ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

«Ξεκίνησε επίσημα ο πόλεμος - Παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς»

 Βομβαρδισμένα κτίρια στην Γάζα 

MOHAMMED SABER/EPA

 

Έλληνες που κατοικούν στο Ισραήλ περιγράφουν τις δραματικές στιγμές που βιώνουν - «Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά» λέει από πλευράς του κάτοικος της Γάζας

Φλέγεται η Μέση Ανατολή. Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων CBS ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις στο Ισραήλ έφτασαν τους 900, ανεβάζοντας τον δραματικό απολογισμό του διημέρου των συγκρούσεων. Τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα. 

Ανελέητο το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, που έχει αποκλειστεί πλήρως. Οι ισραηλινές αρχές έχουν διακόψει την παροχή ρεύματος και την υδροδότηση.

Με ρουκέτες στην Ιερουσαλήμ απαντά η Χαμάς, η οποία προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ισραηλινών κατά αμάχων στη Γάζα θα ξεκινήσει να εκτελεί αιχμαλώτους.  Όπως μετέδωσε το Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανέφερε ότι οι ισραηλινές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 100 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Γάζα

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων που τις τελευταίες ημέρες βιώνουν τον εφιάλτη του πολέμου, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, με τις δύο πλευρές να κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες. 

«Σήμερα έβλεπα το παιδί μου όταν έκανε μάθημα μέσω Zoom, γιατί τα σχολεία είναι κλειστά, χτυπούσανε σειρήνες σε μία διπλανή πόλη. Βλέπω το παιδί μου να σηκώνει το κεφάλι και να με κοιτάει σαν να μου λέει “αυτό είναι ΟΚ;”», είπε ο Ιωνάθαν Ιατρού, κάτοικος Τελ Αβιβ.

Ο φοβερός ήχος της ρουκέτας είναι κάτι που δεν μπορούν να περιγράψουν με λόγια. Η κατάσταση είναι δραματική.

«Για εμάς ήταν πρωτόγνωρο, δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα, γιατί εμείς ξυπνήσαμε 6 η ώρα το πρωί με τις ρουκέτες, με συναγερμούς και με σειρήνες πολέμου. Ξυπνήσαμε από τις σειρήνες και δεν ξέραμε τι συμβαίνει», συμπλήρωσε η κα Ειρηναίου.

«Αυτή τη φορά πραγματικά είναι σε τέτοιο βαθμό που έχει το Ισραήλ χρόνια να ζήσει» πρόσθεσε ο κος Ιατρού.

«Μπαίνουν στα σπίτια, πιάνουν αιχμαλώτους, όμηροι και τους περνάνε μέσα στην Λωρίδα της Γάζας. Άρχισαν να ρίχνουν ρουκέτες, σε εκείνα τα μέρη, στο Τελ Αβίβ και στη Γάζα. Μου φαίνεται ότι ετοιμάζουν κάτι μεγάλο. Ο φόβος μας είναι να μην γίνει κάτι το βράδυ», είπε από πλευράς του στο Mega ο Αναστάσης Δαμιανος, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ιερουσαλήμ.

Η Τζουλιάνα Ναχμία βρίσκεται σε ένα χωριό 6 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί, ενώ τόνισε πως είναι μεγάλη η ανησυχία για τα παιδιά της, τα οποία επιστρατεύτηκαν.

«Πριν από 10 λεπτά ακούσαμε σειρήνες κι έπρεπε να μπω στο δωμάτιο ασφαλείας. Η κατάσταση είναι εμπόλεμη. Δυστυχώς πάμε από το κακό στο χειρότερο, τώρα έχουμε και επιδείνωση από τον βορρά (...) Ήταν όντως αιφνιδιασμός και δεν τα περιμέναμε αυτά που ακολούθησαν. Ήταν Σάββατο και γιορτή. Αυτά που ακολούθησαν δεν έχουν καμία σχέση με τη γιορτή και το Σάββατο. Οι τρομοκράτες αυτοί δεν έχουν άγιο. Ακολούθησαν εικόνες που δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου. Απ’ ότι καταλαβαίνω, πριν λίγες ώρες ξεκίνησε επίσημα ο πόλεμος», είπε.

Την ίδια στιγμή η Βάλια Ειρηναίου, η οποία έμενε στο Τελ Αβίβ, κατάφερε να γυρίσει στην Ελλάδα με τεράστια δυσκολία. «Μας μετέφεραν με κίνδυνο φίλοι Ισραηλίτες. Δεν υπήρχε πρεσβεία, δεν υπήρχε τηλέφωνο, δεν είχαμε κανέναν δίπλα μας. Πήγαμε στο αεροδρόμιο και καταφέραμε να ταξιδέψουμε τη νύχτα. Έπεσαν ρουκέτες στο αεροδρόμιο ενώ ήμασταν στον αέρα», δήλωσε.

«Εδώ και δύο ημέρες οι βομβαρδισμοί από αεροπλάνα δεν έχουν σταματήσει», είπε στο Mega ο Τσιλάλ Ταουφίκ, κάτοικος της Γάζας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, πολλά τα σπίτια που έχουν γκρεμιστεί, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και παιδιά, ενώ η πεθερά του τραυματίστηκε από τους βομβαρδισμούς. «Εμείς θέλουμε ειρήνη. Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά. Να βρούμε φως, νερό, δουλειά. Αυτά ψάχνει ο κόσμος. Η Γάζα είναι κλεισμένη εδώ και 17 χρόνια και κανείς δεν την κοιτάει καθόλου. Ο κόσμος θέλει να ζει ελεύθερος, θέλει να ζει στην πατρίδα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του» σημείωσε.

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα (Κηφισίας και Κατεχάκη) από συλλογικότητες και κόμματα της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη - Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη», ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. 

«Ο λαός της Παλαιστίνης, για 75 χρόνια, έχει χύσει ποτάμια αίματος για την λευτερία του και είναι προετοιμασμένος να πολεμήσει για αυτή για όσο χρειαστεί» ανέφερε το κάλεσμα αλληλεγγύης στην σημερινή συγκέντρωση.

Λόγω της κινητοποίησης είχε διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν στο σημείο καθ' όλη τη διάρκεια.

 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: