ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε μία πορεία αντίστροφη

Β. Κεχαγιά: Συμβιβαστικός ανασχηματισμός που καταδεικνύει πανικό και αμηχανία - Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε μία αντίστροφη πορεία



Β. Κεχαγιά: Συμβιβαστικός ανασχηματισμός που καταδεικνύει πανικό και αμηχανία

 

Σημεία από τη συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη

Για τον ανασχηματισμό

Είναι ένας πολύ διστακτικός ανασχηματισμός, ο οποίος περιορίζεται σε ανακύκλωση προσώπων και προσπαθεί να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες. Είναι ένας συμβιβαστικός ανασχηματισμός από την πλευρά του πρωθυπουργού, που καταδεικνύει προφανώς και την κατάσταση πανικού στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής. Πανικός και αμηχανία.

Για το αν περίμενε από τον Κυρ. Μητσοτάκη «να στείλει περισσότερους υπουργούς στο σπίτι τους»

Βεβαίως, γιατί δεν είναι μόνο η έξοδος του κ. Σκρέκα από την κυβέρνηση, στον οποίο υποθέτω ότι ο κ. πρωθυπουργός χρεώνει αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Όταν διατηρείς στο κυβερνητικό σχήμα ή στο συγκεκριμένο πόστο και τον κ. Χατζηδάκη - ο οποίος χαράσσει την οικονομική πολιτική και αποφάσισε την επιβολή του χαρατσιού στους ελεύθερους επαγγελματίες, το οποίο δεν υπήρχε στο πρόγραμμα της ΝΔ - ή όταν διατηρείς στο ίδιο πόστο, στον κρίσιμο τομέα της δημόσιας υγείας, τον κύριο Γεωργιάδη, την ώρα που καθημερινά συμπολίτες μας πεθαίνουν στα ράντζα των νοσοκομείων σχεδόν αβοήθητοι, νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Και το πρόβλημα είναι ότι είτε ο κύριος Μητσοτάκης δεν πήρε το μήνυμα, είτε ότι πήρε το μήνυμα και δεν έχει εναλλακτική. Αν δεν έχει εναλλακτική, σημαίνει ότι δεν έχει εφεδρείες. Και αναρωτιέμαι, από τους 158 βουλευτές, αλλά και από άλλα στελέχη, εξωκοινοβουλευτικά, δεν έχει ο κύριος Μητσοτάκης άλλα πρόσωπα για να στελεχώσει την κυβέρνησή του;

Απαντώντας στο σχόλιο ότι «είναι βαριές κουβέντες αυτές που λέτε, πεθαίνουν άνθρωποι στα ράντζα. Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, έχουμε τεράστια προβλήματα στην υγεία και τα είχαμε και επί ΣΥΡΙΖΑ».

Β. Κεχαγιά: Τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί όμως. κ. Παπαδόπουλε, ξέρουμε πολύ καλά, επειδή είμαστε δημοσιογράφοι πάρα πολλά χρόνια, ότι τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι χρονίζοντα. Αυτό δεν μπορούμε να το κρύψουμε, ούτε να λέμε ότι με τις προηγούμενες κυβερνήσεις όλα ήταν καλά και με την τωρινή είναι άσχημη η κατάσταση. Τώρα όμως, υλοποιείται ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας από το παράθυρο. Και η κατάσταση, με ωμό και κυνικό τρόπο εκ μέρους του κ. Γεωργιάδη, έχει φθάσει στην κυριολεξία στο μη περαιτέρω. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική. Και δεν θα σας θυμίσω και τους ανθρώπους που πεθαίνουν πάνω στις καρότσες, γιατί δεν υπάρχει ΕΚΑΒ και δεν υπάρχουν ασθενοφόρα.

Β. Χιώτης: Αυτό λέει ο Νότης, ότι κάνετε μια κριτική ωσάν να είχε βελτιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δική του διακυβέρνηση το δημόσιο σύστημα υγείας και τώρα να έχει γίνει μπάχαλο. Αλλά το ίδιο μπάχαλο υπήρχε και τότε. Και τότε στις καρότσες τούς μεταφέρανε.

Β. Κεχαγιά: Όχι, κύριε Χιώτη, επί ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο σύστημα υγείας είχε βελτιωθεί. Δεν υπήρχε το απογευματινό ιατρείο που, όπως μας είπε περήφανος ο υπουργός, δίνεις νόμιμο φακελάκι και στο οποίο επίσης παραμένει στην ουρά. Δεν υπήρχαν αυτές οι ατέλειωτες λίστες και δεν υπήρχε το χαράτσι εισόδου για τα δημόσια νοσοκομεία.

Για το δημοσιογραφικό σχόλιο ότι «είδαμε χθες μια κοινοβουλευτική ομάδα όπου και πάλι μίλησε ο αρχηγός και έληξε η σεμνή τελετή. Περιμέναμε να ακούσουμε λίγο και τα στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας πώς διαβάζουν το αποτέλεσμα»

Β. Κεχαγιά: Στο τέλος της συζήτησης ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, ακριβώς τις επόμενες, οι βουλευτές θα ειδοποιηθούν για μία νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα ασφαλώς να πάρουν το λόγο. Υποθέτω πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα οριστεί νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έτσι τουλάχιστον ανακοινώθηκε από το προεδρείο. Επομένως και οι βουλευτές, που αυτό είναι και το φυσιολογικό, θα πάρουν τον λόγο και θα πουν τις απόψεις τους.

Για το σχόλιο περί της πρωτοφανούς διαφοράς 13 μονάδων μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος στις ευρωεκλογές

Εμείς δεν λέγαμε ότι θα συγκριθούμε με το 2019, που ήταν εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Εμείς βάζαμε τον πήχη της σύγκρισης με τις εθνικές εκλογές του 2023. Η Νέα Δημοκρατία επέμενε ότι θέλει να συγκριθεί με το 2019 - και ούτε με το 2019 κατάφερε να συγκριθεί. Δεν λέμε λοιπόν ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Λέμε όμως ότι σταθήκαμε όρθιοι και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι, κατά τη δική μας άποψη, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη βρίσκεται σε μία αντίστροφη πορεία. Έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Θεωρούμε ότι από εδώ και πέρα, και αυτό υποδεικνύει και ο ανασχηματισμός που σήμερα ανακοινώθηκε, η πτωτική πορεία της κυβέρνησης, για να μην πω η καθίζηση, θα συνεχιστεί. Και ότι εμείς με τις κατάλληλες ενέργειες, οφείλουμε να είμαστε πειστικοί απέναντι στην κοινωνία, θα αρχίσουμε να ανεβάζουμε τα ποσοστά μας. Επομένως δεν πετάμε από τη χαρά μας.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά πρόωρες εκλογές.

Σας το είχα πει και το βράδυ των εκλογών, ο κ. Κασσελάκης είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές με αφορμή, τότε, το σκάνδαλο στο υπ. Εσωτερικών – έφυγε υπουργός μετά απ` αυτό το σκάνδαλο-, αλλά και τις αποκαλύψεις, για να μην ξεχνάμε, για το μπάζωμα στα Τέμπη.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτοκριτική και τα σχόλια ότι ο Στ. Κασσελάκης «δεν έπρεπε να αναφερθεί στο σπίτι του και να κάνει όλα αυτά τα οποία έκανε προεκλογικά».

Β. Κεχαγιά: Μα είπε και ο ίδιος το δικό του mea culpa σε σχέση με το θέμα των σπιτιών του, έτσι δεν είναι; Το ακούσαμε προχθές. Και η αυτοκριτική δεν πρέπει να γίνει μόνο από τον πρόεδρο μας, πρέπει να γίνει από όλους εμάς και απ` όλα τα στελέχη, είτε βρίσκονται στη Βουλή, είτε βρίσκονται στο κόμμα, είτε βρίσκονται πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, για το τι ακριβώς δεν έχει πάει καλά. Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα γίνει και θα γίνει με ψυχραιμία, όχι με βιαστικά συμπεράσματα, και θα δούμε αν θα έπρεπε να κάνουμε και άλλες κινήσεις ή αν δεν είχαμε και τον ενδεδειγμένο πολιτικό χρόνο για να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις. Σας θυμίζω ότι είχαμε μόλις δύο μήνες εσωκομματικής νηνεμίας, ας την πω έτσι, ότι ξεκινήσαμε με αφετηρία μονοψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και θεωρούμε ότι, αν είχαμε και άλλο χρόνο, με τις προτάσεις νόμου που καταθέτουμε ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή θα είχαμε πείσει περισσότερους πολίτες να μας εμπιστευθούν.

Για την επιστολή του υπ. Οικονομικών στον Πρόεδρο της Βουλής που ζητά να γίνει συζήτηση και κοστολόγηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παρουσία του ιδίου αλλά και του κ. Στέφανου Κασσελάκη, και το αν αποδέχεται αυτή τη διαδικασία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης πρώτος προκάλεσε την κυβέρνηση να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Με βάση αυτή την τοποθέτηση και την πρόκληση του κ. Κασσελάκη έχουμε την αντίδραση του κυρίου Χατζηδάκη. Στο κοινοβουλευτικό πεδίο θα συγκριθούν τα πάντα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προκαλέσει για να γίνει σύγκριση των δύο οικονομικών προγραμμάτων, άρα δεν βρίσκω λόγο ο κ. Κασσελάκης να μην εμφανιστεί όταν οριστεί συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Για την πρόσκληση του Στ. Κασσελάκη για ευρύτερη συνεργασία προς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας κ.λπ.

Β. Κεχαγιά: Η πρόταση, όπως διατυπώθηκε από τον κύριο Κασσελάκη, παραμένει στο τραπέζι φυσικά.

Δημοσιογράφος: Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα είναι επικεφαλής. Γιατί σε τέτοιου είδους συνεργασίες συζητάμε και ποιος θα είναι ο επικεφαλής. Ο κ. Κασσελάκης δεν συζητά να είναι κάποιος άλλος.

Β. Κεχαγιά: Μισό λεπτό να τα βάλουμε σε μία σειρά. Η πρόταση που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα λέει να διερευνήσουμε τις πιθανότητες συνεργασίας σε επίπεδο Βουλής, το οποίο για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Να καταθέσουμε από κοινού προτάσεις νόμου, να πιέζουμε την κυβέρνηση και να αναζητήσουμε από τώρα και σε βάθος χρόνου ευρύτερες συνεργασίες και συμμαχίες και σε επίπεδο κοινωνίας, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιμελητηρίων. Θυμάστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστεί κριτική γιατί είχε χάσει την επαφή του με τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες το προηγούμενο διάστημα.

Δημοσιογράφος: Δεν υπονομεύει λίγο την πρωτοβουλία του όταν ξεκαθαρίζει ότι, εφόσον υπάρξει θετική ανταπόκριση, ό,τι και να γίνει, ο πρόεδρος του νέου φορέα θα είναι ο ίδιος.

Β. Κεχαγιά: Δεν είπε αυτό. Είπε ότι αν προχωρήσει σε αυτό το επίπεδο, που μόλις σας περιέγραψα, μια συμφωνία, και από κάτω η βάση, η κοινωνία, ενθαρρύνει ακόμη και μία εκλογική συνεργασία σε έναν ευρύτερο φορέα, τότε ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για να τεθεί επικεφαλής σε αυτόν το φορέα. Όχι ότι θα είναι ούτως ή άλλως εκείνος.

Δημοσιογράφος: Πάντως είναι μια πρόταση κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβάνομαι, γιατί καταλαβαίνω ότι με τη Νέα Αριστερά τα έχετε σπάσει τελείως.

Β. Κεχαγιά: Κύριε Παπαδόπουλε, οι πληγές είναι ακόμη ανοικτές και δεν ξέρω αν μπορούν να κλείσουν. Το γεγονός ότι αυτές οι διασπαστικές κινήσεις που έγιναν και συγκρότησαν και διασπαστικές δυνάμεις, δεν επικροτήθηκαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε από πίσω ένα εκλογικό κοινό που ενθάρρυνε τέτοιου είδους κινήσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: