Η σταδιακή αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, προκαλεί αδυναμία στην αμυντική γραμμή τους
Συζητήθηκε χθες στη Βουλή η με αριθμό 225/9-10-2023 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Επικρατείας της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία», κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με θέμα: «Σταδιακή αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: Σταδιακή αποδυνάμωση της επιχειρησιακής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ελλάδα συμμετείχε στην αποστολή στρατιωτικού υλικού. Ενώ αρχικά η Κυβέρνηση διέψευδε την αποστολή, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι θα δρομολογούνταν αποστολή πολεμικού υλικού, στην οποία όμως θα περιελαμβανόταν μόνο κατασχεμένος φορητός οπλισμός και όχι οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά ταύτα, όπως έγινε γνωστό το υλικό που αποστείλαμε αποτελούνταν από οπλικά συστήματα των Ε.Δ. που αποσύρθηκαν μάλιστα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Το κύριο έργο αεράμυνας των νησιών του Α. Αιγαίου υποστηρίζεται από συστήματα ρωσικής προέλευσης. Η διαρροή που υπήρξε στον τύπο περί μην ανανεώσεως των συμβάσεων υποστήριξης των συστημάτων από ρωσικές εταιρείες οδηγεί στην υπόθεση ότι τα συστήματα αυτά απαξιώνονται (συμπεριλαμβανομένων και των s-300), άρα ανοίγει ο δρόμος για προώθηση τους στην Ουκρανία . Να σημειωθεί ότι ,σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κ. Πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον κ. Ζελένσκι , θα συνεχίσει η Ελλάδα να υποστηρίζει την Ουκρανία.
Επειδή προκύπτει το ερώτημα επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποστολής εκ νέου υλικού στην Ουκρανία
Επειδή δε οι δημοσιεύσεις στον τουρκικό φιλοκυβερνητικό Τύπο δείχνουν, αν όχι κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί, την επιμονή της Τουρκίας στην υλοποίηση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Επειδή η Βουλή και ο ελληνικός Λαός έχουν απαίτηση να έχουν πλήρη ενημέρωση για όσα συζητά η κυβέρνηση και αφορούν στις πάγιες ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής επιχειρησιακής δυνατότητας των νησιών.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1)Το στρατιωτικό υλικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο αποσύρθηκε από τα νησιά για να αποσταλεί στην Ουκρανία, έχει αντικατασταθεί με άλλο αντίστοιχο, ίσης επιχειρησιακής ικανότητας και αν ναι με ποιο ;
2) Δεδομένου του νέου ανοίγματος διαλόγου ανάμεσα στην Χώρα μας και την Τουρκία, της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά και των γνωστών θέσεων της Τουρκίας για το Αιγαίο, θα συνεχιστεί η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, που αφαιρεί από τις δυνατότητες άμυνας των νησιών του Α. Αιγαίου;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αποστολάκης Ευάγγελος
Ακολουθεί η δευτερολογία της συζήτησης του κ. Ευάγγελου Αποστολάκη:
“Κ.Υπουργέ,
Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι συμφωνίες και οι συνασπισμοί στους οποίους ανήκουμε μας
επιβάλλουν να είμαστε υποστηρικτές και προστάτες όλων όσοι δέχονται επιθέσεις που παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της ασφάλειας των χωρών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η υποστήριξή μας στο θέμα της Ουκρανίας και της κάθε άδικα δεχόμενης επίθεσης χώρας, που είναι στην περιοχή μας, είναι αναγκαία. Όμως, δίπλα μας έχουμε, όπως το ξέρουμε πολύ καλά, μια Τουρκία, η οποία είναι αναθεωρητική, και δεν θα πρέπει να αποδυναμώνουμε σε καμία περίπτωση τις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα, το οποίο καταλαβαίνουμε όλοι πως, όσο καλές συμφωνίες και να έχουμε κάνει, είναι σίγουρο ότι δεν εξασφαλίζεται η άμυνα της χώρας με τον καλύτερο τρόπο. Διότι έτσι θα κάναμε (μόνο) συμφωνίες και δεν θα χρειάζονταν να έχουμε οπλικά συστήματα. Ωστόσο, ο εγγυητής της αποτρεπτικής μας ισχύος, συμφωνούμε όλοι, ότι είναι ο στρατιωτικός εξοπλισμός, καταρχήν των νησιών τα οποία δέχονται πρώτα την απειλή, και η ανησυχία μας, όπως έχει εκφραστεί, είναι ότι η Τουρκία θα πιέσει πάρα πολύ στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Και σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, (η Τουρκία) το ανακοινώνει και το ξανά ανακοινώνει σε διάφορα δημοσιεύματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζοντας τις παράλληλες ενέργειες που γίνονται με τις δυσκολίες ή τουλάχιστον την πρόθεση που έχει η κυβέρνηση να ανανεώσει τις συμβάσεις υποστήριξης των οπλικών συστημάτων, είναι λογικό να γίνεται ο συλλογισμός και να υπάρχει η ανησυχία μήπως αυτά τα συστήματα, απαξιούμενα, προωθηθούν στη συνέχεια στην Ουκρανία. Το μεγάλο ζήτημα είναι το εξής: ότι εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να αντικατασταθούν αυτά τα συστήματα, αλλά θα πρέπει, πριν φύγουν, να έχουν αντικατασταθεί. Που δεν υπάρχουν ούτε διαθέσιμα ούτε, φαντάζομαι, και τα ανάλογα χρήματα. Δεν ζητάει εδώ κανείς να γίνει μια αποτύπωση εν δήμω όλων αυτών των απορρήτων πληροφοριών, αλλά θα πρέπει με κάποιον τρόπο να καταλάβουμε και να εξασφαλίσουμε ότι αυτό που μας ανησυχεί, δεν θα γίνει, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να αποκατασταθεί αυτή η ζημιά.
Είπατε ότι οτιδήποτε φεύγει και οτιδήποτε διατίθεται, χαρακτηρίζεται πρώτα μη αναγκαίο. Υπηρεσιακά αξιοποιήσιμο, αλλά μη αναγκαίο. Είναι ένας χαρακτηρισμός, ο οποίος, όπως ξέρουμε πολύ καλά, γίνεται με απόφαση του ανάλογου Επιτελείου και ότι τα χρήματα εισρέουν στα έσοδα των ταμείων. Επειδή υπάρχουν προβλήματα και δεσμεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία, οι συμβάσεις αυτές, ενδεχομένως, να έχουν προβλήματα. Θα πρέπει, λοιπόν, με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται αυτά τα συστήματα. Βγήκε μια ανακοίνωση από την κυβέρνηση, (ειδικότερα) από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, η οποία λέει ότι δεν υπάρχει πρόθεση. Όμως, μπαίνουν τα ερωτήματα και οι ανησυχίες ότι δεν είναι και πολύ εύκολο να υποστηριχτούν αυτά τα συστήματα. Αυτή είναι η ανησυχία μου και αυτό ήθελα να τονίσω στην προκειμένη περίπτωση και να είστε σίγουροι ότι, βεβαίως, καταλαβαίνουμε και, βεβαίως, η ανησυχία μας και η προσπάθεια είναι να γίνεται ό,τι καλύτερο μπορεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην προκύψουν λάθη ή τουλάχιστον ενέργειες, τις οποίες δεν (θα) μπορούμε στη συνέχεια να αποκαταστήσουμε ή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις αποκαταστήσουμε
Ευχαριστώ πολύ.”
Η απάντηση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κεφαλογιάννη ως προς το πρώτο σκέλος της επίκαιρης ερώτησης δεν ήταν σαφής όσον αφορά στην αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων που αποσύρθηκαν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με άλλα ισοδύναμα καθώς τα στοιχεία αυτά αποτελούν απόρρητες πληροφορίες. Ως προς το δεύτερο σκέλος ο κ. Κεφαλογιάννης διαβεβαίωσε ότι οι Συμβάσεις υποστήριξης των συστημάτων αεράμυνας ρωσικής προέλευσης εξακολουθούν να ισχύουν και ότι διατηρείται ακέραια η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας , συμπεριλαμβανομένης της αποτρεπτικής μας ισχύος και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Μπορείτε να δείτε τη συζήτηση εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου