ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 15/10/2018


Εκτέλεση Κρατικού Προϋπολογισμού Σεπτεμβρίου 2018

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2018, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 293 εκατ. ευρώ.


Αυτά έναντι στόχου για έλλειμμα 1.841 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 327 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.809 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.521 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4.542 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37.228 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 591 εκατ. ευρώ ή 1,6%  έναντι του στόχου. Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 35.660 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.023 εκατ. ευρώ ή 3,0% έναντι του στόχου. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών
Σήμερα ξεκινήσαμε τη συζήτησή μας με τα θέματα που αφορούν στην πΓΔΜ. Εξήγησα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι δύο αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη για την κάθε πλευρά συμφωνία, διότι αυτό δεν βγαίνει ακόμα και με την απλή αριθμητική του δημοτικού. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας (σημεία από τη συνέντευξη της Ε. Αχτσιόγλου)

Η μείωσή της κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία 3,5 χρόνια είναι πραγματική. Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων, δηλαδή πραγματική ενίσχυση του αριθμού των ανθρώπων που εργάζονται. Επίσης, σύμφωνα με τα ετήσια δεδομένα για τις νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, το 70% είναι πλήρους εργασίας και το 30% είναι μερικής απασχόλησης.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις (από την Ε. Αχτσιόγλου)

- Αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις είναι κάτω από 39.000 και τα ληξιπρόθεσμα εφάπαξ κάτω από 26.000. Όταν ανέλαβε η κυβέρνηση στις αρχές του 2015 υπήρχαν περίπου 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές στα συρτάρια μας. Έχουμε καταβάλει περισσότερες από 720.000 παροχές αυτά τα χρόνια. Έχουμε μειώσει δηλαδή τον όγκο των εκκρεμών κύριων συντάξεων κατά περίπου 77%.
- Η χρηματοδότηση για την πλήρη εκκαθάριση αυτών των εκκρεμοτήτων είναι διασφαλισμένη. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Σχετικά με την κλήση της Ρ. Δούρου  για εξέταση

Όπως τόνισα σε δήλωσή μου την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, με ιδιαίτερη ανακούφιση θα συμβάλλω στην ανεύρεση των αιτιών και στη διαλεύκανση των ευθυνών της τραγωδίας του Ιουλίου. Ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς. Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στην κρίση χρέους της χώρας μας. Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Για την κριτική Σγουρού: Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αμαρυσία το 2009 δήλωνε ότι "ούτε ο περιφερειάρχης ούτε ο νομάρχης ούτε ο δήμαρχος ούτε ο κοινοτάρχης γνωρίζουν να σβήνουν φωτιές και άρα δεν μπορούν να έχουν κανένα ρόλο συντονιστή… γιατί απλά δεν ξέρουν να σβήνουν φωτιές…". Είναι ο ίδιος που πέρσι, μετά από τη μεγάλη φωτιά στον Κάλαμο, επανέλαβε δύο φορές στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 31 Αυγούστου 2017, ότι "είναι σαφές ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν φέρει καμία ευθύνη στο επιχειρησιακό πεδίο". Την ίδια στιγμή που ο σταθμός Σκάι με εγκαλούσε γιατί δεν πήρα μια μάνικα να σβήσω τη φωτιά. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για τη ΔΕΗ (σημεία από τη συνέντευξη του Γ. Σταθάκη)

- Ανατρέψαμε πλήρως τα σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση όλου του ενεργειακού τομέα. Ακυρώσαμε τη «μικρή ΔΕΗ», διατηρώντας το 51% και, ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην πώληση μόνο των λιγνιτικών μονάδων, όπως προβλέπει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία είναι δεσμευτική για τη χώρα.
- Η ΔΕΗ έχει πιέσεις, αλλά δεν είναι ζημιογόνα. Ως κυβέρνηση, παραλάβαμε έναν ελλειμματικό λογαριασμό ΑΠΕ κατά 1 δισ ευρώ, ο οποίος έπρεπε να εξισορροπηθεί. Επιλέχθηκε η λύση του τέλους προμηθευτή και του σταδιακού μηδενίσματος του ελλείμματος. Η τελευταία συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι όλο το όφελος από την εξισορρόπηση του μηχανισμού πηγαίνει στην απομείωση του τέλους προμηθευτή. Φέτος, το τέλος θα μειωθεί κατά 205 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. ευρώ και του χρόνου θα μηδενιστεί.
-  Την αποτίμηση της εταιρείας EDS έκαναν δύο εξωτερικοί αξιολογητές, παγκοσμίου εμβέλειας, οι οποίοι διαμόρφωσαν το τίμημα εξαγοράς. Η τελευταία χρονιά της εταιρείας ήταν, πράγματι, ζημιογόνα. Όμως, άλλες πέντε χρονιές ήταν κερδοφόρες, ενώ και φέτος θα είναι κερδοφόρα. Άρα, η εικόνα που παρουσιάζει η αντιπολίτευση είναι μάλλον παραπλανητική.  Πρώτον, η διερεύνηση για την εξαγορά της εταιρείας προηγήθηκε έναν χρόνο πριν και δεύτερον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων έχει ευρεία δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα όχι μόνο στα Σκόπια, αλλά και σε πληθώρα άλλων βαλκανικών χωρών. Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Για το σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μετά το Brexit προκειμένου να μην έχουμε μεγάλες μειώσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού, χρειάζεται επιτέλους να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση της αύξησης των ιδίων πόρων, με την υλοποίηση κάποιων προτάσεων που εδώ και χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάλει στο τραπέζι. Όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έσοδα από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακος, που βοηθούν και τα έσοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, κέρδη από την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -διότι είναι έσοδα που παράγει η λειτουργία του ευρώ, του κοινού νομίσματος, και άρα πρέπει να τροφοδοτούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Να αξιοποιήσουμε την εργαλειοθήκη, με άλλα λόγια, των προτάσεων Μόντι, για την ανάγκη να ξανασκεφτούμε πιο φιλόδοξα το θέμα των ιδίων πόρων. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για  για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Άδειες εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χωροταξική, πολεοδομική και περιβαλλοντική πολιτική (ανάρτηση και επικύρωση δασικών χαρτών και παραλιών, ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, εκπόνηση περιφερειακών, τοπικών και ειδικών χωροταξικών πλαισίων και σχεδίων κ.α.).

Οι στόχοι αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης είναι απλοί. Απλοποίηση, ασφάλεια δικαίου, διευκόλυνση των επενδύσεων, πάταξη της διαφθοράς στις πολεοδομίες και εφαρμογή πλέον ενός χωροταξικού πλαισίου το οποίο ενθαρρύνει και συγκλίνει προς την ιδέα της νομιμότητας. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια και φορέας ανάπτυξης της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι το ΤΕΕ, ο επίσημος σύμβουλος του κράτους, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας. Θα ακολουθήσουν και άλλα έργα με το ΤΕΕ, όπως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και παρωχημένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τους φακέλους των αυθαιρέτων. Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας. Για περισσότερα, δείτε εδώ.


Για το προσφυγικό

1. Για τις οικογενειακές επανενώσεις  

177 πρόσφυγες αναχώρησαν σήμερα πρωί με ειδική πτήση τσάρτερ από την Ελλάδα με προορισμό την Γερμανία όπου θα ενωθούν με τις οικογένειές τους. Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες πτήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα
με υπολογισμούς από το ελληνικό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως το τέλος του 2018 η Γερμανία θα δεχθεί περίπου 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης. Ακόμη, προστίθενται εκείνοι που θα δεχθεί από τις νέες αιτήσεις για οικογενειακή επανένωση. Οι δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων γίνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Γερμανίας που τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη Σεπτεμβρίου
.
2. Για το δημοσίευμα του Newsweek
Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, τα όσα δημοσίευσε το περιοδικό Newsweek για περιστατικά βιασμών ανηλίκων και μάλιστα παιδιών ηλικίας πέντε ετών που διαμένουν στη Μόρια.  Πρόκειται για ψευδή είδηση.  αναμένεται να κληθεί από τις αρμόδιες αρχές ο υπεύθυνος συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο, σε δηλώσεις του οποίου στηρίζεται το άρθρο του περιοδικού, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.  Τα περιστατικά «αναφερόμενων» βιασμών δεν αντιστοιχούν στον αριθμό ο οποίος περιγράφεται στο άρθρο ενώ στο σύνολο τους έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Δηλαδή παραπομπή στην Ελληνική Αστυνομία, εισαγγελική εντολή και ιατροδικαστική εκτίμηση, για να εξεταστεί το θύμα και να βρεθεί ο θύτης.  Το ίδιο ισχύει για τα αναφερόμενα περιστατικά αυτοκτονίας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαμε κανένα θύμα από αυτοκτονία και όσα περιστατικά έχουν καταγραφεί ως αυτοκτονικός ιδεασμός παραπέμπονται για μεν τα ανήλικα στο Ιατροπαιδαγωγικό Τμήμα του Νοσοκομείου, για δε τους ενήλικες μετά την ψυχολογική εκτίμηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου για περαιτέρω διευκρίνιση και βοήθεια. Πάντως από την εμπειρία μας, τα περισσότερα περιστατικά που έχουν έλθει σε γνώση των γιατρών αποτελούν προσπάθεια απόκτησης ευαλοτότητας ώστε να μετακινηθούν από τη Μόρια. Για περισσότερα, δείτε εδώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: