ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Αμερικανικές εκλογές: Ο γρίφος θα λυθεί τον Νοέμβριο

1352061410.jpg

«Ημουν κουρασμένος από τα απανωτά ταξίδια στο εξωτερικό. Σχεδόν αποκοιμήθηκα στο βήμα. Δεν είναι δικαιολογία, αλλά είναι μια εξήγηση». Ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να εξηγήσει την αποκαρδιωτική εμφάνισή του στο ντιμπέιτ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ με την κόπωση από τις συνεχείς υποχρεώσεις. Το ερώτημα είναι φυσικά αν η συμμετοχή του στους εορτασμούς στη Νορμανδία και μετά στη σύνοδο του G7 στην Ιταλία μπορεί να του κοστίσει την προεδρία.

Το πρόβλημα με τη συζήτηση για το αν θα πρέπει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του ανοίγοντας τον δρόμο σε κάποιον νεότερο είναι ότι γίνεται με καθυστέρηση σχεδόν ενός χρόνου. Δεν χρειάζεται να είναι προφήτης κάποιος για να προβλέψει την αδυναμία ενός πολιτικού που έχει περάσει τα 80 του να αντεπεξέλθει στον μαραθώνιο μιας προεκλογικής εκστρατείας, που εξαιτίας και του χαρακτήρα του αντιπάλου θα ήταν δεδομένα εξουθενωτική. Εκτός αυτού, ο Μπάιντεν σε διάφορες καταστάσεις είχε δείξει ότι δεν είναι πάντα σε πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον του.

Αλλά προφανώς ήταν τόσο μεγάλη η πίεση στο παρασκήνιο, που κανείς δεν τόλμησε να του πει ότι καλό θα ήταν να το ξανασκεφτεί. Είναι ένα ερώτημα αν αυτοί που το κάνουν τώρα πιστεύουν ότι μπορεί να σώσουν την παρτίδα ή απλώς καταθέτουν εκ των προτέρων την εξήγησή τους (αποποίηση ευθυνών ταυτόχρονα) για την ήττα που θεωρούν αναπόφευκτη.

Αποφασισμένος... στα χαρτιά

Προς το παρόν ο Πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει. Υπόσχεται μεγάλη επικοινωνιακή αντεπίθεση, συνεντεύξεις χωρίς προσυμφωνημένες ερωτήσεις, επαφές με πολίτες, συνεργασίες με στελέχη του κόμματος. Στο παρασκήνιο διαρρέουν πληροφορίες για τον προβληματισμό του, που θα μπορούσε τελικά να τον οδηγήσει σε απόσυρση. Ανώνυμος συνεργάτης παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος ο Μπάιντεν δεν έχει περιθώρια για ακόμα μία ανάλογη καταστροφική δημόσια εμφάνιση. Προφανώς δεν είναι και τόσο σίγουρος ότι θα μπορέσει να την αποφύγει. Άλλωστε, όσο θα πλησιάζει η τελική ευθεία η κούραση θα μεγαλώνει. Και ο βουλευτής από το Τέξας Λόιντ Ντότζετ έσπασε το ταμπού επισείοντας δημόσια τον κίνδυνο η χώρα να πέσει στα χέρια ενός εγκληματία (Τραμπ) και της συμμορίας του εξαιτίας των ασθενικών εμφανίσεων του Προέδρου, ζητώντας του να δείξει το αναγκαίο πολιτικό σθένος παραμερίζοντας. Ακόμα και η πιστή Νάνσι Πελόζι αποκάλεσε «δικαιολογημένο το ερώτημα» αν αυτή η εμφάνιση ήταν «ένα απλό επεισόδιο ή μια μόνιμη κατάσταση».

Το ερώτημα είναι ποιος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «χρυσή αλλαγή», που θα μπει σχεδόν στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου και θα αρχίσει να σκοράρει προκειμένου να πετύχει την ανατροπή. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί θα ήθελαν αλλά κανείς δεν μπορεί να εκδηλωθεί δημόσια αν ο ίδιος ο Μπάιντεν δεν πάρει την πικρή απόφαση. Αλλά όσο αργεί τόσο δυσκολότερο θα είναι να την πάρει.

Ποιος θα μπορούσε

Αυτοί που παίζουν ως εναλλακτική είναι κυρίως κυβερνήτες που μπορούν να αξιοποιήσουν αλλά και να επικαλεστούν αυτή τους την «κυβερνητική εμπειρία». Ο Ντέιβιντ Νιούζομ από την Καλιφόρνια, η Γκρέτχεν Γουίτμερ από το Μίτσιγκαν, ο Τζέι Μπι Πρίτσκερ από το Ιλινόις. Όλοι τους κρατούν κλειστό το στόμα τους και ονειρεύονται.

Τελευταία ακούγεται όλο και συχνότερα το όνομα της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις. Πολλά στελέχη του κόμματος την αναφέρουν πλέον και για πρακτικούς λόγους. Έχει την εμπειρία ως αντιπρόεδρος και θα μπορούσε ως μέλος της ομάδας να αξιοποιήσει τόσο τις χορηγίες προς τον Μπάιντεν όσο και την οργανωτική δομή τής μέχρι τώρα προεκλογικής καμπάνιας. Έχει ξανακάνει προεκλογικό αγώνα και είναι γνωστό όνομα ακόμα και για όσους δεν πολυασχολούνται με την πολιτική.

Το πρόβλημα της 59χρονης είναι ότι έκανε μια μάλλον άχρωμη θητεία τα τελευταία χρόνια, ίσως εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έβλεπε προοπτική περαιτέρω αναρρίχησης. Τα ποσοστά συμπάθειας προς το πρόσωπό της είναι χαμηλά, ενώ κάποιοι από τους πιο μετριοπαθείς Δημοκρατικούς τη θεωρούν υπερβολικά αριστερή. Αλλά επειδή τα χρονικά περιθώρια για μια τέτοια βαρυσήμαντη αλλαγή πλεύσης είναι ασφυκτικά, η Χάρις μοιάζει η λιγότερο κακή επιλογή, έχοντας μάλιστα βελτιώσει και τα ποσοστά της από τη στιγμή που άνοιξε η όλη συζήτηση. Το σίγουρο είναι ότι οι τελικές αποφάσεις δεν γίνεται να καθυστερήσουν κι άλλο, οπότε οι επόμενες ημέρες θα είναι πραγματικά φορτωμένες με ειδήσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: