ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Σφυροκόπημα στη Γάζα: Δραματικές ώρες από τις ισραηλινές επιθέσεις

Έκρηξη στη Γάζα
EPA/MOHAMMED SABER

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές ενώ την ίδια στιγμή οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Χαμάς κατά της Ασκελόν, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα συνεχίζει τις επιθέσεις σε στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει αποκλεισμένη χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα. Σπίτια, σχολεία, ιατρικά ιδρύματα και κυβερνητικά κτίρια ισοπεδώθηκαν στη Γάζα καθώς συνεχίστηκαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Τρίτη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Παλαιστινιακό Υπουργείο Πληροφοριών.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση σήμερα για την άμεση απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και των ενόπλων της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. «Το μήνυμά μου προς όλες τις πλευρές είναι ξεκάθαρο: Το δίκαιο του πολέμου πρέπει να τηρείται» δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωση. «Όσοι κρατούνται αιχμάλωτοι πρέπει να έχουν ανθρώπινη μεταχείριση. Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν γρήγορα».

Σφυροκόπημα στη Γάζα

Τουλάχιστον 200 στόχους έπληξε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, ενώ δημοσιογράφος του BBC από τη Γάζα έκανε λόγο για τους χειρότερους βομβαρδισμούς που είχε δει τα τελευταία 20 χρόνια, με ισοπεδωμένες ολόκληρες γειτονιές. 

Η επόμενη κίνηση του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι μια χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Χιλιάδες οι τραυματίες, έκκληση του υπουργείου Υγείας της Γάζας για δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου προκειμένου να φτάσει υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό. Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβιβ και τις γύρω περιοχές. Έκκληση προς όλες τις πλευρές για αποκλιμάκωση στη Γάζα, απηύθυνε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανέφεραν σήμερα μία μη κυβερνητική οργάνωση και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο που τελεί πλέον υπό την "πλήρη πολιορκία του Ισραήλ", όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Ραγδαία η αύξηση των νεκρών 

Την ίδια στιγμή, η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εγκρίνει την πρόσκληση 60.000 επιπλέον εφέδρων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 360.000.

Παράλληλα, ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 3.000. Συγκεκριμένα τουλάχιστον 1.008 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ, ενώ περισσότεροι από 3.418 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί. Παράλληλα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, χτυπήθηκαν 200 στόχοι στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό περισσότερες από 4.500 ρουκέτες έχουν ήδη εκτοξευθεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από το Σάββατο, με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, να σημειώνει ότι υπάρχουν μεταξύ 100 και 150 άνθρωποι που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει από την πλευρά του ότι 830 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο ενώ πάνω από 4.250 έχουν τραυματιστεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι της Γάζας έμειναν άστεγοι. Επιπλέον το ίδιο μέσο κάνει λόγο για σοβαρές απώλειες σε πρώην δημοτικό κτίριο το οποίο χτυπήθηκε ενώ χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης.

«Υπάρχει ένας εξαιρετικός αριθμός μαρτύρων, άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, κάποιοι φίλοι είναι είτε μάρτυρες είτε τραυματίες», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, που, σύμφωνα με το Retuers βρήκε καταφύγιο με την οικογένειά του αφού έφυγε από τον Abassan Al-Kabira κοντά στα σύνορα. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα, όπως βλέπετε χτυπούν παντού».

Όσον αφορά στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Ισραήλ, αξιωματούχοι της χώρας διέψευσαν ότι επλήγη από ρουκέτες προσθέτοντας ότι η λειτουργία του συνεχίζεται κανονικά. Νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, βομβάρδισαν το αεροδρόμιο απαντώντας στις ισραηλινές επιδρομές με στόχο αμάχους.

Ζοζέπ Μπορέλ: Πρόσκληση Ισραηλινού και Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν και ο Παλαιστίνιος ομόλογος του Ριγιάντ αλ-Μάλικι προσκλήθηκαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να συμμετάσχουν σήμερα σε σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ που συνεκλήθη εκτάκτως.

Έξι νεκροί δημοσιογράφοι

Σύμφωνα με το Retuers άλλοι τρεις δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε κτίριο όπου βρίσκονταν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν σκοτωθεί άλλοι τρεις δημοσιογράφοι.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι οι άμαχοι τραυματίστηκαν από χτυπήματα σε πύργους, σχολεία και κτίρια του ΟΗΕ.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι σαφές: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκής μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και των πολιτικών αντικειμένων παραμένει σε ισχύ καθ' όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες επονείδιστες τρομοκρατικές ενέργειες και τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει την υποστήριξή τους», δήλωσε σήμερα, ο Ζ. Μπορέλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: