Ν. Παππάς: Έχετε υλοποιήσει μόνο το 6% του Ταμείου Ανάκαμψης - Εκτός νυμφώνος υγεία, υποδομές, στέγη και ΜμΕ, εντός εταιρείες… εισαγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων!
Τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
«Η χώρα ήταν δέκατη όγδοη στην κατάταξη στους αναπτυξιακούς ρυθμούς παρόλο που αυξήσατε το δημόσιο χρέος και κάνατε πάρα πολύ μεγάλες δαπάνες. Οι αναπτυξιακές σας επιδόσεις δεν είναι αυτές που θέλετε να διαφημίζετε», τόνισε ο Νίκος Παππάς κατά τη τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής. Όπως σημείωσε, «παραλάβατε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, την οποία βάλατε στο συρτάρι, εθνική ψηφιακή στρατηγική, την οποία παρακάμψατε με αποτέλεσμα η χώρα να μην ξεκολλάει από τους τελευταίους δείκτες DESI (Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας). Παρακάμψατε, τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τις υποδομές και τις μεταφορές, ο οποίος είχε ενίσχυση των ΜΜΜ και του σιδηροδρόμου, τον οποίο τον εγκαταλείψατε με τα γνωστά αποτελέσματα, απορρίπτοντας έργα συμφωνημένα με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σχετικά με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι είναι εκτός νυμφώνος οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, από την παραδοχή της κυβέρνησης ότι 100.000 από αυτές έλαβαν δανεισμό 6.000 ευρώ η καθεμία και δίπλα ακριβώς 500 επιχειρήσεις έλαβαν 18 δις. ευρώ δάνεια, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν τεκμηριώνει ότι αφορούν έργα τα οποία δεν θα γινόταν χωρίς αυτή τη δανειοδότηση. Δόθηκαν 300 εκατ. ευρώ συνολικά σε δύο εταιρείες -ενώ έχουν τεράστιο εκτόπισμα και τη δυνατότητα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό- για να εισάγουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Έχει προστιθέμενη αξία αυτό για τη χώρα;».
Εν συνεχεία θύμισε για άλλη μια φορά στον αρμόδιο υπουργό και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το γεγονός ότι «ο κεντρικός τραπεζίτης έχει δημόσια διατυπώσει ότι μόνο το 4% των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αλλά επιμένετε να διεκδικείτε δάφνες επειδή έχετε εφαρμόσει το 80% του προαπαιτούμενου του σχεδίου Πισσαρίδη. Το σχέδιο Πισσαρίδη είναι το ευαγγέλιο καταστροφής των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα».
Στο ζωτικής σημασίας θέμα των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία σημείωσε «ότι απεντάχθηκαν κάποια αντιπλημμυρικά επειδή δεν χωράνε στα χρονοδιαγράμματα. Δεν το ξέρατε όταν τα εντάσσετε; Το διαπιστώσατε μετά την καταστροφή; Ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αγοραστός παραδέχτηκε ότι τον Νοέμβρη του 2020 είχε αλληλογραφία σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα με τον κ. Καραμανλή, που ενδεχομένως αγνοήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γεγονός που επισύρει υψηλές ευθύνες».
Κλείνοντας ο Νίκος Παππάς τόνισε: «Θα περιμέναμε ένα συνολικό επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων με γενικευμένη ανακατεύθυνση πόρων που θα υποστηρίξει τις υποδομές, την οικονομική και στεγαστική κρίση για την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη διοχετεύει, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο 150 εκατομμύρια, ενώ η Πορτογαλία διοχετεύει 2,7 δισ. ευρώ, η Ισπανία 1 δισ. ευρώ, η Πολωνία 755 εκατ. ευρώ. Για την υγειονομική κρίση η Ελλάδα είναι 18η με 4,8% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, στις ψηφιακές δεξιότητες είναι 17η με ποσοστό 2,4% και στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης 10η. Η χώρα μας έχει σοβαρό πρόβλημα στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής κρίσης, στο οποίο δεν φαίνεστε επαρκώς προετοιμασμένοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου