ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Αλ. Τσίπρας: Επικίνδυνες οι συνέπειες για την ΕΕ αν αποτύχει

 

 

Ομιλία του τ. πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια

«Η Δύση να διδαχθεί από τα λάθη της. Είναι υποκρισία να μιλάμε για κοινές αξίες όσο έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στον εθνικισμό και τον κυνισμό τόνισε ο  σε ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.

Ο πρώην πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη για μία νέα αρχιτεκτονική ειρήνης και ασφάλειας και ειρηνική επίλυση διαφορών. «Να στηρίξουμε και την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. Μπορούμε και να προστατέψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και να αντιταχθούμε στον εθνικισμό» υπογράμμισε σε άλλο σημείο, ενώ χαρακτήρισε επικίνδυνες τις συνέπειες για την ΕΕ, αν αποτύχει στα Βαλκάνια.

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «διανύουμε μια δύσκολη περίοδο πολλαπλών κρίσεων σε παγκόσμιο, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μια περίοδος με δύο πολέμους στη γειτονιά μας, όπου χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και πεθαίνουν καθημερινά. Διανύουμε μια περίοδο μετάβασης προς έναν πολυπολικό κόσμο με ισχυρούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Και πιστεύω ότι αυτή η αποσταθεροποίηση επιδεινώνεται εν μέρει επειδή δεν αναπτύσσουμε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας – τα απαραίτητα διπλωματικά εργαλεία και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες – που χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα σε αυτήν τη νέα περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταθούμε ενάντια στον κυνισμό και τον εθνικισμό».


Κι ακόμη, αναφορικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ειρηνική επίλυση διαφορών, ακόμη και όταν αυτό είναι δύσκολο.

Ακόμη και όταν έχει πολιτικό κόστος. Το είπα όταν υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό με τον φίλο μου Ζόραν Ζάεφ και επιμένω σε αυτό σήμερα.

Ταυτόχρονα, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σεβαστούμε τις διεθνείς συμφωνίες και δεσμεύσεις, καθώς και το κράτος δικαίου.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα και ταυτόχρονα να σταθούμε ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναζωογονηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της ΕΕ πρέπει να κινηθεί πέρα από την πεπατημένη και να υιοθετήσει  μια νέα προσέγγιση σταδιακής διεύρυνησης  (phased enlargement).

Πρέπει να είναι σαφές στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι αν η ΕΕ αποτύχει στη γειτονιά μας, τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία να αποτελέσει ισχυρή διεθνή δύναμη στον υπόλοιπο κόσμο.

Το σημαντικότερο είναι ότι, εάν η ΕΕ αποτύχει στα Βαλκάνια, οι συνέπειες για τη δική της σταθερότητα και ασφάλεια θα είναι πολύ σοβαρές και επικίνδυνες».

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: