ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Φορτωμένο με 4.000 αμφορείς, βυθίστηκε το 425-400 π.Χ.

  

 

Αλόννησος: Tο Ναυάγιο της Περιστέρας το πιο αξιόλογο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου!

 
Στα 9 σημαντικότερα υποβρύχια μουσεία του κόσμου κατατάσσεται το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόνησο, σε έρευνα που παρουσίασε ο διεθνής ενημερωτικός ιστότοπος News9live.com. 
 
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που επισκέπτονται εκατομμύρια ταξιδιώτες από Αμερική και Ασία, το υποβρύχιο Μουσείο Αλοννήσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα αρχαία ναυάγια της Κλασικής περιόδου.

Η λίστα συμπεριλαμβάνει υποβρύχια μουσεία από το Μεξικό, την Ισπανία, την Κύπρο, την Καραϊβική, την Ιορδανία, την Ιταλία, την Αυστραλία και το Ισραήλ.

Σημειώνεται πως το ναυάγιο της Περιστέρας, που ανακαλύφθηκε σε βάθος 25 ή 30 μ. το 1985, έχει θεωρηθεί το πιο αξιόλογο αρχαίο επισκέψιμο ναυάγιο του κόσμου. Με διαστάσεις 25 Χ 10 μέτρα περίπου, το πλοίο ήταν φορτωμένο με 4.000 αμφορείς και βυθίστηκε κατά την περίοδο 425-400 π.Χ.

«Η Αλόννησος είναι ένας προορισμός με μοναδικά σημεία ενδιαφέροντος που προσελκύει ταξιδιώτες από την Ελλάδα και πολλές χώρες του εξωτερικού. Η σπιτική φιλοξενία, το εύρος εναλλακτικών δραστηριοτήτων, τα εντυπωσιακά καταδυτικά σημεία, το μεγαλύτερο φυσικό θαλάσσιο Πάρκο της Μεσογείου, οι παραδεισένιες παραλίες, οι πανέμορφοι οικισμοί, το πράσινο της φύσης και οι επιλογές για ποιοτική διαμονή, καλό φαγητό, θαλάσσιες εκδρομές, activities, χαλάρωση και ήπια διασκέδαση είναι “συστατικά” για πραγματικές αποδράσεις από την καθημερινότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αλοννήσου Διογένης Θεοδώρου.

«Το αρχαίο ναυάγιο βρίσκεται στη δυτική βραχώδη ακτή της ακατοίκητης νήσου Περιστέρας, στην περιοχή Καλαμάκι, κοντά στην Αλόνησσο Να σημειώσουμε εδώ πως στο μέλλον αναμένεται να γίνουν επισκέψιμα τρία ακόμη ναυάγια στην περιοχή της Μαγνησίας. Πρόκειται για τον Ενάλιο αρχαιολογικό χώρο στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων), τον Ενάλιο αρχαιολογικό χώρο στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων) και τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων και άλλες ενάλιες αρχαιότητες)».

ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΨΑΡΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ

»Ήταν καλοκαίρι του 1985 όταν ένας επαγγελματίας ψαράς από την Αλόννησο, ο Δημήτρης Μαυρίκης, κατά την διάρκεια μιας από τις συνηθισμένες καθημερινές βουτιές του, βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με ένα απρόσμενο θαύμα. Κάπου εκεί στη δυτική βραχώδη ακτή της ακατοίκητης νήσου Περιστέρας, στην περιοχή Καλαμάκι, σε βάθος 30 περίπου μέτρων, αντίκρισε, για πρώτη φορά, τους θησαυρούς που έκρυβε αυτό που στην συνέχεια αποδείχτηκε ως ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια των κλασικών χρόνων» αναφέρει σε ανάρτηση της Αναστασίας Κουκά στο protothema, στις 27-07-2020.

«Επρόκειτο για ένα εμπορικό φορτηγό πλοίο, το οποία κουβαλούσε περισσότερους από 3000 αμφορείς γεμάτους κρασί, προερχόμενων από την Μένδη, που ήταν αρχαία πόλη της Χαλικιδικής και την Περπάρηθο όπως ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος. Η βύθισή του πλοίου τοποθετήθηκε, μετά τις επισταμένες αρχαιολογικές έρευνες μεταξύ 425 και 415 π.Χ.

»Όταν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείο Πολιτισμού έσπευσαν το σημείο, έμειναν, στην κυριολεξία, με το στόμα ανοιχτό! Είχαν μπροστά τους το μεγαλύτερο αθηναϊκό εμπορικό πλοίο της κλασικής περιόδου, τρανή απόδειξη της ναυτικής υπερδύναμης της Αθήνας την εποχή εκείνη, αλλά και χιλιάδες αμφορείς, διασπαρμένους σε μία σχετικά μικρή θαλάσσια περιοχή οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν σε πολύ καλή κατάσταση..

»Η εξαιρετική αυτή κατάσταση του ναυαγίου και των ευρημάτων ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε το υπουργείο Πολιτισμού στην απόφαση να μετατρέψει την περιοχή στον πρώτο επισκέψιμο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας ο οποίος θα ανοίξει πανηγυρικά τις πύλες του την 1η Αυγούστου δημιουργώντας έναν νέο, εντυπωσιακό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.

»Η πιλοτική λειτουργία του υποβρύχιου Μουσείου Αλοννήσου, από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Οκτωβρίου, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία θαυμάζοντας τα μοναδικά ενάλια ευρήματα με φόντο το μαγευτικό θαλάσσιο τοπίο της περιοχής. Οι ερασιτέχνες δύτες μπορούν να μεταβούν στο σημείο μόνοι ή συνοδεία επαγγελματιών δυτών ενώ όσοι δεν έχουν μυηθεί στην τέχνη των καταδύσεων θα μπορούν να προσεγγίσουν την σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη μέσω μιας εφαρμογής εικονικής περιήγησης που προσφέρει το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης κοινού το οποίο λειτουργεί στην Χώρα της Αλοννήσου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: