ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

«Λογοτεχνικό ραντεβού στην Τήνο» - Έρικας Αθανασίου

«Λογοτεχνικό ραντεβού στην Τήνο» της Έρικας Αθανασίου

 

Ένα φεστιβάλ που αφορά ανθρώπους που γράφουν, διαβάζουν ή απλώς αγαπούν το ωραίο. 15 συγγραφείς από έξι χώρες δίνουν ραντεβού 24 με 27 Ιουλίου 2024

Για την επιτυχία ενός φεστιβάλ απαιτείται μια καλή ιδέα, μεράκι και πολλή δουλειά. Το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Τήνου βασίζεται και στα τρία, γι’ αυτό και φέτος φτάνει πανηγυρικά στη 10η διοργάνωση. Ένα φεστιβάλ που αφορά ανθρώπους που γράφουν, διαβάζουν ή απλώς αγαπούν το ωραίο. 15 συγγραφείς από έξι χώρες δίνουν ραντεβού 24 με 27 Ιουλίου, για να μοιραστούν τη δημιουργικότητά τους με ντόπιους και ξένους αναγνώστες που θα βρεθούν στο νησί.

Θεμελιωτής του φεστιβάλ ο δημοσιογράφος, ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, από την Τήνο. Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε για το φεστιβάλ την Τρίτη 9 Ιουλίου το μεσημέρι, σε κεντρικό εστιατόριο στην Αθήνα, βρισκόταν στη Βοστώνη όταν διάβασε σε δημοσίευμα για ένα μικρό ψαροχώρι στη Βραζιλία, όπου μια ατζέντισσα διοργάνωνε ένα διεθνές φεστιβάλ λογοτεχνίας. Η επιτυχία του βασιζόταν στις γνωριμίες της διοργανώτριας με συγγραφείς και στη βοήθεια του δημάρχου.

Εκεί άνθισε η ιδέα, αφού και ο ίδιος ήξερε συγγραφείς, γνώριζε ήδη τον δήμαρχο και η Τήνος δεν ήταν απλώς ένα ψαροχώρι, αλλά ένα νησί γνωστό για τον πολιτισμό του. Οι συγκυρίες ήταν ευνοϊκές, αφού βρέθηκαν δύο Κύπριες που έψαχναν συνεταίρο για να διοργανώσουν ένα διεθνές φεστιβάλ στην Ελλάδα.

Έτσι, το 2010 πραγματοποιήθηκε το 1ο φεστιβάλ και αγαπήθηκε αμέσως όχι μόνο από τον κόσμο της λογοτεχνίας αλλά και από νέους, κυρίως, επιχειρηματίες, αποδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός «πουλάει». Στην προσπάθεια αυτή πολλοί ντόπιοι και άλλοι επιχειρηματίες συμβάλλουν με τις χορηγίες τους, προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί, μια και κάτι άλλο που χρειάζονται τα φεστιβάλ είναι χρήματα. Στο καλαίσθητο λοιπόν ενημερωτικό έντυπο για το φεστιβάλ, οι επιχειρηματίες που στηρίζουν την προσπάθεια έχουν τη δυνατότητα να διαφημιστούν, ενώ το έντυπο μάλλον θα συντροφεύει για καιρό όσους παρακολουθήσουν το φεστιβάλ.

Η σκυτάλη του φεστιβάλ περνάει φέτος στον συγγραφέα και δημοσιογράφο Βασίλη Ρούβαλη και για άλλη μια φορά η πεζογραφία και η ποίηση θα βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων σε τρία σημεία του νησιού, σε Χώρα, Αρνάδο και Βωλάξ. «Το φεστιβάλ είναι ώριμο και είναι η στιγμή ν' ανοίξει ακόμη περισσότερο τις “φτερούγες” του, να προκαλέσει και να προσκαλέσει κι άλλες πτυχές της τέχνης, τόσο του λόγου όσο και των άλλων μορφών της, ώστε να καλύψει όλο το φάσμα ενδιαφέροντος για το φιλότεχνο κοινό των Τηνιακών και των καλοκαιρινών επισκεπτών του νησιού», αναφέρει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής.

Από τις καινοτομίες του φετινού φεστιβάλ η απονομή βραβείου σε διακεκριμένο Έλληνα συγγραφέα, ένα βραβείο όχι μόνο τιμητικό αλλά και χρηματικό, δεδομένου ότι θα δοθούν 12.000 δολάρια από Ελληνοαμερικανό χορηγό από τη Βοστώνη, ο οποίος κρατάει την ανωνυμία του.

Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να δει ποιητικό κινηματογράφο, ενώ θα οργανωθεί και η φωτογραφική έκθεση Café Society με φωτογραφίες του Σπύρου Κατωπόδη, όπου απεικονίζονται συγγραφείς σε χώρους που αγαπάνε. Η έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί και στην Αθήνα, ενώ οι φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν και σε λεύκωμα που θα εκδοθεί από την Κοινωνία των (δε)κάτων.

Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα υπάρχουν «Διαδρομές» σε μουσεία και, φυσικά, μουσικές εκδηλώσεις. Αφού η λογοτεχνία και ειδικά η ποίηση αγαπάνε τη μουσική, προβλέπεται συναυλία με τη Ναταλία Γεράκη (φλάουτο) και τη Σίσσυ Μακροπούλου (άρπα) και μουσική βραδιά με το τηνιακό συγκρότημα Pena Trilia.

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν οι συγγραφείς από την Ελλάδα: Ελίνα Αφεντάκη, Θοδωρής Γκόνης, Σπύρος Ζαφειρίου, Ειρήνη Μαργαρίτη, Νάνα Παπαδάκη, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Γιώργος Συμπάρδης, Έρση Σωτηροπούλου, καθώς και η Μαρία Καντ από την Κύπρο, η Έλενα Μπέη από τη Γερμανία, η Πιλάρ Τένα από την Ισπανία, ο Νταν Σκόφιλντ από τις ΗΠΑ και ο Λουάν Τζούλις από την Αλβανία.

Όλες οι ομιλίες και οι δραστηριότητες θα διεξαχθούν σε δύο γλώσσες, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο οι καλεσμένοι συγγραφείς, όσο και τουρίστες που βρίσκονται στο νησί.

Μέχρι σήμερα στο φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει πάνω από 200 συγγραφείς από 50 χώρες και το ωραιότερο κομπλιμέντο που έχει ακούσει, όπως ανέφερε ο Ντίνος Σιώτης, είναι από τον Βραζιλιάνο ποιητή Λέντο Ίβο, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για το ωραιότερο φεστιβάλ όπου είχε πάει ποτέ. Κι αυτό γιατί υπήρχε η δυνατότητα για γνωριμία με ντόπιους, με άλλους καλλιτέχνες, η γνωριμία με τα χωριά και την κουλτούρα του τόπου.

«Ακόμα κι ένα βιβλίο να αγοραστεί στη διάρκεια του φεστιβάλ, θεωρώ ότι έχουμε κερδίσει έναν αναγνώστη», αναφέρει και με την ιδιότητα του εκδότη ο Ντίνος Σιώτης, καθώς η Κοινωνία των (δε)κάτων συνεχίζει να συστήνει στο ελληνικό κοινό σημαντικούς ποιητές από όλο τον κόσμο με ποιοτικές μεταφράσεις.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, που παρέχει και την ξεχωριστή αίθουσα για την εκδήλωση στη Χώρα.

Ραντεβού, λοιπόν, στην Τήνο για ένα τριήμερο πολιτισμού και λογοτεχνίας!

Περισσότερες πληροφορίες για το 10ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου μπορείτε να δείτε εδώ και για τις παράλληλες δράσεις του εδώ.

Diastixo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: