ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ερευνόνται οι ενδεχόμενες μετασεισμικές αναταράξεις

Τα Ρίχτερ του σεισμού της π. Παρασκευής στην Ζάκυνθο, προκάλεσαν σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού της.
Από τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ, της π. Παρασκευής στην Ζάκυνθο που έγινε αισθητός και στην Πάτρα, προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά υπέστη ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 17.01 σε θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Ζακύνθου, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον απόηχο του του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Ζακύνθου, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 0,5 χιλιόμετρα.

Κατά τον σεισμολογικό σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η δόνηση είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ.

Αυτή ήταν η τέταρτη δόνηση με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ που καταγράφηκε σήμερα Δευτέρα στην περιοχή της Ζακύνθου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων
 
«Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Λευτέρης Νιοτόπουλος,  σχετικά με τον ισχυρό σεισμό της π. Παρασκευής, ανήμερα του Αγ. Δημητρίου, στην Ζάκυνθο, ο οποίος τόνισε ότι «το νησί δοκιμάστηκε αλλά άντεξε. 
Σε γενικές γραμμές από την πρώτη ώρα ήμασταν σε συντονισμό με όλες τις υπηρεσίες, Πυροσβεστική, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Πολιτικές Προστασίες δήμου και περιφέρειας, πραγματικά υπήρξε μια επικοινωνία με όλο το νησί και με τις τοπικές κοινότητες, ειδικά με την νότια περιοχή, όπου ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού».
 

Από τον μεγάλο σεισμό των 6,4 Ρίχτερ προκλήθηκαν υλικές ζημιές. Σοβαρή και ανυπολόγιστη ζημιά υπέστη ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια, αφού το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού ήταν εκεί κοντά.Στο λιμάνι της Ζακύνθου έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς τα Ρίχτερ προκάλεσαν σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή του λιμανιού. 
Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κήρυκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί. Δεν έχει διακοπεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού, ενώ κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του νησιού.
Οι περισσότεροι κάτοικοι λίγα λεπτά μετά τον σεισμό βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες και κάποιοι φοβούμενοι για έναν νέο ισχυρό σεισμό προτίμησαν να περάσουν την νύχτα μακριά από τα σπίτια τους. Τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες δεν άνοιξαν την Παρασκευή, ώστε να ελεγχθούν τα κτίρια. 

«Κανένας συμπολίτης μας ή φιλοξενούμενος δεν έχει πάθει τίποτε, και σιγά σιγά θα έρθει η κανονικότητα» ανέφερε ο κ. Νιοτόπουλος, προσθέτοντας ότι «με την συνεργασία του ΤΕΕ και όλων των συλλόγων μηχανικών, θα υπάρξουν συνεργεία, τα οποία θα λειτουργήσουν, για να κάνουν τους ελέγχους σε καταστήματα και σπίτια, που υπέστησαν ρωγμές από τον ισχυρό σεισμό, και όταν καταγραφούν όλα, θα δρομολογηθούν οι αποζημιώσεις».


Ο λέκτορας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών 
 
Ομαλή χαρακτηρίζει και ο λέκτορας του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ευθύμιος Σώκος, την μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

 
Μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο κ. Σώκος ανέφερε είχε καταγραφεί ένας προσεισμός 4,9 ρίχτερ λίγα λεπτά πριν τον κύριο σεισμός κι ένας δυνατός μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ. 

Επίσης σημειώθηκαν τουλάχιστον 4 μικρότεροι μετασεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ και εκατοντάδες άλλοι μικρότεροι. Παράλληλα τις προηγούμενες εβδομάδες στην περιοχή υπήρχε μια έντονη σεισμικότητα η οποία εκ των υστέρων μπορεί να εκτιμηθεί ότι έχει κάποια συσχέτιση με το κύριο σεισμικό γεγονός.

«Μιλάμε για την περιοχή του Ελληνικού Τόξου σε αυτό το ρήγμα. Είναι και περιοχή με τεράστιο σεισμικό δυναμικό, όλα είναι πιθανά. Αυτή η περιοχή είναι ουσιαστικά ένα ρήγμα, η επαφή ανάμεσα σε δύο πλάκες, την ευρασιατική και την αφρικανική, επομένως είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί και λίγο πιο πέρα κάποιο άλλο κομμάτι της περιοχής αυτή, είναι όμως πάρα πολύ δύσκολο να το εκτιμήσουμε αυτή την στιγμή. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την μετασεισμική ακολουθία για τα επόμενα 24ωρα και αυτό θα μας δώσει κάποιες ενδείξεις εάν υπάρχει ενεργοποίηση και κάπου αλλού ρήγματος», τόνισε ο κ. Σώκος.

Ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών εξήγησε ότι το μέγεθος του κύριου σεισμού είναι στα πλαίσια του φυσιολογικούς με δεδομένη τη δυναμική του συγκεκριμένου ρήγματος, ενώ για την αίσθηση που αποκόμισαν οι Πατρινοί για την μεγάλη διάρκεια του φαινομένου εξήγησε: : «Η διάρκειά του έχει να κάνει με το γεγονός ότι κυρίως στην Πάτρα αισθανθήκαμε τα επιφανειακά κύματα τα οποία έχουν μεγάλη περίοδο και δημιουργούν μια τέτοια αίσθηση. Δεν είχε κάτι το περίεργο η διάρκειά του, είναι η αίσθηση του κόσμου. Είναι λογικό να αισθανθούμε μεγάλης διάρκειας και περιόδου κύματα».

Αναφορικά με το μίνι τσουνάμι που καταγράφηκε στις ακτές ο κ. Σώκος υπογράμμισε: «Υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι της τάξης των 15 με 20 εκατοστών αλλά είναι λογικό σε τέτοιους σεισμούς, όμως όχι κάτι μεγάλο. Μπορεί να προκληθεί είτε από το ρήγμα που μπορεί να κόψει τον πυθμένα ή από κάποια υποθαλάσσια κατολίσθηση που μπορεί να προκαλέσει ο σεισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: