ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Χρόνια και βαριά ασθενής η Ανακουφιστική Φροντίδα




25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν: Η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα παραμένει χρόνια και βαριά ασθενής


Ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Έλενας Ακρίτα

Μετά από πρωτοβουλία της βουλευτή Επικρατείας και υπεύθυνης του τομέα Δικαιωμάτων Έλενας Ακρίτα, 25 συνολικά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχεδόν 140.000 συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, στην Ελλάδα καλύπτεται λιγότερο από το 1% των αναγκών σε παρηγορική – ανακουφιστική φροντίδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που έχει πράξει είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και η μείωση των υποχρεώσεων του κράτους, ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της παρηγορικής φροντίδας που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη..

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας.

Ο αρμόδιος υπουργός Υγείας ερωτάται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εάν σκοπεύει έστω και τώρα να εντάξει τα Ιατρεία Πόνου και ΑΦ των δημόσιων νοσοκομείων στους αντίστοιχους οργανισμούς και να εγγυηθεί την απρόσκοπτη λειτουργία τους, καθώς και εάν το υπουργείο Υγείας έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αύξησης των κλινών Ανακουφιστικής Φροντίδας σε δημόσιες δομές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τις συνυπογραφές της ερώτησης.

Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα παραμένει χρόνια και βαριά ασθενής

Το 2024 συμπληρώνονται 10 χρόνια από το ψήφισμα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (World Health Assembly) για την Ανακουφιστική Φροντίδα (ΑΦ), το οποίο καλούσε όλες τις χώρες να «ενισχύσουν την ανακουφιστική φροντίδα ως συστατικό της ολοκληρωμένης φροντίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής».

Η Ανακουφιστική (ή Παρηγορική) Φροντίδα ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η «ενεργός καθολική φροντίδα των ασθενών και των οικογενειών τους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα από νοσήματα απειλητικά για τη ζωή τους». Δικαίωμα στην ΑΦ έχουν όλοι οι ασθενείς των οποίων η κύρια νόσος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Άτομα με καρκίνο, ανίατα νευρολογικά νοσήματα, AIDS, νόσο Alzheimer, τελικού σταδίου καρδιακή, αναπνευστική και νεφρική ανεπάρκεια, έχουν ανάγκη Ανακουφιστικής Φροντίδας.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση επιχείρησε με τον Ν. 5007/2022 να θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών ΑΦ. Τόσο οι φορείς κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του εν λόγω ν/σ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην ολομέλεια, είχαμε τονίσει ότι το εισαγόμενο πλαίσιο ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στον ιδιωτικό τομέα και δεν απαντά πειστικά στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των 135.000 περίπου συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη ΑΦ στην Ελλάδα.

Το αποτέλεσμα δύο χρόνια αργότερα δικαιώνει δυστυχώς τις εκτιμήσεις αυτές, καθώς εν έτει 2024 η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας μέσω μιας εξειδικευμένης διεπιστημονικής ομάδας που αποτελείται από γιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα δίκτυο από 57 Ιατρειών Πόνου σε αντίστοιχα δημόσια νοσοκομεία από το Διδυμότειχο έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως τα Γιάννενα, υποστηριζόμενα από εθελοντές Αναισθησιολόγους και άλλους επαγγελματίες υγείας, τα τελευταία 30 χρόνια. Ωστόσο αυτό το δίκτυο παραμένει ανεκμετάλλευτο, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον Ν. 5007/2022 δεν συμπεριλήφθηκαν τα συγκεκριμένα ιατρεία, που παραμένουν μέχρι και σήμερα εκτός του οργανισμού των νοσοκομείων, ενώ θα μπορούσαν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην κατ’ οίκον νοσηλεία ασθενών της περιφέρειας που έχουν ανάγκη θεραπείας πόνου και ανακουφιστικής φροντίδας.

Παράλληλα, το Εθνικό Μητρώο ασθενών ανακουφιστικής φροντίδας υγείας, τη σύσταση του οποίου προέβλεπε ο Ν. 5007/2022, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί ούτε είναι γνωστό αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ απαράδεκτη παραμένει η σχεδόν παντελής έλλειψη κλινών ΑΦ στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει 0,02 ξενώνες ανά 100.000 πληθυσμού, όταν σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα για την Ανακουφιστική Φροντίδα απαιτούνται 2 ξενώνες/100.000 πληθυσμού (προτελευταίοι στην Ευρώπη).

Επειδή:

– Η ανακουφιστική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη.

– Τα Ιατρεία Πόνου και ΑΦ των δημοσίων νοσοκομείων εξακολουθούν να λειτουργούν εθελοντικά χάρη στην ενσυναίσθηση γιατρών και νοσηλευτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ενώ το ίδιο πράττει και η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.) σε Αττική, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, πλην όμως η συνολική κάλυψη του πληθυσμού δεν μπορεί να επαφίεται στην κοινωνία των πολιτών αλλά συνιστά υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχεται καθολικά.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Προτίθεται να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου τα Ιατρεία Πόνου και ΑΦ των δημόσιων νοσοκομείων να ενταχθούν στους αντίστοιχους οργανισμούς και να εξασφαλιστούν οι πόροι για το απαραίτητο προσωπικό και τις υλικοτεχνικές ανάγκες;

2. Διαθέτει το υπουργείο Υγείας κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αύξησης των κλινών Ανακουφιστικής Φροντίδας σε δημόσιες δομές και εάν ναι ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του;

3. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Εθνικού Μητρώου Ανακουφιστικής Φροντίδας;

Οι Ερωτώσες Βουλεύτριες και οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ακρίτα Έλενα

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Πέτρος Παππάς

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παραγιού (Γιώτα)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: