ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η αυτοθυσία ΕΛΔΥΚ και Καταδρομέων κράτησαν τη Λευκωσία


Κι όμως «το ίδιο το ΓΕΣ με έγγραφο του προς την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας με ημερομηνία 08-08-1994 αναφέρει κατά λέξη ΄΄…σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν διασαφηνισμένα στοιχεία για τους φονευθέντες και αγνοουμένους Στρατιωτικούς κατά την Τουρκική εισβολή το 1974 ΄΄».

Αυτά τόνισε ο Τάσος Στασής πρόεδρος του συλλόγου Αχαΐας Κύπρου ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ, κατά την τιμητική εκδήλωση για 155 μαχητές που πολέμησαν στην αμυνόμενη κατά του βάρβαρου τουρκικού Αττίλα, την Παρασκευή 26-10-2018! Αναφερόταν στην έλλειψη ενδιαφέροντος για την διαλεύκανση της κυπριακής τραγωδίας, του γνωστού Φακέλου της Κύπρου, που εδέησε η στιγμή και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έκανε αρχή και έδωσε στη δημοσιότητα τους τρεις πρώτους τόμους του, από τους 30, έπειτα από 44 χρόνια ένοχης σιωπής, των κυβερνήσεων που πέρασαν.
Μόλις προχθές έγινε γνωστό μέσα από αυτούς τους τόμους ότι ο Ευ. Αβέρωφ της ΕΡΕ, γνώριζε ότι επίκειται  πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, αλλά σιώπησε ως να επιζητούσε την ανατροπή, που άνοιξε την κερκόπορτα στους βάνδαλους του Αττίλα για να επέμβουν!  
Ήταν μία ομιλία που συγκλόνισε όσους την άκουσαν καθώς ο ομιλητής, Κύπριος πρόσφυγας στην καταγωγή, παρέθεσε στοιχεία που πολύ λίγο είανι γνωστά στην πατραϊκή κοινωνία.  
Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του Τάσου Στασή είναι η παρακάτω:
«Κύπρος 1974, προδοσία, πραξικόπημα, τουρκική εισβολή,  τραγωδία . Η Κυπριακή τραγωδία την οποία κάποιοι την μεταφέρουν πάνω τους μια ζωή , κάποιοι την θυμούνται όταν έρχονται οι μαύρες επέτειοι και κάποιοι δεν την ξέρουν καθόλου .
Δυστυχώς κανένας από τους αίτιους της καταστροφής και της προδοσίας δεν πλήρωσε αλλά και σαν ιστορικό γεγονός δεν διδάσκεται . Το έχω ξανά πει ότι στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία που ζούμε , γεγονότα της καθημερινότητας καθιερώνονται ως επέτειοι , ενώ η τραγωδία της Κύπρου , και η κατοχή στην Κύπρο έχει περάσει στην λήθη και στη άγνοια .
Απόδειξη η άρνηση παραχώρησης του Δημοτικού Θεάτρου για την πραγματοποίηση της σημερινής μας εκδήλωσης . Πάντοτε ο κανόνας έχει και εξαιρέσεις .Όλα όμως οφείλονται στα άτομα και στην ευαισθησία που τα διακατέχει . Δεν έγινε κατανοητό το νόημα και η τιμή που θα αποδοθεί απόψε . Άτομα διορισμένα σε θέσεις προσβάλλουν την ιστορία του Δήμου Πατρέων σε σχέση με την Κύπρο .
Αλίμονο όμως σ αυτούς που έχασαν τα προσφιλή τους πρόσωπα , τα παιδιά τους , τους συζύγους , τους πατεράδες τους . Σ αυτούς που ζήσανε τα γεγονότα του πολέμου και τα μεταφέρουν σε όλη τους τη ζωή . Σ αυτούς που ίδρωσαν , μόχθησαν και εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και οι οποίοι με το πέρασμα του χρόνου εγκατέλειψαν τα εγκόσμια με τον πόθο της επιστροφής . Σ αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι και κρατάνε τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού στην Καρπασία . Αλλά δυστυχώς και στη καταστροφή που επήλθε στην πολιτιστική και Χριστιανική Ορθόδοξη κληρονομιά μας .
Για την ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ αποτελεί ύψιστο καθήκον και υποχρέωση να βοηθά να τιμώνται οι πολεμιστές της Κύπρου και ιδιαίτερα οι συμπατριώτες μας Αχαιοί . Σήμερα η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων ΕΣΗΕΠΗΝ , τιμάει τους 155 Αχαιούς πολεμιστές της Κύπρου οι οποίοι τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 αντιμετώπισα τον Τούρκο εισβολέα υπερασπιζόμενοι την ελευθερία , την ακεραιότητα και την Ελληνικότητα της .Έχουν προηγηθεί άλλες δυο ανάλογες τιμητικές εκδηλώσεις από τον Δήμο Πατρέων στις 24 -07-1994 επί Δημάρχου  Ανδρέα Καράβολα  και από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών στις 10-11-2010 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κκ Χρυσόστομο .Τοπικές τιμητικές εκδηλώσεις για τους συμπολίτες τους έγιναν από τον Δήμο Καλαβρύτων στις 13-08-2014 επί Δημάρχου Γιώργου Λαζουρά και από τον τέως Δήμο Δύμης στις 07-03-2010 επί δημάρχου Διονυσίου Γκοτσούλια .
Ποιοι είναι όμως οι 155 Αχαιοί πολεμιστές της Κύπρου .Αποτελούνται από αξιωματικούς και στρατιώτες . Αξιωματικούς μόνιμους, καριέρας που αποσπάστηκαν στη Εθνική Φρουρά της Κύπρου ή υπηρετούσαν στην ΕΛΔΥΚ  .Στρατιώτες που υπηρετούσαν στη Δύναμη της ΕΛΔΥΚ , βαθμοφόροι στρατιώτες που υπηρετούσαν σε μονάδες της Εθνικής Φρουράς και στρατιώτες καταδρομείς που μεταφέρθηκαν με αεροπλάνα ΝΟΡΤ ΑΤΛΑΣ την νύκτα της 21 προς 22 Ιουλίου με την αποστολή με την ονομασία ΝΙΚΗ . Από αυτούς 14 είναι αξιωματικοί, 9 υπηρετούν στη Εθνική Φρουρά , 14 στις καταδρομές και 118 στην ΕΛΔΥΚ.
Οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ είναι παιδιά της επαρχίας , του χωριού , δεν έχουν αστική καταγωγή . Δεν είναι παιδιά υπουργών , βουλευτών , προέδρων , μεγαλογιατρών , μεγαλοδικηγόρων .Τους επέλεξαν να τους στείλουν για την στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρο . Αν είχαν το λεγόμενο μέσον θα υπηρετούσαν στον Άραξο , στο ΚΕΤΧ , στο Μεσολόγγι , στην Ναυτική Διοίκηση Ιονίου . Αργότερα με την επιστροφή τους θα τους κολλήσουν και την ρετσινιά των χουντικών
Δυστυχώς η χούντα που κυβερνούσε στην Αθήνα , με τους επίορκους Έλληνες Αξιωματικούς στην Κύπρο και με την συνεργασία της ΕΟΚΑ Β΄ οργάνωσε και εκτέλεσε στις 15 Ιουλίου 1974  το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον της νόμιμης και δημοκρατικά εκλεγμένης Κυπριακής κυβέρνησης του προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου .Σε πέντε μέρες η Τουρκία θα κάνει την απόβαση στις ακτές της Κερύνειας και η Τουρκική αεροπορία θα βομβαρδίζει ανηλεώς στρατόπεδα , νοσοκομεία , δημόσια κτίρια , άμαχο πληθυσμό και άλλους στόχους .
Το νησί θα μείνει αβοήθητο , με εξαίρεση την ηρωική αποστολή της Μοίρας καταδρομών . Οι κυβερνώντες στρατιωτικοί στην Αθήνα , όταν τους ζητήθηκε βοήθεια αλλά και για να ξεκινήσουν να προσβάλλουν τον εισβολέα , η  απάντηση ήταν ότι η Τουρκία κάνει άσκηση  . Παρά το γεγονός ότι η Τουρκική αεροπορία στις 5.30 το πρωί πρώτος στόχος της  ήταν  το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Αυτό δεν ήταν κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδας ; Αλλά και η πολιτική κυβέρνηση στο εικοσαήμερο από τις 23 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου δεν προσέφερε βοήθεια στην Κύπρο για αντιμετώπιση του δευτέρου Αττίλα , έμεινε η ιστορική φράση  ΄΄η Κύπρος είναι   μακριά ΄΄ .
Η αυτοθυσία της ΕΛΔΥΚ και της Μοίρας Καταδρομών κράτησε την Λευκωσία στα σημερινά της όρια . Κάτι που δεν έγινε με την πόλη της Κερύνειας η οποία καταλήφθηκε στις 6.00 το απόγευμα στις 22 Ιουλίου , ενώ είχε ξεκινήσει η εκεχειρία στις 4.00 . Αλλά και την πόλη της Αμμοχώστου που εγκαταλείφθηκε στον δεύτερο Αττίλα αμαχητί . Αυτό γιατί οι φαντάροι θέλουν ηγέτες , οι οποίοι να το λέει η ψυχή τους και όχι να επικαλούνται ότι έχουν οικογένεια ή πόνεσαν την μέση τους . Ή να μην τους υπακούουν όπως στη περίπτωση του πρώτου Αττίλα στην Μόρφου γιατί ο στρατιωτικός διοικητής είχε συλλαβει τον Μητροπολίτη Μόρφου στο πραξικόπημα .
Με τους επίορκους αξιωματικούς που εκτέλεσαν το πραξικόπημα να επαναπατρίζονται έως τις 10 Αυγούστου (Γεωργίτσης, Κομπόκης, Παπαγιάννης υποδιοικητής ΕΛΔΥΚ, Παπαγιάννης Ν.Δ.Κ. , Κορκότζηλος διοικητής ΤΘ) η δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής ολοκληρώθηκε με τη σημερινή γραμμή αντιπαράταξης . Μέσα σε μια λαίλαπα εγκατάλειψης θέσεων και οπισθοχώρησης γιατί όπως διαδιδόταν  θα σταματούσαν βάσει σχεδίου μέχρι συγκεκριμένες θέσεις .
  Η 16η  Αυγούστου είναι η πιο δραματική , ιδιαίτερα για τους λόχους που υπερασπίζονται το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και κατ επέκταση της Λευκωσίας αλλά και άλλων μονάδων . Την ημέρα αυτή έχουμε τους περισσότερους πεσόντες και αγνοουμένους από την Ελλάδα
Με τις μνήμες χαραγμένες , το Νοέμβριο του 1974 , επιστρέφουν στην Πατρίδα η παλιά στρατιωτική σειρά της ΕΛΔΥΚ , η 103 . Αυτή που επαναπατριζόταν και στις 20 Ιουλίου τους αποβιβάσανε στην Πάφο για να υπερασπιστούν την Κύπρο . Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε κανονικά όπως γίνεται και σε άλλους στρατούς όλοι οι πολεμιστές έπρεπε να αντικατασταθούν με άλλες ξεκούραστες μονάδες   . Ως συνήθως η άφιξη των στρατιωτών έγινε στις Κεχριές Κορίνθου . Εκεί δεν τους γίνεται καμία υποδοχή , απεναντίας τους υποδέχονται οι τελωνειακοί για να τους ελέγξουν μήπως μετέφεραν επί πλέον καμιά κούτα τσιγάρα ή κάποιο ραδιοφωνάκι .Θα μεταφερθούν στη μονάδα για να παραδώσουν ότι είχαν χρεωθεί και όσοι είχαν κάποιο παράπτωμα στρατιωτικής φυλακής θα την υπηρετήσουν .
Κανείς δεν θα τους στηρίξει ούτε ηθικά ούτε ψυχολογικά . Θα φύγουν για τα σπίτια τους . Τον Μάιο θα επαναπατριστεί η δεύτερη στρατιωτική σειρά η 105 . Κατά το τέλος του 1975 μια αντιπροσωπεία στρατιωτών θα απευθυνθεί στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να ζητήσουν νοσοκομειακή περίθαλψη στα στρατιωτικά νοσοκομεία . Ο Υπουργός θα τους διώξει κακήν κακώς . Προφανώς ακολουθήτω η γνωστή πολιτική ότι η Ελλάδα δεν έλαβε μέρος στο πόλεμο της Κύπρο κατά της Τουρκίας . Εδώ είναι και πάλι σημαντικό ότι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος η λέξη Κύπρος αναγράφτηκε μετά το 1994 . Αλλά και το ίδιο το ΓΕΣ με έγγραφο του προς την Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας με ημερομηνία 08-08-1994 αναφέρει κατά λέξη ΄΄………..σας γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν διασαφηνισμένα στοιχεία για τους φονευθέντες και αγνοουμένους Στρατιωτικούς κατά την Τουρκική εισβολή το 1974 ΄΄
  Κανένας δεν ευαισθητοποιήθηκε να κοιτάξει τους πολεμιστές της Κύπρου . Τα προβλήματα ψυχολογικά αλλά και στους περισσότερους επιβίωσης .Κανένας πολιτικός δεν θα ενδιαφερθεί. Δεν ήταν περισσότεροι από 2000 φαντάροι . Κοντά στις εκατοντάδες χιλιάδες που διόριζαν προκειμένου να εξασφαλίσουν ψήφους . Τι θα ήταν τιμής ένεκεν για τον πολεμιστή της Κύπρου αν του έδιναν π.χ. μια θέση κλητήρα , μια θέση ταχυδρόμου , αγροφύλακα , λιμενοφύλακα κλπ.
  Στο απόηχο της τρίτης ηλικίας οι πολεμιστές της Κύπρου , σήμερα από εξήντα πέντε χρόνων και άνω ποτέ δεν δικαιώθηκαν έστω ηθικά . Ιδιαίτερα  στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα της Ελληνικής κοινωνίας . Κάποιοι αναζητούν , γιατί δεν συμπληρώνουν ασφαλιστικά , να πάρουν έστω ένα επίδομα . Όμως με καμάρι και υπερηφάνεια λένε ότι πολέμησαν τον Τούρκο εισβολέα στην Κύπρο .
Τελειώνοντας αξίζει να σημειώσουμε στα θετικά των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου το ξεκίνημα της δημοσίευσης του Φακέλου της Κύπρου . Να ευχηθούμε να ολοκληρωθεί και να μη μπει και πάλιν κάποιο εμπόδιο . Στα αρνητικά η μη εκπροσώπηση στη σημερινή μας εκδήλωση από κάποιο μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκαν . Αυτό  υποτιμά και την εκδήλωση και τους τιμωμένους .
Η ΑΧΑΙΩΝ ΑΚΤΗ συγχαίρει την ΕΣΗΕΠΗΝ για την πρωτοβουλία της να τιμήσει τους Αχαιούς Πολεμιστές της Κύπρου . Ευχαριστούμε τον ΟΛΠ και τον πρόεδρο του για την παραχώρηση της αίθουσας για να γίνει η σημερινή εκδήλωση . Επίσης τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκο Κενεβέζο για την παρουσία του και την εκπροσώπηση της Κύπρου στην εκδήλωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: