ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Η κρίσιμη ψηφοφορία για την αντιδημοφιλή πρόεδρο της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
(EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)
 

 

Αποστολή στο Στρασβούργο

________________________

Της  για την ΑΥΓΗ

 

Την τελευταία τους μάχη δίνουν στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι υποστηρικτές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να διασφαλίσουν την επανεκλογή της στην προεδρία της Κομισιόν. Η ψηφοφορία έχει οριστεί για αύριο στη μία το μεσημέρι και θεωρητικά η Γερμανίδα ευρωδεξιά πολιτικός μπορεί να υπολογίζει σε άνετη πλειοψηφία. Πλην όμως, η ψηφοφορία είναι μυστική και η Φον ντερ Λάιεν δεν έχει παντού μόνο φίλους.

Στην κεντρική συμφωνία που έγινε μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο μετά τις ευρωεκλογές, η Φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε, πέρα από τη στήριξη της πολιτικής της οικογένειας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που διαθέτει 188 έδρες, και τη στήριξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D, 136 έδρες) και των Φιλελευθέρων του Renew (75 έδρες). To άθροισμά τους ξεπερνά την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία του 361, ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι όλες και όλοι οι ευρωβουλευτές αυτών των τριών ομάδων θα υπακούσουν και ψηφίσουν.  

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ψηφοφορία το 2019, ο τότε επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών, παρά το γεγονός ότι το ΕΛΚ είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές. Τότε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έβγαλε ως άσο από το μανίκι του την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποτυχημένη υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, και πέτυχε να την επιβάλλει στους υπόλοιπους και στο «μεγάλο συνασπισμό» ΕΛΚ, S&D και Renew της Ευρωβουλής. Παρόλα αυτά η Φον ντερ Λάιεν εξελέγη τότε οριακά με μόλις εννέα ψήφους. Τώρα ίσως είναι ακόμη περισσότεροι αυτοί που δεν θέλουν να την ψηφίσουν, αν και θα το σκεφτούν δυο φορές πριν κάνουν την… επανάστασή τους.

Φόβος ενώπιον του… χάους

Κι αυτό, διότι, αν η Φον ντερ Λάιεν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι ένα plan B. Οι φήμες που είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα, ότι ο Μάριο Ντράγκι θα ήταν ο νέος άσος που θα έβγαινε από κάποιου το μανίκι, δεν επιβεβαιώθηκαν. Οπότε εάν μετά από την πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Κομισιόν δεν θα έχει πρόεδρο, η Ε.Ε. θα βυθιστεί σε μια εσωτερική κρίση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Με δυο πολέμους στην άμεση γειτονιά της και με τις αμερικανικές εκλογές - και τον Ντόναλντ Τραμπ- προ των πυλών.

Καθώς είναι κοινός τόπος η κρισιμότητα των στιγμών, είναι πολύ μικρή και η πιθανότητα να μην εκλεγεί η Φον ντερ Λάιεν. Εάν μάλιστα την τελευταία στιγμή πριν από την ψηφοφορία διαφανεί ότι οι διαρροές από τον «μεγάλο -λέμε τώρα- συνασπισμό» είναι επικίνδυνα πολλές δεν αποκλείεται να στηρίξει την Φον ντερ Λάιεν και η ακροδεξιά φίλη της Τζόρτζια Μελόνι και κάποιοι από τους ευρωβουλευτές της ομάδας της, των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR, 78 έδρες). Αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στους ευρωσοσιαλιστές και τους ευρωφιλελεύθερους, αλλά εκ των υστερών θα το καταπιούν. Όπως κατάπιαν όλοι την υπερψήφιση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα την Τρίτη και από τους ευρωβουλευτές του ECR.    

Η ζωντανή υποψία της διαφθοράς

Πάντως, για τους ευρωβουλευτές του «μεγάλου συνασπισμού» που έχουν τις αντιρρήσεις τους με την επιλογή της Φον ντερ Λάιεν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεφύλαξε έναν ακόμη πονοκέφαλο. Δημοσιοποίησε την απόφασή του ότι η Κομισιόν κακώς απέκρυψε - η κομψή διατύπωση είναι ότι δεν παρείχε στο κοινό «επαρκώς ευρεία πρόσβαση»- τα συμβόλαια για τα εμβόλια του Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2021 ευρωβουλευτές των Πρασίνων είχαν ζητήσει πρόσβαση στα συμβόλαια για τα εμβόλια, προκειμένου να μάθουν τους όρους που περιλαμβάνονταν σε αυτή τη συμφωνία- και η Κομισιόν τα έδωσε μισοσβησμένα.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η απόφαση της Κομισιόν να αποκρύψει τμήματα των συμβολαίων περιείχε “παρατυπίες”, κι ότι η Κομισιόν δεν απέδειξε ότι η ευρύτερη πρόσβαση στις συμβάσεις θα υπονόμευε τα εμπορικά συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Άμεση - και αμήχανη- ήταν η αντίδραση της Κομισιόν. Σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι θεωρεί πως παρείχε επαρκή ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμβόλαια σχετικά με τα εμβόλια.

Δικαίωση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς

Άμεση ήταν και η αντίδραση της ευρωομάδας της Αριστεράς (Left), η οποία σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια πρόεδρο, η οποία «θα υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και δεν θα κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι».

Δικαιωμένος δήλωσε στην ΑΥΓΗ ο Κώστας Αρβανίτης, τονίζοντας ότι «μία μόλις ημέρα πριν από την ανάδειξη του/της νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η πάγια στάση μας, να μην στηρίξουμε την υποψηφιότητα της κας Φον ντερ Λάιεν δικαιώνεται με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ υπογράμμισε ότι «τα παιχνίδια μεταξύ ΕΛΚ και Σοσιαλιστών για το μοίρασμα των θέσεων της νέας Επιτροπής δεν αφορούν κανέναν Έλληνα και Ευρωπαίο πολίτη. Το αίτημα όμως για διαφάνεια στην Ευρωπαϊκή ηγεσία, γίνεται ξανά πιο επίκαιρο από ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: