Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις στον Λίβανο, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ενώ έκοψε παράλληλα το πέρασμα μεταξύ Λιβάνου-Συρίας, την ώρα που νοσοκομεία κλείνουν και καταφύγια εκτοπισμένων έχουν γεμίσει.
Τα περισσότερα από τα καταφύγια εκτοπισμένων του Λιβάνου, όπως αναφέρει το Αυγή Newsroom είναι πλέον γεμάτα προειδοποίησε την Παρασκευή ο ΟΗΕ. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ ήρθε καθώς ο Λίβανος ανέφερε ότι περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια πολίτες του έχουν εκτοπιστεί, οι περισσότεροι από αυτούς τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ειδικότερα ότι τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 καταφύγια του Λιβάνου είναι γεμάτα και ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τα ισραηλινά πλήγματα κοιμούνται στο ύπαιθρο, στους δρόμους ή σε δημόσια πάρκα. «Τα περισσότερα από τα σχεδόν 900 ομαδικά καταφύγια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον Λίβανο δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα», είπε η Ρούλα Αμίν από την UNHCR σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Η ίδια πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές αναζητούνται περισσότεροι χώροι και ότι στο μεταξύ κάποια ξενοδοχεία, ακόμα και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, ανοίγουν τις πόρτες τους. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές πάνω από 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ κατά τον τελευταίο χρόνο, οι περισσότεροι εκ των οποίων τις δύο τελευταίες εβδομάδες.
«Στους δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση. Άνθρωποι κοιμούνται σε δημόσια πάρκα, στον δρόμο, στην παραλία», δήλωσε ο Μάθιου Λουτσιάνο, επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ) στον Λίβανο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα καταφύγια είναι γεμάτα, συμπεριλαμβανομένων αυτών στη Βηρυτό και την Οροσειρά του Λιβάνου, αλλά είπε ότι σε ορισμένα υπάρχει ακόμα χώρος. Πολλά από τα υφιστάμενα καταφύγια είναι σχολεία, δήλωσε, το οποίο σημαίνει επιπλέον προβλήματα για την εκπαίδευση.
Ο Λουτσιάνο εξέφρασε ανησυχία για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως γυναικών, που εργάζονται ως εσωτερικοί οικιακοί βοηθοί, οι οποίοι, όπως δήλωσε, «εγκαταλείπονται» από τους εργοδότες τους. «Δεν έχουν χαρτιά…και ως εκ τούτου, είναι απρόθυμοι να ζητήσουν ανθρωπιστική βοήθεια διότι φοβούνται ότι μπορεί να συλληφθούν και στη συνέχεια να απελαθούν», δήλωσε. Πολλοί προέρχονται από την Αίγυπτο, το Σουδάν και τη Σρι Λάνκα, πρόσθεσε.
Την Παρασκευή ισραηλινά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα να αποκλειστεί το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, μπλοκάροντας τον δρόμο για οχήματα, και η Αμίν από την UNHCR δήλωσε ότι κάποιοι διέσχιζαν τα σύνορα πεζή. «Μπορούσαμε να δούμε ότι κάποιοι περπατούσαν, απεγνωσμένοι να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, και άρα περπατούσαν διασχίζοντας αυτόν τον κατεστραμμένο δρόμο» είπε.
Περίπου το 60% των 185.000 και πλέον ανθρώπων που, σύμφωνα με την Αμίν, έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στη Συρία είναι παιδιά και έφηβοι, κάποιες φορές χωρίς τη συνοδεία γονέων. «Καθώς φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, οι οικογένειες φθάνουν με βαθιά σωματική και συναισθηματική κόπωση και τεράστια ανάγκη για στήριξη».
Κλείνουν νοσοκομεία στο Λίβανο
Τρία νοσοκομεία στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένου ενός στις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους λόγω των ισραηλινών επιδρομών στη χώρα, σύμφωνα με ανακοινώσεις τους που μετέδωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου. Το νοσοκομείο «Αγία Τερέζα» κοντά στη νότια Βηρυτό ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις υπηρεσίες του λόγω των ισραηλινών επιδρομών, μαζί με άλλα δύο νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Το Al Jazeera αναφέρει ότι τέσσερις νοσηλευτές σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο Marjayoun, με λιβανέζικη ιατρική πηγή να λέει ότι έχασαν τη ζωή τους όταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στόχευσαν ασθενοφόρο της ισλαμικής υγειονομικής αρχής κοντά στο νοσοκομείο. Μετά από αυτή την επίθεση, πάρθηκε η απόφαση να κλείσει το νοσοκομείο.
Πρόκειται για 38 ιατρικές εγκαταστάσεις από τις 137 που έχουν πλέον κλείσει, στα σύνορα των 120 χιλιομέτρων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονταν πολύ κοντά στις παραμεθόριες περιοχές και οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό ένιωθαν ότι τα χτυπήματα ήταν πολύ κοντά για να τους εγγυηθούν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με ασφάλεια.
Ο κόσμος κοιτάζει τις επιθέσεις στις νοσοκομειακές υποδομές της Γάζας, που έχουν αποδεκατιστεί εντελώς και αναρωτιέται πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να συμβεί αυτό και στο Λίβανο, σχολιάζει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στον Λίβανο ανάγκασαν το κλείσιμο 37 εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων εννέα που υποστηρίζονται από το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ, ο οργανισμός που στοχεύει στη βελτίωση της αναπαραγωγικής και της μητρικής υγείας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την οργάνωση, υπάρχουν περίπου 11.600 έγκυες γυναίκες ανάμεσα στους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί βίαια από τον Λίβανο ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων.
Αξιωματούχος του ΟΗΕ περιέγραψε τους εντεινόμενους βομβαρδισμούς του Λιβάνου από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, ως «καταστροφικούς». «Βλέπουμε σχεδόν κατά λέξη μια επανάληψη αυτού που συμβαίνει στη Γάζα με τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τους Ισραηλινούς», δήλωσε στο Al Jazeera η Laila Baker, περιφερειακή διευθύντρια του Ταμείου Πληθυσμού του ΟΗΕ.
Είπε ότι 40 εγκαταστάσεις υγείας έκλεισαν στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα. «Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις που είναι ανοιχτές έχουν κατακλυστεί, εν μέρει λόγω του αριθμού των ανθρώπων που τραυματίζονται –και περιλαμβάνει έγκυες γυναίκες και παιδιά– αλλά και επειδή οι δικοί τους εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν γίνει στόχος αυτών των βομβαρδισμών», πρόσθεσε.
Γάζα: Ο Ισραηλινός στρατός συνεχίζει να χτυπά σχολεία
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δημοσίευσε την τελευταία της έκθεση για την κατάσταση για τη Λωρίδα της Γάζας, περιγράφοντας την επιδείνωση των συνθηκών. Ανέφερε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έλαβαν μερίδες τροφίμων τον Σεπτέμβριο ανήλθε σε 1,4 εκατομμύρια, σε σύγκριση με ένα εκατομμύριο τον Αύγουστο. Οι λόγοι ήταν «τα γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ, η έλλειψη εγγυήσεων ασφαλείας εντός της Γάζας, τα ανεπαρκή σημεία διέλευσης των συνόρων και ο κίνδυνος εγκληματικών συμμοριών να λεηλατήσουν ανθρωπιστικές συνοδείες στη νότια Γάζα».
Κατά μέσο όρο μόνο 52 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα τον Σεπτέμβριο, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από τα περίπου 700 φορτηγά την ημέρα που χρειάζεται ο πληθυσμός.
Ο ισραηλινός στρατός έχει τώρα χτυπήσει ή καταστρέψει το 86% όλων των σχολείων της UNRWA που μετατράπηκαν σε καταφύγια στον θύλακα και κατέστρεψε τουλάχιστον 71 σχολεία, ανέφερε. Σχεδόν το 70% των καλλιεργειών έχουν καταστραφεί και τουλάχιστον 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι ή περίπου το 90% πληθυσμού εκτοπίζονται βίαια μέσα στη Γάζα.
Ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο - Δύο drones εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ
Το Ισραήλ πραγματοποίησε μια σειρά από μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, χτυπώντας προάστια της Βηρυτού και αποκόπτοντας το κύριο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Πυκνοί καπνοί σκέπασαν τον νυχτερινό ουρανό και κτίρια ταρακουνήθηκαν από τις εκρήξεις στα νότια προάστια της Βηρυτού, αναφέρει το Associated Press, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε ποιος ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος. Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι έγιναν περισσότερες από 10 διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 100 ρουκέτες στο Ισραήλ την Παρασκευή, καθώς συνεχίζονταν οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης.
Ο ισραηλινός στρατός είπε επίσης την Παρασκευή ότι ένα χτύπημα στη Βηρυτό την προηγούμενη μέρα σκότωσε τον Μοχάμεντ Ρασίντ Σκαφί, τον επικεφαλής του τμήματος επικοινωνιών της Χεζμπολάχ. Ο στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Σκαφί ήταν «ανώτερος τρομοκράτης της Χεζμπολάχ που ήταν υπεύθυνος για τη μονάδα επικοινωνιών από το 2000» και ήταν «στενά συνδεδεμένος» με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ.
Την ίδια ώρα τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα την Παρασκευή ότι έχει σκοτώσει 250 μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης τη Δευτέρα στον νότο της γειτονικής χώρας κατά του ισλαμιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν. Συνολικά «250 τρομοκράτες της Χεζμπολάχ μεταξύ των οποίων 21 διοικητές εξοντώθηκαν σε τέσσερις ημέρες επιχειρήσεων στον νότιο Λίβανο», δήλωσε ο στρατός σε ανακοίνωση.
Παράλληλα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 24 ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση με ιρακινό drone σε στρατιωτική βάση στα Υψίπεδα του Γκολάν. Σύμφωνα με τους IDF, δύο drones φορτωμένα με εκρηκτικά εκτοξεύτηκαν από το Ιράκ, το ένα εκ καταρρίφθηκε από την ισραηλινή αεράμυνα και το δεύτερο έπληξε μια στρατιωτική βάση στα βόρεια Υψίπεδα του Γκολάν. Εκτός από τους δύο 19χρονους νεκρούς στρατιώτες, άλλοι 24 τραυματίστηκαν στην επίθεση, μεταξύ των οποίων δύο σοβαρά.
Σε άλλη του ανακοίνωση ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει πλήξει πάνω από 2.000 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων υποδομών και εξοπλισμών, στο νότιο Λίβανο από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στον νότο της γειτονικής χώρας κατά της Χεζμπολάχ. «Περισσότεροι από 2.000 στρατιωτικοί στόχοι επλήγησαν, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατών, υποδομών (...), στρατιωτικών κτιρίων, αποθηκών όπλων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός.
Μιλώντας από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant δήλωσε την Παρασκευή ότι η στρατιωτική επιχείρηση στον Λίβανο θα συνεχιστεί «μέχρι την απομάκρυνση των πολεμικών μέσων». «Έχουμε περισσότερες εκπλήξεις στο οπλοστάσιό μας», είπε ο Gallant, σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.
«Σκληρά αντίποινα αν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν - Ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο»
Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Βηρυτό, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araqchi προειδοποίησε για σκληρά αντίποινα εάν το Ισραήλ χτυπήσει το Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τρίτης. Σε συνέντευξη Τύπου, είπε ότι η επίθεση ήταν «νόμιμη αυτοάμυνα με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ».
«Σε αντίθεση με το Ισραήλ, που στοχεύει κατοικημένες περιοχές, επιτεθήκαμε μόνο σε στρατιωτικά κέντρα», είπε ο Araqchi. «Δεν σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις επιθέσεις εκτός εάν το Σιωνιστικό καθεστώς επιλέξει να συνεχίσει τις επιθέσεις του».
Είπε ότι η παρουσία του στην πόλη που βρίσκεται υπό βομβαρδισμό σηματοδοτεί την υποστήριξη του Ιράν στη Χεζμπολάχ και εξέφρασε την υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και τη Γάζα.
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες για μια κατάπαυση πυρός υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα είναι αποδεκτή από τον λιβανικό λαό, αποδεκτή από την αντίσταση και τρίτον, θα συγχρονιστεί με μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα» είπε.
Την ίδια ώρα, το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SNN, που επικαλείται τον αναπληρωτή διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής
Επανάστασης (IRGC), Αλί Φαντάβι, αναφέρει ότι το Ιράν θα στοχεύσει ισραηλινές εγκαταστάσεις ενέργειας και φυσικού αερίου εάν το Ισραήλ του επιτεθεί.
«Εάν οι κατακτητές κάνουν ένα τέτοιο λάθος, θα στοχεύσουμε όλες τις πηγές ενέργειας, τις εγκαταστάσεις και όλα τα διυλιστήρια και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τους» είπε ο Φαντάβι.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν αυτή την εβδομάδα ότι «έκανε ένα μεγάλο λάθος» και «θα το πληρώσει».
Ο Ιρανός IRGC ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ ως απάντηση στις φονικές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ανθρώπων στη Γάζα και τον Λίβανο, καθώς και στις δολοφονίες κορυφαίων ηγετών του IRGC, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου