ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Ηλεκτροσόκ διαρκείας - Έρχονται και νέες αυξήσεις

ΔΕΗ Πάτρας, αποκλεισμός από την Κίνηση Ανέργων  Ανασφάλιστων Πάτρας. (Φωτ. αρχείου της 3-2-2014)


Η πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου προεξοφλεί ότι έπεται συνέχεια το επόμενο τουλάχιστον δίμηνο

Ατελείωτη είναι η ακρίβεια στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, καθώς για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επιβάλλονται ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος από την αγορά κι ενώ η ζήτηση ενισχύεται συνεχώς λόγω της αύξησης της κατανάλωσης για ψύξη/κλιματισμό και κορύφωσης της τουριστικής κίνησης.

Η πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ακόμα και από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου προεξοφλεί ότι έπεται συνέχεια το επόμενο τουλάχιστον δίμηνο, γράφει η διογκώνοντας περαιτέρω τα οικονομικά βάρη που επωμίζονται συνολικά τα νοικοκυριά.

Πάντως, όσον αφορά τα πράσινα τιμολόγια υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας σε σχέση με τα κίτρινα κυμαινόμενα και τα μπλε σταθερά, και ως εκ τούτου είναι τα ακριβότερα, ενώ η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών έχει μεταπέσει αυτόματα σε αυτά και παραμένει, καταδεικνύοντας ότι ο περίφημος ανταγωνισμός στην αγορά που βλέπει μόνο η κυβέρνηση Ν.Δ. είναι ανύπαρκτος.

Θυμίζουμε δε ότι τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση έκανε συγκρίσεις με τις υψηλότερες τιμές του περασμένου Ιανουαρίου για να πείσει ότι δήθεν είναι φθηνότερα τα τρέχοντα τιμολόγια. Ακόμα κι αυτό το στρεβλό επιχείρημα όμως δεν ισχύει: τα τιμολόγια Ιουλίου είναι ακριβότερα κατά περίπου 10% έναντι των αντίστοιχων του Ιανουαρίου 2024.

Δεύτερος μήνας συνεχόμενων ανατιμήσεων

Παρά το ότι γίνεται προσπάθεια να εμφανιστούν πιο... light οι ανατιμήσεις του Ιουλίου, είναι γεγονός ότι σε διάστημα μόλις δύο μηνών οι αυξήσεις στο ρεύμα συνολικά ξεπερνούν το 50%.

Μόνο για τον Ιούλιο προκύπτουν αυξήσεις που κατά μέσο όρο ξεπερνούν το 10% έναντι του προηγούμενου μήνα (16,6 λεπτά/κιλοβατώρα σήμερα, έναντι 15 λεπτών τον Ιούνιο) και το 51% έναντι του Μαΐου, όταν η μέση κιλοβατώρα βρισκόταν κοντά στα 11 λεπτά.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει αναρτήσει για τον τρέχοντα μήνα η Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) στο πράσινο τιμολόγιο, θεσμοθετημένο από την κυβέρνηση Ν.Δ. και ιδιαιτέρως προβεβλημένο από την ίδια, καταγράφονται κατά βάση αυξήσεις, που μάλιστα φτάνουν έως και 38,76%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις καθετοποιημένοι παίκτες (προμηθευτές και ηλεκτροπαραγωγοί) που ανακοίνωσαν τιμές κιλοβατώρας με μικρές μειώσεις (από 2,63% έως 3,93%) έναντι του Ιουνίου, κάτι που από κάποιους ερμηνεύτηκε ως απορρόφηση των αναμενόμενων μεγαλύτερων ανατιμήσεων από τους «μεγάλους», τον Ιούνιο είχαν προχωρήσει σε ανατιμήσεις από 55% έως και 70%...

Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις είναι προφανείς: Τον Ιούλιο ξεκινούν από 13,557 λεπτά και φτάνουν έως 20,5 λεπτά, έναντι 11,898-19,2 λεπτών τον Ιούνιο και 9,5-16,5 λεπτών τον Μάιο.

Φθηνότερα μπλε και κίτρινα: Ναι μεν, αλλά

Ομως και τα δυνάμει πιο οικονομικά κίτρινα και μπλε κρύβουν αβεβαιότητες και όρους.

Αναφορικά με τα σταθερά-μπλε τιμολόγια πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον η τιμή τους ξεκινά από 9,5 λεπτά/κιλοβατώρα, καθώς τα δύο τιμολόγια με τιμές στα 8,8 και 8,9 λεπτά των προηγούμενων δύο μηνών δεν ισχύουν μετά τις 11 και 28 Ιουνίου αντίστοιχα («μη εμπορικά διαθέσιμα»). Οι τιμές φτάνουν έως τα 19,9 λεπτά (με μια ακραία περίπτωση στα 36 λεπτά).

Σημειώνεται ότι τα σταθερά διατίθενται στην αγορά με το υψηλότερο πάγιο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τιμολόγια καθώς περίπου στα μισά διαμορφώνεται από 7 έως 10 ευρώ τον μήνα. Οπότε ανάλογα με την κατανάλωση το κόστος της κιλοβατώρας ανεβαίνει λιγότερο ή περισσότερο.

Για παράδειγμα, για μια κατανάλωση 300 κιλοβατώρων τον μήνα η τελική τιμή (με 10 ευρώ/μήνα πάγιο και κιλοβατώρα στα 0,095 ευρώ) διαμορφώνεται στα 12,83 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Μεγαλύτερη όμως είναι η διαφορά του πράσινου με το κίτρινο κυμαινόμενο.

Τα γνωστά μέχρι στιγμής κίτρινα τιμολόγια ξεκινούν από 11,28 λεπτά/κιλοβατώρα και φτάνουν έως 16,71 λεπτά, όταν τα πράσινα εκκινούν από 13,635 και ανεβαίνουν έως τα 19,80, δηλαδή είναι ακριβότερα από 21% έως 18,5%. Ωστόσο με αυτά, στα οποία δίνουν ιδιαίτερο βάρος οι προμηθευτές προβάλλοντάς τα ως τα πλέον «ανταγωνιστικά», οι καταναλωτές πορεύονται στο άγνωστο, καθώς οι τιμές δεν είναι εκ των προτέρων γνωστές, περιλαμβάνουν ρήτρες και οι δυσάρεστες εκπλήξεις δεν αποκλείονται.

Ανόδου συνέχεια

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα και για το επόμενο διάστημα δεν είναι ευχάριστα, καθώς διαφαίνεται ήδη πως οι ανατιμητικές τάσεις στη

χονδρεμπορική θα συνεχιστούν και τους επόμενους δύο μήνες και βεβαίως οι όποιες αυξήσεις θα μετακυληθούν στη λιανική και στην τσέπη του καταναλωτή.

Οι πρώτες ημέρες του Ιουλίου δείχνουν αυξήσεις, καθώς μέχρι στιγμής (1-6/7) η μέση χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σε 110,56 ευρώ/μεγαβατώρα, επίπεδα σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του τελευταίου εξαμήνου: 98,89 ευρώ τον Ιούνιο, 81,08 ευρώ τον Μάιο, 60,11 ευρώ τον Απρίλιο, 67,54 ευρώ τον Μάρτιο και 73,61 ευρώ τον Φεβρουάριο και 93,02 ευρώ τον Ιανουάριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι στιγμής σε επίπεδο μηνός η ελληνική χονδρεμπορική αγορά είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη.

Παράλληλα, το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς της χώρας σε ετήσια βάση είναι το τέταρτο υψηλότερο έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών (80,10 ευρώ/μεγαβατώρα).


Δεν υπάρχουν σχόλια: