ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Η διαίρεση κράτους- μέλους της ΕΕ είναι ευρωπαϊκό ζήτημα!

 Η Ρομπέρτα Μέτσολα 

 

Με αφορμή την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με ευρωπαϊκό τρόπο, ενώ καταδίκασε για μια ακόμη φορά την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή,, γράφει η στο avgi.gr.

Η νεοεκλεγείσα πρόεδρος τόνισε ότι στην Ευρώπη οι διαιρέσεις δεν έχουν θέση: «Η αναγκαστική διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δεν είναι κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό με ευρωπαϊκό τρόπο», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος δεν είναι μια ξεχασμένη γωνιά της ΕΕ:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σφυρηλατηθεί μέσα από την οδυνηρή ιστορία της ηπείρου μας. Εκεί που κάποτε υπήρχε πόλεμος, πόνος και αιματοχυσία, τώρα γίνονται συναντήσεις σε πνεύμα συνεργασίας», υπενθύμισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει τη δύναμη να θεραπεύσει:

«Η ευθύνη εναπόκειται σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός ενιαίου κυρίαρχου, ευρωπαϊκού, κράτους. Μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και τις αξίες της ΕΕ».

Στη συνέχεια η Ρ. Μέτσολα έδωσε τον λόγο στους Κύπριους Ευρωβουλευτές. Εκ μέρους του ΕΛΚ, ο Λουκάς Φουρλάς, ευχαρίστησε την πρόεδρο για την αναφορά της στο Κυπριακό, καθώς «δείχνει ότι δεν μας ξεχνάτε». Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο Κώστας Μαυρίδης είπε ότι «η ΕΕ είναι ο καλύτερος εγγυητής για κάθε Κύπριο, κρατάει το κλειδί και αυτό περιμένει η Κύπρος και όλοι οι πολίτες της από όλους εμάς και εσάς». Εκ μέρους της ομάδας της Αριστεράς, ο Γιώργος Γεωργίου κάλεσε την Ευρώπη «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να στηρίξει το διεθνές δίκαιο, να συμβάλει σε μια ειρήνευση στην περιοχή» και να στηρίξει την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

 

Ο Κώστας Αρβανίτης στις 10 Ιουλίου είχε στείλει επιστολή στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου

«Πάντα μαζί με το ΑΚΕΛ, πάντα μαζί με τον κυπριακό λαό για τη δικαίωση», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης, με αφορμή την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάδειξη του θέματος της τουρκικής εισβολής και κατοχής της Κύπρου  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Mετά από πρωτοβουλία του AKEΛ και του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και την επίσημη επιστολή που της απέστειλε ο Κώστας Αρβανίτης στις 10 Ιουλίου ως αντιπρόεδρος της  Left και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε επίσημη αναφορά στη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου.

Η κ. Μέτσολα τόνισε πως «Η διχοτόμηση ενός ευρωπαϊκου κράτους μέλους δεν είναι κυπριακό αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ολόκληρη όσο η Κύπρος είναι διχοτομημένη», αναφέρει ο Κώστας Αρβανίτης, επισημαίνοντας ότι στην επιστολή που της απέστειλε, είχε υπογραμμίσει πως «το κυπριακό ζήτημα είναι, πρώτα και κύρια, ένα διεθνές ζήτημα εισβολής και κατοχής» και πως «η μόνη βιώσιμη λύση για να επουλωθούν οι πληγές του κυπριακού λαού είναι η επανένωση του νησιού».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: