ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Η άρση των συνεπειών του Εμφυλίου δεν ήταν σπουδαία;

  

Ο Χαρίλαος Φλωράκης μιλά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για την εξωτερική Πολιτική της Ελλάδας και στις διεργασίες στις Ανατολικές χώρες. Παρακολουθείστε το βίντο που ελήφθη το 1990, χρόνος που στην Ελλάδα λάβαινε χώρα η συγκυβέρνηση δεξιάς, Αριστερας και στον β΄ περίοδο του ΠΑΣΟΚ .


Ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος αποδομεί την συμμετοχή του Χαρίλαου Φλωράκη στην θέσπιση του ευνοϊκού νόμου 1836-89 για τους μαχητές!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜ. ΜΟΣΧΟΥ

Για την κυβέρνηση Ζολώτα δεν είχε να πει πολλά ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στην συμμετοχή του μετά από πρόσκλησης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» των Πατρών για την ιστορική συμφωνία του 1989, που συγκρότησε την συγκυβέρνηση Ζολώτα με ΝΔ και ΣΥΝ, αλλά και που κατέστη προάγγελος της δσυμφωνίας για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949.

Και ο λόγος ήταν ότι η σύμπραξη του Νοεμβρίου του 1989 δεν είχε ιδιαίτερο πολιτικό νόημα για τον τότε Συνασπισμό και το ΚΚΕ, σήμερα, αλλά όπως τόνισε, ήταν μια επιβεβλημένη συμφωνία για να οριστεί μια κυβέρνηση, στην ουσία υπηρεσιακή, που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές.

Διαβάστε τι ακριβώς είπε ο Νίκος Αθανασόπουλος:

«Απλή διεκπεραίωση είχε γίνει σε τρέχουσες υποχρεώσεις. Δεν είχαν προωθηθεί σημαντικές αποφάσεις» προσθέτει. «Και, πάντως, το κόμμα δεν συμμερίστηκε τα εγκώμια με τα οποία κάποιο μέρος της κοινής γνώμης υποδέχθηκε τη συνεργασία ως δυνατότητα αναζήτησης πολιτικών συναινέσεων για μείζονα θέματα».

Σημ. Istologiou G. Mosxοu:

Και να ήταν μόνον αυτό. Ότι δηλαδή, «Δεν είχαν προωθηθεί σημαντικές αποφάσεις»;

Φυσικά δεν ήσαν «σημαντικές αποφάσεις!

Δηλαδή, η ψήφιση του Νόμου 1836/89 επί υπουργίας Φώτη Κουβέλη, που όριζε πως καταργούνται οι συνέπειες του Εμφυλίου Πολέμου δεν ήταν και σπουδαίας σημασίας!

Μόνο που καταργούσε κάθε συνέπεια και προδιορίζονταν ως μαχητές οι συμμετέχοντες πρώην αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελάδας. Απονεμήθηκαν συντάξεις προς αυτούς κάτι που ίσχυε μόνον για τους εθνικιστές του Νόμου 751, πρώην συνεργάτες των Ταγμάτων Ασφαλείας του Γερμανού στρατηγού Σιμάνα στην κατοχή, ενώ οι του ΔΣΕ αφορίζονταν από την προηγούμενη πολιτεία ως... κατσαπλιάδες, πράχτορες της κόκκινης αρκούδας και με τόσες άλλες μπούρδες!

Και το χειρότερο οδηγούντο στην εκτέλεση, στα ξερονήσια, στα μπουντρούμια με την προσβολή του... προδότη της πατρίδας, από τους ελληναράδες που στην κατοχή ήσαν οι διώκτες των αγωνιστών Εθνικώς Αντίστασης, που έπεφταν στις μάντρες των εκτελέσεων από τους Ναζί ή απαγχονίζονταν στα πεύκα των Ψηλαλωνίων και αλλού.

Και μόνον αυτός ο νόμος 1836-89 ανέστησε το κύρος και την τιμή των αγωνιστών και των απογόνων τους.

Αλλά φαίνεται πως για το ΚΚΕ δεν ήταν σημαντική προσφορά στην Ιστορία της Πατρίδας και της Αριστεράς. Δυστυχώς! Και ο βουλευτής Αχαΐας του
ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, συμμετέχοντας στο κλίμα που διαμορφώνει η ηγετική ομάδα του κόμματος, αποδομεί την συμμετοχή του Χαρίλαου Φλωράκη στην θέσπιση του ευνοϊκού νόμου 1836-89 για τους μαχητές!

Αλλά, εάν υπήρχε τρόπος να ρωτηθούν οι 125 εκτελεσμένοι από το εμφυλιοπολεμικό καθεστώς, 75 χρόνια μετά, τι νομίζει ο κύριος Καραθανασόπουλος ότι θα έλεγαν;   

Θα έτριζαν τα κόκαλά τους!

Γι αυτό ας μην μιλήσω εγώ για λογαριασμό τους. Κι ας αναλογιστεί ο καθένας μας μόνος του... 


 

Ο Νόμος 1836/89 όπως δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος ΦΕΚ στις 18 Σεπτεμβρίου 1989.

Νόμος 1836 της 18-9-1989. Ο επί της Δικαιοσύνης υπουργός Φώτης Κουβέλης. ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚστον σύνδσμο:  http://elib.aade.gr/elib/view?d=/gr/act/1989/1863



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: