπέρα
 
Η ραδιοτηλεμετρία του λύκου "Σοφοκλής", ο οποίος απεγκλωβίστηκε από την ομάδα άμεσης επέμβασης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Καλλιστώ και του Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ στις 8/2/2024 μέσα από τον περιφραγμένο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αμυγδαλέζα Αχαρνών (Σ.Α.Ε.Α) στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος LIFE Wild Wolf, έχει εισέλθει σε μια νέα πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο. 
 
Ο λύκος πήρε αρχικά το όνομά του προς τιμήν της Σοφίας, επόπτριας της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου που συμμετείχε στην επιχείρηση, αλλά σύντομα το κέρδισε με πιο άμεσο τρόπο, αφού, επιστρέφοντας μετά από λίγες ημέρες στην μητρική του αγέλη, κινούνταν στη ευρύτερη περιοχή γύρω από τον τύμβο του αρχαίου τραγικού ποιητή Σοφοκλή που βρίσκεται στη νότιο-ανατολική Πάρνηθα.
 
Με την βοήθεια του δορυφορικού κολάρου GPS που τοποθετήθηκε στον νεαρό λύκο την ημέρα της επιχείρησης απεγκλωβισμού και το οποίο δίνει με υψηλή ακρίβεια την θέση του ζώου, ανακαλύψαμε την κύρια αιτία προσέγγισης της αγέλης σε περιαστικές περιοχές, που είναι, η υψηλή διαθεσιμότητα πτωμάτων κτηνοτροφικών ζώων και σκύλων, ενώ χαρτογραφήθηκαν τα σημεία των τροφικών αυτών πηγών.
 
Ωστόσο, από τις αρχές Μαΐου ο λύκος άρχισε να απομακρύνεται σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα γνωστά όρια της επικράτειας της αγέλης του και αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασχίσει την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης προς τα βορειοανατολικά, στράφηκε προς τα δυτικά ξεκινώντας την αναζήτησή του για μια νέα κενή περιοχή εγκατάστασης ή ίσως εξεύρεσης άλλης αγέλης λύκων που θα τον δεχθεί. 
 
Η διασπορά, όπως αποκαλείται η μετακίνηση μεγάλων αποστάσεων, των νεαρών κυρίως λύκων, εκτός των ορίων των επικρατειών τους, αποτελεί έναν μηχανισμό προσαρμογής που εξισορροπεί τις ανάγκες της αγέλης και των τροφικών διαθέσιμων, αφού έτσι οι αγέλες δεν αυξάνονται σε αριθμό μελών πάνω από ένα όριο. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η ροή γενετικού υλικού εντός του πληθυσμού και ο γρήγορος εποικισμός νέων περιοχών. Οι αποστάσεις διασποράς μπορεί να είναι τεράστιες και να φθάνουν τα πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα.
 
Προς το παρόν, ο Σοφοκλής βρίσκεται στους πρόποδες του Παρνασσού και είναι ενδιαφέρον να δούμε αν θα επιδιώξει να υιοθετήσει τον ίδιο «περιαστικό τρόπο ζωής» ή όχι και κυρίως πόσο μακριά μπορεί να φτάσει…».
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: