ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ζητούν συνυπηρέτηση συζύγων εκπαιδευτικών Α'βάθμιας και Β'βάθμιας

 `

 

Που υπηρετούν  σε δυσπρόσιτες περιοχές, ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτησή τους στη Βουλή και κατάθεση τροπολογίας - προσθήκης

Για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικώούς στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οποιοδήποτε κλάδου ή μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π, οι οποίοι είναι σύζυγοι ή συμβιούν κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/2015 (Α’ 181), και ο ένας υπηρετεί σε δυσπρόσιτη περιοχή, 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με κατάθεση τροποοίησης νόμου στην Βουλή, ζητουν να επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, να αποσπάται ο έτερος σε κενή θέση σχολικής μονάδας στην δυσπρόσιτη περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός ή ο/η συμβίος/α του, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης σχετικού πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης.

Και τούτο με σκοπό να μην δημιουργούνται δυσκολίες με οικονομική επίπτωση, που αντανακλόνται στην κάλυψη κενών, από απουσίες λόγω αδειών ανευ αποδοχών.

Ολοκληρη η τροποποίηση αναφέρεται παρακάτω:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο Σχέδιο νόμου Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ρυθμίσεις για την Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πύλη και το Ψηφιακό Φροντιστήριο, επαγγελματικός προσανατολισμός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού συστήματος στις απομακρυσμένες περιοχές και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού»

Θέμα: «Συνυπηρέτηση νεοδιόριστων συζύγων – εκπαιδευτικών σε δυσπρόσιτες περιοχές»

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Η ανωτέρω προσθήκη αντιμετωπίζει την περίπτωση των σε γάμο ή σε έγγαμη συμβίωση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, όπου και οι δύο συμβαίνει να έχουν διοριστεί ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, μακριά από τον μέχρι τότε τόπο κατοικίας τους, και παρέχει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν τις περιοχές αυτές και να παραμένουν τελικά σε αυτές δημιουργώντας εκεί την οικογένειά τους .

Αυτό δημιουργεί πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα σε αρκετές οικογένειες, αφού δεν προβλέπεται καν η δυνατότητα συνυπηρέτησης των συζύγων, έστω στη μία εκ των δύο δυσπρόσιτων περιοχών στις οποίες διορίζονται, ακόμα και αν υπάρχουν κενές θέσεις.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας βιώνει στεγαστική κρίση και δυσβάσταχτη ακρίβεια, μια οικογένεια νεοδιόριστων εκπαιδευτικών καλείται να νοικιάσει σε δύο διαφορετικά μέρη δύο διαφορετικά σπίτια και τα παιδιά της οικογένειας καλούνται να ακολουθήσουν αναγκαστικά τον έναν από τους δύο γονείς, ο οποίος θα επιβαρύνεται σχεδόν αποκλειστικά με την καθημερινή τους φροντίδα, παράλληλα μάλιστα με την εκτέλεση των διδακτικών του καθηκόντων. Ο /η έτερος σύζυγος εκπαιδευτικός θα ζει μακριά από την οικογένεια και τα παιδιά του/της, έχοντας επιπλέον έξοδα στέγασης και διαβίωσης, ενώ ακόμα και οι μεταξύ τους μετακινήσεις και συναντήσεις, θα καθίστανται ολοένα και λιγότερες και εξαιρετικά δαπανηρές.

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί να εξωθούνται στη λήψη αδειών, ακόμα και άνευ αποδοχών, για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα και στα προβλήματα διαβίωσης των οικογενειών τους ενώ ταυτόχρονα πολλές σχολικές μονάδες στη θέση των αδειούχων νεοδιόριστων εκπαιδευτικών θα πρέπει να περιμένουν την πρόσληψη αναπληρωτών, κάτι που προκαλεί επιπλέον δυσλειτουργίες στην εκπαιδευτική διαδικασία και περαιτέρω επιβαρύνσεις στις κρατικές δαπάνες.

Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα απαξιώνει να επιλύσει το πρόβλημα. Δεν παρέχει καν τα στοιχειώδη κίνητρα στους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν μια κανονική συνθήκη για τη ζωή τους στους τόπους που καλούνται να υπηρετήσουν, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγει να ρυθμίσει ένα ακόμη υπαρκτό πρόβλημα, προς όφελος τόσο των ανθρώπων που το υφίστανται και της εκπαιδευτικής λειτουργίας, όσο και των δυσπρόσιτων τοπικών κοινωνιών.

Μία τέτοιου είδους πολιτική απέχει κατά πολύ από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πολιτικές εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος.

Με την τροπολογία αυτή αφενός εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης, ιδίως για τις πολυμελείς οικογένειες, και αφετέρου διευκολύνεται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στα οποία διορίζονται οι εκπαιδευτικοί.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 62 του Ν. 4589/2019 προστίθεται η κατωτέρω νέα υποπερίπτωση που θα φέρει το στοιχείο αγ):

«αγ) Ειδικά για την περίπτωση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση οποιοδήποτε κλάδου ή μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π, οι οποίοι είναι σύζυγοι ή συμβιούν κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/2015 (Α’ 181), και ο ένας υπηρετεί σε δυσπρόσιτη περιοχή, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, να αποσπάται ο έτερος σε κενή θέση σχολικής μονάδας στην δυσπρόσιτη περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός ή ο/η συμβίος/α του, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου, ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης σχετικού πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης. Για τους σκοπούς της παρούσας, ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση.

Σε περίπτωση πλεοναζόντων αιτημάτων επί λιγότερων διαθέσιμων θέσεων, αυτά θα προτεραιοποιούνται εφαρμόζοντας το ισχύον σύστημα του ΥΠΑΙΘΑ, βάσει των προβλεπόμενων κοινωνικών κριτηρίων (συνυπηρέτηση, ύπαρξη τέκνων κ.λ.π.).

Αθήνα, 24 Ιουλίου 2024

Οι προτείνοντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Παππάς Πέτρος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: