Αναγνωστοπούλου: Σπάει την παράδοση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας απέναντι στη Μέση Ανατολή και στο Παλαιστινιακό και μας βάζει σε επικίνδυνους δρόμους - Κατσανιώτης: Δεν είναι εποχές για ακραίες επιλογές
Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία για την έγκριση σχεδίου ψηφίσματος αραβικών χωρών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, μετ'α το λουτρό αίματος στο οποίο έχει βυθίσει τους Παλαιστινίους η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου, με την ναζιστική τακτική του ολοκληρωτικού πολέμου, που εφάρμοζε κατά των προγόνων τους, των Εβραίων ο Χίτλερ κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με την δικαιολογία της προστασίας του εβραϊκού πληθυσμού, προσπαθεί το Ισραήλ να νομιμοποιήσει την εισβολή στην Παλαιστίνη από το 1967 και την κατοχή ξένων εδαφών στην Γάζα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών κια την απόσυρση των εισβολέων Ισραηλινών από τα παλαιστινιακά εδάφη, όπως έχει εγκρίνει η σχετική απόφαση του ΟΗΕ.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Ήτοι των ηγετών της Χαμάς στη Γάζα και των στρατιωτικών του Νετανιάχου.
Ωστόσο το Ισραήλ και οι ΗΠΑ που παγίως προστατεύουν τους Ισραηλινούς την καταψήφισαν επειδή δεν επιθυμούν την ειρήνευση στην περιοχή. Υπήρχαν επίσης 45 αποχές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα και η Κύπρος, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Κυρίως στην Ελλάδα, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταπάτησε την αρχή της φιλικής σχέσης με τους Αραβικούς λαούς, που η εξωτερική πολιτικής της έλκει την καταγωγή από ατ χρόνια του Κωνστ. Καραμανλή!
Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου
Η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσε την άποψή της στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας»:
«Είναι μια κατάπτυστη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η αποχή. Μια απόφαση που σπάει την παράδοση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας απέναντι στη Μέση Ανατολή και στο Παλαιστινιακό και μας βάζει σε επικίνδυνους δρόμους.
Οχι, δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην απόφαση της κυβέρνησης η ενδεχόμενη στάση ή ανάμιξη της Τουρκίας. Απλώς, η κυβέρνηση ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Η τυφλή προσήλωση στην πολιτική των ΗΠΑ δημιουργεί ρήξη στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που υπηρέτησαν οι περισσότερες προοδευτικές κυβερνήσεις της Ελλάδας στη Μεταπολίτευση».
Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης
Ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης τόνισε στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας»:
«Η πλειοψηφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης επέλεξε αυτή τη στάση. Και η Ελλάδα ακολούθησε αυτό που αποφάσισαν οι περισσότεροι εταίροι μας. Δεν νομίζω πως είναι εποχές για ακραίες επιλογές. Χρειάζεται προσοχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: το εθνικό συμφέρον μας επιτάσσει να είμαστε με το Ισραήλ. Το ανθρωπιστικό καθήκον επιβάλλει να μη σκοτώνονται άμαχοι. Και ανάμεσα σ’ αυτά πρέπει να υπάρχει μια υπεύθυνη ισορροπία, αυτό ακριβώς, δηλαδή, που κάνει η κυβέρνηση».
⦁ Το σχόλιο του πρώην υφυπουργού και πρώην δημάρχου Πατρέων, στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Φούρα:
«Την ημέρα του ελληνικού έπους κατά του φασισμού, αισθάνομαι ντροπή για την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ψήφισμα του ΟΗΕ για ανθρωπιστική εκεχειρία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου