ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Αετονύχηδες επενδυτές υψώνουν τις τιμές κατοικιών


Στον δημόσιο λόγο επανέρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για λήψη  περιοριστικών μέτρων, προτού φθάσουμε στο κατάντημα της Ισπανίας, όπου ο υπερτουρισμός και τα μπι εμ μπι  οδήγησαν νοικοκυραίους πολίτες, στο κατάντημα του αστέγου!

Σε παρατεταμένη κρίση, οδηγεί η συνεχής δραστηριότητα των κοντοπρόθεσμων ενοικιάσεων κατοικιών μεσούντος του καλοκαιριού  και υψούσης της χρήσης κατοικιών μέσω εταιριών μπι εμ μπι. Πίσω από σύστημα αυτό βρίσκονται όσοι αναζητούν ακίνητα είτε προς αγορά είτε προς ενοικίαση, καθώς ακάθεκτες συνεχίζουν και το 2024 την ανοδική τους πορεία οι τιμές των κατοικιών, έχοντας μάλιστα σε ορισμένες περιοχές ξεπεράσει ακόμη και τα ιστορικά υψηλά της δεκαετίας του 2000.  Χαρακτηριστικό είναι πλέον το γεγονός  ότι για ενοικίαση ενός δυαριού  η τιμή φθάνει ακόμη και τα 500 ευρώ, τιμές που συναντούσαμε πριν λίγα χρόνια στα τουριστικά νησιά. 

Όμως το γεγονός της ανάληψης τέτοιων δραστηριοτήτων εχει περάσει σε εταιρείες που διαχειρίζονται ολόκληρα οικοδομικά τετρράγωνα στην χώρα μας κι όχι μόνοιν σε Αθήνα και νησιά, εκτοξεύει τις τιμές επαναφέροντας στον δημόσιο, λόγο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για λήψη μέτρων περιοριστικών, προτού φθάσουμε στο κατάντημα της Ισπανίας όπου ο υπερτουρισμός σε συνδυασμό με τις εταιρείες αυτές οδήγησαν νοικοκυραίους πολίτες, στο κατάντημα του αστέγου!

Οι τιμές των κατοικιών είναι μόλις 4,1% χαμηλότερες από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν από τη δημοσιονομική κρίση (τρίτο τρίμηνο του 2008), ενώ σε σχέση με την κατώτατη τιμή που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τιμές είναι αυξημένες κατά 66,4%! Αν και οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στο καλύτερης ποιότητας τμήμα της αγοράς, στο οποίο η προσφορά είναι περιορισμένη, συμπαρασύρουν και τις λαϊκές κατοικίες. Επιδρούν δε με τον ίδιο τρόπο και στα μισθώματα, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση προσιτής στέγης.

Σύμφωνα με τους δείκτες της Τραπέζης της Ελλάδος, από το χαμηλότερο σημείο τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, στο τρίτο τρίμηνο του 2017, οι μέσες τιμές πώλησης πανελλαδικά έχουν ενισχυθεί κατά 66,4%, απέχοντας πλέον μόλις 4,1% από το ανώτατο σημείο τους το 2008. Η εξέλιξη αυτή, κατά την εγχώρια νομισματική Αρχή, αντανακλά την ισχυρή ζήτηση για επενδυτική εκμετάλλευση οικιστικών κυρίως ακινήτων, εκ μέρους αετονύχηδων επενδυτών, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την προσφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: