ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Μπαράζ εκκενώσεων στην Ηλεία - Κάηκαν σπίτια σε Μεγαλόπολη, Κρανίδι

 
 
Διαδοχικά μηνύματα από 112  - Αναφορές για καμένα σπίτια και στο Αλποχώρι Πύργου - Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου, Αργολίδας

 

Δεκάδες τα πύρινα μέτωπα για άλλη μία μέρα καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τις τελευταίες ώρες ξέσπασαν 45 πυρκαγιές, ενώ στάλθηκαν διαδοχικά μηνύματα από το 112 για εκκένωση περιοχών ή για ενημέρωση κατοίκων.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα της Παρασκευής, στην Ηλεία, με το  patrisnews.gr  να αναφέρει ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο Αλποχώρι Πύργου, καίγοντας διάσπαρτες εστίες, ορισμένες από αυτές κοντά σε σπίτια.

Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρης εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση να χαρακτηρίζει τη φωτιά «ανεξέλεγκτη» μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Κοροβέσης σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και σημείωσε ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Στο μεταξύ, με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.Την ίδια  ώρα στάλθηκαν διαδοχικά μήνυματα από το 112 για την Ηλεία, στο οποίο. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρεται στην τελευταία προειδοποίηση από το 112.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο» ήταν το μήνυμα που έλαβαν νωρίτερα οι κάτοικοι, ενώ λίγο αργότερα στάλθηκε και δεύτερο μήνυμα από το 112:  «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βάλμη και Μασουραίικα απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο Ηλείας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει η προειδοποίηση. 

Ακολούθησε μήνυμα που καλούσε τους κατοίκους στις περιοχές Σκαφιδιά και Άγιος Ηλίας να απομακρυνθούν προς Πύργο.

Βάσει των πληροφοριών, στη Μυρτιά νεκρός ένα 55χρονος ο οποίος είχε μεταβεί στο σημείο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται.

Νωρίτερα σε διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων προχώρησε η αστυνομία, στη νέα εθνική οδό Πατρών-Πύργου από το ύψος της κοινότητας, Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας Δουνέικα, λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή, Αλποχώρι.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας κινείται πλέον στα διοικητικά όρια με την περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 38 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη κι 1 ελικόπτερο.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε νωρίτερα και στο Κρανίδι, με τους κατοίκους να λαμβάνουν μήνυμα από το 112, ενώ οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η φωτιά ξέσπασε στις 16:00 το μεσημέρι και πως οι συνθήκες στο σημείο είναι δύσκολες, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μιλώντας νωρίτερα στην «Καθημερινή», ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, ανέφερε ότι η φωτιά που ξεκίνησε νωρίτερα στην περιοχή Μελίντρα, έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της πόλης του Κρανιδίου, λέγοντας ότι ήδη έχουν τυλιχτεί κάποια εξ αυτών στις φλόγες. Από το 112 στάλθηκε προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους να απομακρυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη, ενώ νωρίτερα ο  δήμαρχος έκανε έκκληση μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς τους κατοίκους.«Μεγάλη Φωτιά αυτή την ώρα στο Κρανίδι. Σας εφιστώ την προσοχή. Παρακαλώ εκκενώστε τα σπίτια φύγετε προς Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη Επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ιδιώτες υδροφόρες, τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου και έρχονται και ελικόπτερα. Σας παρακαλώ να είστε προσεκτικοί η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτή τη στιγμή στο Κρανίδι» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε σχετική ανάρτηση.Μεγάλη και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10:52 σε αγροτοδασική έκταση στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. «Έχει καεί ένας οικισμός, το Χωρέμη, όπου περίπου 10 σπίτια έχουν καεί και η φωτιά κατευθύνεται τώρα στον οικισμό Προύσα. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τον αέρα να ξεπερνά τα 6-7 μποφόρ. Ο καπνός κι ο αέρας δεν αφήνει τα επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τη φωτιά. Έχει γίνει εκκένωση σε τρία χωριά Χωρέμι, Απιβίτσα και Προύσα», δήλωσε νωρίτερα ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μεγαλόπολης, Βασίλειος Κουρουνιώτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. 

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στις 11:30 στους κατοίκους του οικισμού Χωρέμη προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτό και να κατευθυνθούν προς Μεγαλόπολη λόγω της  πυρκαγιάς.

Και δεύτερο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στις 12:11 στους κατοίκους των περιοχών Απιδίτσα και Χρούσα  προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Μεγαλόπολη. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Απιδίτσα και Χρούσα Αρκαδίας απομακρυνθείτε προς Μεγαλόπολη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στο Κρανίδι επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 4 ελικόπτερα

Στην Αχαΐα επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 38 οχήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Στο Βουλέμι Φθιώτιδας επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Στη Μεγαλόπολη επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Τα υπόλοιπα μέτωπα - Διαδοχικά μηνύματα από 112

 Φωτιά στην Ηλεία

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους της περιοχής Πετροθάλασσα Αργολίδας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Ερμιόνη, αλλά και σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάτα.

Την ίδια ώρα στάλθηκε επίσης προειδοποίηση για την περιοχή Πόρτες Αχαΐας. «Απομακρυνθείτε προς Βελίτσες» έγραφε το μήνυμα του 112.

Στη Φθιώτιδα, πυρκαγιά ξέσπασε, σύμφωνα με το Lamiareport.gr στο Γουλέμι, ανάμεσα σε Λιβανάτες και Μεγαπλάτανο Αταλάντης. Επενέβησαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που περιπολούσαν στην περιοχή και πρόλαβαν να την πιάσουν πριν επεκταθεί σε δασική έκταση. Νωρίτερα είχε ξεσπάσει κι άλλη πυρκαγιά κοντά στο ίδιο μέρος.  Λίγο πριν τις 3:00 το μεσημέρι πυρκαγιά ξέσπασε πλησίον της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο 84ο χλμ στο ύψος της Θήβας. Και εκεί η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων είχε ως αποτέλεσμα την οριοθέτησή της.

Στην περιοχή της Παναγίας Πούντα στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου στην Εύβοια ένα σκαπτικό μηχάνημα κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί έπεσε σε γκρεμό και πήρε φωτιά. Ο χειριστής του είναι καλά στη υγεία του και έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου για τις πρώτες βοήθειες.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε επίσης στο Σούνιο και συγκεκριμένα στο Μαύρο Λιθάρι, με τις φλόγες να απειλούν σπίτια καθώς το πύρινο μέτωπο ξέσπασε σε οικόπεδο μέσα στο οικιστικό κομμάτι, στην Αμφιτρίτης και Σουνίου. Τελικά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά λίγο μετά τις 15:00 ελέγχθηκε και οριοθετήθηκε.

Για λόγους ασφαλείας η πυροσβεστική ζήτησε από την τροχαία να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Σουνίου ενώ οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ενημερώθηκαν με 112 με δύο μηνύματα μέσα σε επτά λεπτά.

Πυρκαγιά ξέσπασε νωρίτερα και σε αγροτοδασική έκταση στην Δροσοπηγή Κορινθίας. Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 13:50, με 15 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 αεροσκάφη να επιχειρούν για την κατάσβεσή της.

Πυρκαγιά ξέσπασε επίσης σε δασική έκταση στο Μαστραντώνη Τριταίας, στην Αχαΐα όπου νωρίτερα στάλθηκε μήνυμα από το 112 που καλούσε του κατοίκους να παραμείνουν σε επιφυλακή στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσουν τον οικισμό.  72 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα έσπευσαν στην περιοχή, με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και σε δασική έκταση στη Λυρκεία Αργολίδος, ενώ εξεδόθη μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Λύρκεια για όσους βρίσκονται σε Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11:58 βόρεια της περιοχής Λυρκεία.

Φωτιά ξεκίνησε γύρω στη 1:30 το μεσημέρι στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Διβαράτα, κοντά στην Άνω Μεριά, με τις φλόγες να καίνε σε δασική έκταση και  τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής να σπεύδουν στο σημείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: