ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Στ. Κοντονής: Παράταση σε ληξιπρόθεσμες οφειλές

Τρεις διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες προς το παρόν, διότι κινδυνεύουν από πιθανή αποκόλληση βράχου από το βουνό, που βρίσκεται πίσω τους.
Οι πληγέντες της Ζακύνθου ανακουφίζονται από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει κηρυχθεί η Ζάκυνθος μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

«Το νησί βρίσκεται κάτω από μια ομπρέλα, γιατί το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης δίνει την δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς, είτε από μόνοι τους είτε από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, να ρυθμίσουν θέματα του τόπου» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής. 

Στη συνέχεια απαρίθμησε τα μέτρα, που θα ληφθούν για τους πληγέντες του νησιού, μεταξύ των οποίων, «μια τρίμηνη παράταση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών για την καταβολή τους, σε αυτούς, που είχαν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν μέσα στο τρίμηνο, όπως επίσης και μια παράταση ενός εξαμήνου στις ασφαλιστικές εισφορές. Εδώ έχουμε προβλέψει κάτι πολύ σημαντικό μετά το πέρας του 6μηνου, την ρύθμιση αυτής της οφειλής σε 12 έως 24 δόσεις. Μέχρι τέλος του χρόνου ή αρχές του 2019 θα έχουμε μια έκτακτη χρηματοδότηση 100.000 ευρώ στο νοσοκομείο».

Παρόλα τα 6,4 Ρίχτερ, που έπληξαν την Ζάκυνθο ξημερώματα Παρασκευής, το νησί άντεξε. Έχουν γίνει έλεγχοι σε σπίτια και καταστήματα, όπου οι μηχανικοί έχουν καταγράψει επιφανειακές ρωγμές στην τοιχοποιία, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, καθώς έχουν καταστραφεί εμπορεύματα. Επίσης 3 διώροφες κατοικίες στην περιοχή Παναγούλα Ζακύνθου, όπου διαμένουν οικογένειες κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμες προς το παρόν, διότι κινδυνεύουν από πιθανή αποκόλληση βράχου από το βουνό, που βρίσκεται πίσω τους. Χθες έγινε έκτακτο συντονιστικό και σήμερα ειδικό κλιμάκιο γεωλόγων θα προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους.

«Με εντολή του πρωθυπουργού την ίδια ημέρα αφίχθη στην Ζάκυνθο πολυμελές κλιμάκιο με επικεφαλής τον γ.γ Πολιτικής Προστασίας , το οποίο συντόνισε όλες τις διαδικασίες και τις επόμενες κινήσεις. Η διαδικασία των ελέγχων προχωρά. Η εικόνα, που έχω είναι ότι δεν έχουμε σε καμία περίπτωση μια ολική καταστροφή κάποιας οικίας ή ενός δημόσιου κτιρίου, μικροπροβλήματα σε σχέση με την ένταση του σεισμού» επισήμανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου.

Αναφορικά με την ρωγμή στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι «ήταν φυσικό να υποστεί μια φθορά, μια μερική καθίζηση στην άκρη. Το ίδιο είχε συμβεί και στο Ληξούρι, είναι το πιο ευάλωτο σημείο. Εξειδικευμένοι τεχνικοί στα λιμενικά έργα το έλεγξαν και θα προβούν στην μελέτη για την αποκατάστασή του». Πάντως με ανακοίνωση του λιμεναρχείου απαγορεύεται να πλησιάζουν πεζοί στο σημείο μέχρι και τις 27/12, αν και τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται απρόσκοπτα από την πρώτη στιγμή.

Νέες κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην παραλία του “Nαυαγίου”, για αυτό τον λόγο παραμένει κλειστό, ενώ πολύ μεγάλη κατολίσθηση βράχων έχει υποστεί η παραλία “Μυζήθρες” που βρίσκεται κάτω από τον Φάρο του Κεριού. Εκεί, μεγάλοι όγκοι βράχων έχουν αποκολληθεί και κυριολεκτικά έχουν σκεπάσει την ακτή.

Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία και σήμερα για προληπτικούς λόγους προκειμένου να επανελεγχθούν από κλιμάκια του οργανισμού σχολικού κτιρίων, όλα είναι σε άριστη κατάσταση, απλά η επανεξέταση γίνεται να επιστρέψουν με 100% ασφάλεια οι μαθητές πίσω. Κλειστό ήταν και το δικαστικό μέγαρο του νησιού, όπως και το Δημοτικό Στάδιο. «Το βασικό μήνυμα, που θέλω να εκπέμψω προς όλους είναι ότι τον σεισμό τον πολεμάς και το ακυρώνεις ως προς τα αποτελέσματά του, μόνο με καλές αντισεισμικές κατασκευές. Γλιτώνουμε καταστροφές οικιών, δημοσίων κτιρίων, απώλειες ζωών, τραυματισμούς» υπογράμμισε.

Τέλος, να αναφέρουμε και μια απόφαση, που είχε ληφθεί μια ημέρα πριν τον σεισμό και αφορά το σχολείο Βολιμών. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία επαναχαρακτηρίζεται δυσπρόσιτο το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις των Βολιμών θα υπογράψει ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος αναγνώρισε το κοινό αίτημα που υποβλήθηκε και ως εκ τούτου επανεξετάστηκε η αρχική απόφαση. Σύμφωνα με τον κ. Κοντονή οι τάξεις του σχολείου επανέρχονται στο δυσπρόσιτο σχολείου, «παρά το γεγονός ότι είχε στελεχωθεί και λειτουργούσε κανονικά, επανέρχεται, διότι έτσι έπρεπε να είναι, γιατί είναι πραγματικά δυσπρόσιτο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: