Δείτε στο βίντεο του Κωνστ. Μάγνη το χρονικό της πορείας του κορυφαίου δημοσιογράφου που από ΕΑΣΜίτης ανταποκριτής στην Λευκάδα, απρόοπτο γεγονός τον κατέστησε δ/ντή εφημερίδας στην Πάτρα
Ένα ξεχωριστό βιβλίο για την Πάτρα παρουσίασαν πριν από λίγες ημέρες η ΕΣΗΕΠΗΝ και οι εκδόσεις «Το Δόντι».
Πρόκειται για το βιβλίο του Νίκου Ε. Πολίτη «Το χρονικό του πατραϊκοιύ Τύπου (1840-1940» που κυκλοφόρησε σε δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση.
Κατά
τη διάρκεια της παρουσίασης αίσθηση προκάλεσε το βίντεο – αφιέρωμα στη
ζωή και το έργο του Νίκου Πολίτη, με την επιμέλεια του δημοσιογράφου
Κωνσταντίνου Μάγνη. Δείτε το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα σε μια κορυφαία
μορφή του περιφερειακού Τύπου.
Εδώ να σημειώσει ο διαχειριστής του Istologiou ότι το Ιανουάριο του 1949 ο Νίκος Πολίτης, νεαρός πρωτόβγαλτος δημοσιογράφος, ερχόμενος από την Λευκάδα,όπου διώκετο για την στήριξη του στο ΕΑΜ Λευκάδας, που κάλυψε κενή θέση στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ (αργότερα μετονομασθείσα σε ΗΜΕΡΑ Πατρών) του αντέθηκε από την διεύθυνση η παρακολούθηση της πολύκροτης δίκης των 35 μελών της γιάφκας του ΚΚΕ στην Πάτρα, στην οικία του παραγγελιοδόχου τοματοπελτέ Γιάννη Μαντζούτσου, που ολοκληρώθηκε με την απόφαση για εκτέλεση στο Γηροκομειό Πατρών, συνήθη τόπο εκτελέσεων, εννέα καταδικασθέντων εις θάνατο.
Διαβάζοντας κανείς την δημοσιογραφική κάλυψη που παρείχε στη δίκη, απορεί για την πληρότητά της, σε μία εποχή που οργίαζαν οι παρακρατικοί της Δεξιάς, τότε που η ζωή των δημοκρατικών πολιτών κρεμόταν στην κάννη του όπλου κάθε παραστρατιωτικού και η αξία της δεν ξεπερνούσε την αξία μιάς σφαίρας!
Τέλος, ο τυπογράφος της Ημέρας Πατρών Μήτσος Μόσχος, ΕΛΑΣίτης στο 12ο Σύνταγμα του Βλάσση Ανδρικόπουλου, στα χρόνια της Κατοχής, πατέρας του διαχειριστή του Istologiou G. Mosxou, και κατά δέκα χρόνια μικρότερος του Νίκου Πολίτη, διατηρούσε άριστες φιλικές σχέσεις, γιαυτό η διαβίωση του διαχειριστή στο τυπογραφείο από 5 χρόνων κοντά στους τεχνικούς και στους δημοσιογράφους του εξασφάλιζε ως παιδί, κατά διαστήματα το χαρτζιλικάκι από τον συγχωρεμένο Νίκο Πολίτη.
Μιλάω για το 1951, όπου η φτώχεια έδερνε ιδιαίτερα τις τάξεις των εργαζομένων... Μη εξαιρουμένου και του 31χρονου τότε Λευκαδίτη δημοσιογράφου, που έβαζε σκοπό της ζωης του την αφιέρωση στην δημοσιογραφία, αλλά αργότερα και στην πεζογραφία, μέσα από την οποία έχουμε ένα πλήρες ιστορικό λαογραφικών γεγονότων. Αλλά, εκείνο που τον κατέστησε κορυφαίο, είναι η συγκρότηση του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ,της δημοσιογραφικής Ένωσης, στην οποία ανήκε! Και συνάμα «Το Χρονικό του Πατραϊκού Τύπου» που συνέγραψε και επανεκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο ΔΟΝΤΙ, με την σύμφωνη γνώμη της οικογένειας του αείμνηστου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου