ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ερώτηση 24 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Σ. Ζαχαράκη:



 Να διατηρηθούν και μετά το 2026 τα προγράμματα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, τα οποία σήμερα βρίσκονται στον αέρα

Eρώτηση 24 βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υποβλήθηκε προς την Σ. Ζαχαράκη για τα προγράμματα voucher στους παιδικούς σταθμούς: Ζητούν να διατηρηθούν και μετά το 2026 τα προγράμματα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, τα οποία σήμερα βρίσκονται στον αέρα!

Ερώτηση προς τη Σοφία Ζαχαράκη, υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», κατέθεσαν 24 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών και Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «έως και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επόμενη σχολική χρονιά (2024-2025), ενώ, ακόμα χειρότερα, ουδείς γνωρίζει αν το πρόγραμμα, στη νέα μορφή που επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκοί Κανόνες, θα συνεχιστεί από το έτος 2026 και μετά». Οι βουλευτές και οι βουλεύτριες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η αβεβαιότητα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε πολλά επίπεδα, όπως στους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, οι οποίοι στηρίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στα προγράμματα ΕΣΠΑ, στους εργαζόμενους των παιδικών σταθμών, καθώς είναι άγνωστο το εργασιακό τους μέλλον, στους γονείς, που δεν γνωρίζουν τι θα ισχύει μετά το 2026, όπως, βεβαίως, στα ίδια τα παιδιά.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ερώτηση

Προς την Υπουργό κοινωνικής συνοχής και οικογένειας

Θέμα: «Να διατηρηθούν και μετά το 2026 τα προγράμματα voucher για τους παιδικούς σταθμούς, τα οποία σήμερα βρίσκονται στον αέρα»

Οι παιδικοί σταθμοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι, επιτελούν κρίσιμο ρόλο στην πρώιμη παιδική ανάπτυξη, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές, γνωστικές και κινητικές δεξιότητες, στη στήριξη των οικογενειών, στην επανένταξη των μητέρων τους στην αγορά εργασίας, στην υλοποίηση πολιτικών κατά της υπογεννητικότητας.
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και μία από τις αιτίες είναι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξη της οικογένειας, γνωστά και ως προγράμματα ΕΣΠΑ, τα οποία ενίσχυσαν τις αδύναμες οικονομικά οικογένειες να καλύψουν τις δαπάνες των διδάκτρων στους παιδικούς σταθμούς.
Παρά τη μεγάλη σημασία του προγράμματος «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» έως και σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι διαδικασίες για την επόμενη σχολική χρονιά (2024-2025). Ενώ, ακόμα χειρότερα, ουδείς γνωρίζει αν το πρόγραμμα, στη νέα μορφή που επιβάλλουν οι Ευρωπαϊκοί Κανόνες, θα συνεχιστεί από το έτος 2026 και μετά.
Αυτή η αβεβαιότητα προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε πολλά επίπεδα:
• Αρχικά στους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, οι οποίοι στηρίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Ειδικά στην περιφέρεια το ποσοστό συμμετοχής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στα έσοδα ενός παιδικού σταθμού μπορεί να ανέλθει και στο 90%. Με δεδομένη την αβεβαιότητα, οι ιδιοκτήτες των σταθμών δεν μπορούν να κάνουν κανέναν προγραμματισμό σε επενδύσεις και στην απασχόληση του προσωπικού τους.
• Στη συνέχεια στους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, εργαζόμενους στους οποίους η κοινωνία έχει αναθέσει το λειτούργημα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών. Είναι άγνωστο το μέλλον τους, καθώς στο ενδεχόμενο μη συνέχισης του προγράμματος θα απωλέσουν την εργασία τους.
• Στους γονείς που δεν γνωρίζουν τι θα ισχύει μετά το 2026 και αν θα μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να μπορούν ταυτόχρονα να εργάζονται.
Επειδή είναι κρίσιμο τόσο για τα παιδιά να συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στους παιδικούς σταθμούς και τα επόμενα έτη, όσο και για τις γονείς/κηδεμόνες τους να μπορούν να στηρίζονται σε τέτοιου είδους δομές.
Επειδή το εν λόγω πρόγραμμα στηρίζει πλήθος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
Επειδή είναι κρίσιμο να συνεχιστεί -είτε με συγχρηματοδότηση είτε με εθνικούς πόρους- και μετά το 2026 το πρόγραμμα Voucher για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ένα πρόγραμμα που ενισχύθηκε σημαντικά κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
1. Πότε θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις των γονέων για τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα (2024-2025) και πόσες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς θα καλυφθούν την επόμενη σχολική χρονιά μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ;
2. Γιατί έχουν καθυστερήσει οι διαδικασίες και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η ΚΥΑ για την νέα σχολική χρονιά (2024-2025); Η περσινή ΚΥΑ είχε εκδοθεί τον Μάιο του 2023. Σκοπεύει να διατηρήσει η ΚΥΑ το οικονομικό πλαίσιο της περιόδου που ολοκληρώθηκε; Αν πρόκειται να μειωθεί δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουν ήδη οι γονείς και, μάλιστα, πριν από τις ευρωεκλογές;
3. Προτίθεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. να ανανεώσει το πρόγραμμα και για μετά το 2026; Και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του;

Οι Eρωτώντες Bουλευτές


Παππάς Νικόλαος

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μίλτος

Θρασκιά Ράνια

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Γιώτα

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: