ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Ο διαχειριστής σας εύχεται καλό καλοκαίρι 2022



Και από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο πάλι μαζί ανανεωμένοι, παρέα με την 4η έκδοση του βιβλίου του «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση»

Ο διαχειριστής του Istologiou G. Mosxou σας εύχεται καλό καλοκαίρι και από τον ερχόμενοι Σεπτέμβριο πάλι μαζί ανανεωμένοι για τους αγώνες που μας περιμένουν.

Ο Σεπτέμβρης αναμένεται να είναι ο μήνας, όπου θα παρουσιαστεί η τέταρτη πολυσέλιδη έκδοση, από τις πατραϊκές εκδόσεις Gotsis, του βιβλίου του με τίτλο «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», που τώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο και στην επεξεργασία των 698 σελίδων με τα 76 κεφάλαια και τις πάνω από εκατό φωτογραφίες ντοκουμέντα μία-μία με επί πλέον τριακόσιες σελίδες από την αρχική έκδοση των 399 σελίδων.

Εξυπακούεται ότι όλοι είστε καλεσμένοι στην παρουσίαση, με στόχο να γνωρίσετε την έκδοση. Παρουσίαση που θα γίνει από αξιόλογες προσωπικότητες του χώρου της Ιστορίας.

Άγνωστες πτυχές της πατραϊκής κατοχικής περιόδου, των ετών 1941-1944 επί Γερμανικών ναζί και Ιταλών φασιστών έρχονται στο φως και καθιστούν σημείο αναφοράς την 4η έκδοση βιβλίο της Πάτρας, που δεν πρέπει να λείψει από την κατοικία Πατρινού.

Μαρτυρίες εποχής,  αφηγήσεις συγγενών και στοιχεία που συμβάλλουν στην αναπαράσταση  των γεγονότων της κατοχικής εποποιΐας, βρίσκουν χώρο παρουσίας στο βιβλίο που δεν πρέπει να λέιψει από την βιβλιοθήκη κανενός.

 Στις σελίδες της 4ης έκδοσης ο αναγνώστης θα παρακολουθήσει από κοντά, βήμα προς βήμα, την πορεία ανθρώπων που βρέθηκαν να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής στην πόλη της Πάτρας, σε μια εποχή που όλα τα πλάκωνε η σκλαβιά. 

---οοο---

«Το εργώδες πόνημα του Γιώργου Μόσχου πραγματοποιεί την τέταρτη έκδοσή του αποδεικνύοντας ότι ο ερευνητικός μόχθος και η αξιοπιστία, που συμβαδίζουν με μια ζωντανή, ρέουσα γραφή, κινούν  έντονα το ενδιαφέρον, προσφέρουν μια συναρπαστική ανάγνωση και, ακόμη περισσότερο, οδηγούν στη συναισθηματική συμμετοχή.

Ένα βιβλίο που κλείνει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ιστορίας σε μια κιβωτό μνήμης: οιωνός άριστος», επισημαίνει στον πρόλογό της η Αννίτα Π. Παναρέτου συγγραφέας, Δρ. Φιλολογίας. 

Η Αννίτα Παναρέτου επί σειρά ετών ασχολήθηκε με την ανεξερεύνητη περίπτωση των Ελλήνων εκτοπισμένων στις χώρες του Άξονα. Σε αναγνώριση της ύπαρξής τους και των δεινών που υπέστησαν, το βιβλίο της «Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου…»: Έλληνες όμηροι και αιχμάλωτοι σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, 1942-1945, (εκδόσεις Παπαδόπουλος), βραβεύτηκε το 2020 από την Ακαδημία Αθηνών.

---οοο----

 Ο Ασημακόπουλος Σωτήρης, του Ασημάκη και της Κυράτσως, από την Αρκαδία, ήταν αδελφός του Ασημακόπουλου Γιώργου (Πάνου) του Γραμμ. Περιφερειακής Επιτροπής ΚΚΕ Αχαΐας, που τον κρέμασαν τσολιάδες στου Μπάλα στις 18-7-1944, αλλά και δραπέτης των φυλακών Λυμπερόπουλου. Σε μία προσπάθεια να συναντηθεί με τον αδελφό έπεσε σε ενέδρα των τσολιάδων του Κουρκουλάκου και τον δολοφόνησαν. Τα αδέλφια του δεν έμαθαν το τέλος του παρά πριν λίγα χρόνια χάρη στις σελίδες του παρόντος βιβλίου που αξιοποίησε ο συντοπίτης τους φιλίστορας Γιώργος Θεοχάρης από τον οικισμό Μάρκου της πρ. Ζάτουνας.

---οοο----

«Το τρένο ήταν κάτι σαν ρολόι. Σηματοδοτούσε το πρωινό μας ξύπνημα, το διάβασμα, το παιχνίδι και τον ύπνο μας. Εκείνο, όμως, το μοιραίο τρένο ήταν γεμάτο Γερμανούς και δωσίλογους. Κλούβα δεν υπήρχε μπροστά απ’ τη μηχανή του με ασπίδες ομήρους.

Μας κόπηκαν τα πόδια σαν είδαμε απ’ τα παράθυρα του σπιτιού στρατό να γεμίζει την αποβάθρα του σταθμού. Ήταν στρατιώτες με γερμανικές στολές αλλά και πληροφοριοδότες με μαύρες καμπαρτίνες. Είχαν χαμηλά βαλμένα τα καπέλα στο μέτωπο για να μην τους αναγνωρίζουν οι συγχωριανοί τους. Οι κάνες των όπλων στραφτάλισαν στο φως του φεγγαριού. Η απειλή έδειξε ξεδιάντροπατο πρόσωπό της...», γράφει στις σελίδες της παρούσας έκδοσης «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου, με τίτλο «Ο Σταθμάρχης» αναφερόμενη στον ΕΑΜίτη  πεθερό της Α.  Παμπούκη, που εκτελέστηκε στην πρώτη ομαδική εκτέλεση των ναζί στην Πάτρα και υπήρξε ανάμεσα στην ομάδα των 12 εκτελεσμένων πατριωτών. Κι αυτό ήταν  κάτι που την ώθησε να εκδόσει το ομώνυμο βιβλίο της. 

Τα παραπάνω και πολλά άλλα παρουσιάζονται από τις σελίδες  της 4ης έκδοσης του βιβλίου «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», που θα παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Και πάλι σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: