ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Για τους Πύργους Κουρμούληδων στον Κουσέ Μεσσαράς


Για την ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξή των  ερώτηση στην Βουλή από τους Μαμουλάκη Χαράλαμπο και Μάλαμα Κυριακή

Το χωριό Κουσές βρίσκεται δυτικά της Πόμπιας και 62χλμ νοτιοδυτικά της Ηρακλείου. Εδώ έζησαν οι κρυπτοχριστιανοί Κουρμούληδες, που λένε ότι αριθμούσαν στις παραμονές του Μεγάλου Ξεσηκωμού του 1821, 100 οικογένειες.

Η αρχική οικογένεια Κουρμούλη αλλαξοπίστησε γύρω στο 1680. Όλοι τους διατήρησαν την πίστη τους κι όταν ξέσπασε η Μεγάλη επανάσταση του 1821 την αποκάλυψαν και έλαβαν μέρος, θυσιάζοντας την περίοδο 1821-1830 γύρω στα 100 μέλη της.

Στη κυριότητα των Κουρμούληδων ανήκαν δύο Πύργοι στον Κουσέ, οι οποίοι ήταν ενιαίοι και θεωρούνταν απόρθοι. Οι πύργοι αυτοί διέθεταν πολεμίστρες, αποθηκευτικούς χώρους και σταμάτησαν την εκκλησία τους – κατακόμβη, όπου τελούσαν τα χριστιανικά τους καθήκοντα, βάφτιζαν τα παιδιά τους, έκαναν τους γάμους τους, παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία και κοινωνούσαν.

Στους πύργους αυτούς, ο Μιχαήλ Κουρμούλης φιλοξένησε τον ηρωικό ιατρό Λόγιο και μαζί εκπόνησε το σχέδιο δράσης κατά του γενίτσαρου Αγριολίδη, που τελικά κατέληξε στον άδικο χαμό του Λόγιου.

Στους πύργους αυτούς οι Κουρμούληδες φιλοξενούσαν τους Τούρκους επισήμους, τους οποίους παραπλανούσαν ότι ήταν Μουσουλμάνοι. Αναφέρεται μάλιστα, ότι όταν στον πύργο φιλοξενήθηκε ο Σερίφ Πασάς, τον είδε να βγαίνει από τον ναό της Αγίας Πελαγίας μαζί με το λοιπό εκκλησίασμα. Τότε ο Κουρμούλης είπε στον Πασά ότι «Είναι ανάγκη, για την ασφάλεια του πολυχρονισμένου μας Σουλτάνου, να παρακολουθούμε τους ταβλόπιστους ακόμη και στη λειτουργία τους».

Μια άλλη φορά, με επίκεντρο τον πύργο του, ο Κουρμούλης διέλυσε κάθε υποψία ότι ήταν αυτός ο δράστης των φόνων Τούρκων επισήμων στη Μεσαρά. Κοιμήθηκε μαζί με τους απεσταλμένους αξιωματικούς του Πασά, που ήλθαν για να τον κατασκοπεύσουν, στο σπίτι του πύργου. Κι ενώ αυτοί κοιμόντουσαν, ο Μιχαήλ Κουρμούλης μαζί με τον αδελφό του, ξεγλίστρησε, πήγε στο χωριό Αληθινή και σκότωσαν τη γενίτσαρο Μεραμεταλή. Ύστερα γύρισε και ξάπλωσε στο κρεβάτι του, εξασφαλίζοντας το άλλοθι και την εκτίμηση του Πασά.

Σήμερα, οι δύο πύργοι των Κουρμούληδων στο Κουσέ σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση, όπως κι η εκκλησία – κατακόμβη της Αγίας Πελαγίας.

Κείμενο: cretanbeaches.com – Φωτογραφίες: Ελένη Σημαντήρη (απο το e-mesara.gr)

 

Για την ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη των Πύργων των Κουρμούληδων στον Κουσέ της Μεσσαράς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαμουλάκης Χαράλαμπος και Μάλαμα Κυριακή, τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος κατέθεσαν την παρακάτω ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα: «Ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη των Πύργων των Κουρμούληδων στον Κουσέ της Μεσσαράς»

Οι Πύργοι των Κουρμούληδων στον Κουσέ της Μεσσαράς αποτελούν σημαντικά μνημεία της κρητικής ιστορίας, καθώς συνδέονται με την οικογένεια Κουρμούλη, μια από τις πιο επιφανείς οικογένειες της Κρήτης με σημαντική συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821. Οι πύργοι αυτοί, είναι δείγματα της αμυντικής αρχιτεκτονικής της εποχής και φέρουν ανεκτίμητη πολιτιστική και ιστορική αξία. Έχουν κατασκευαστεί σε στρατηγικό σημείο που προσφέρουν καλή οπτική επαφή με την ευρύτερη περιοχή, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης και άμυνας. Παρά τη σημασία τους όμως, παραμένουν σχετικά άγνωστοι και αναξιοποίητοι ως τουριστικοί και πολιτιστικοί πόροι.

Αποτελούν σημαντικά ιστορικά μνημεία, παρέχοντας πληροφορίες για την στρατηγική και την αμυντική αρχιτεκτονική της περιόδου της Βενετοκρατίας και της Οθωμανικής κατοχής στην Κρήτη. Η κατάσταση που βρίσκονται τώρα δεν αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο, το οποίο συνεχίζει να είναι ιδιαίτερο σημείο ενδιαφέροντος για τους ιστορικούς και τους επισκέπτες της περιοχής.

Με δεδομένο ότι η ανάδειξη των Πύργων των Κουρμούληδων στον Κουσέ της Μεσσαράς ως σημείο ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, προσελκύοντας επισκέπτες και

ενισχύοντας την τοπική οικονομία,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

  1. Προβλέπονται συνεργασίες με τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους για την προώθηση και προβολή των Πύργων των Κουρμούληδων ως τουριστικών προορισμών;
  2. Υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης, είτε από εθνικούς πόρους είτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, που να στηρίζουν την ανάδειξη των Πύργων των Κουρμούληδων;
  3. Υπάρχει πρόθεση για τη δημιουργία ενός δικτύου διαδρομών που θα συνδέει τους πύργους των Κουρμούληδων με άλλα ιστορικά μνημεία της περιοχής, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη εμπειρία περιήγησης;

Oι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάλαμα Κυριακή

Δεν υπάρχουν σχόλια: