ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Θεοδ. Βαρκά: «Το παιδάκι μου, τι σκυλιά να το τραβάνε;»


 Για τον κρεμασμένο αγωνιστή στα Ψηλαλώνια στις 9-5-1944 στην Πάτρα -  Περιλαμβάνεται στην 4η έκδοση του βιβλίου-μνημείου για την «Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση»


«Τον είχαν συλλάβει πριν τρεις εβδομάδες, στις 17 Απριλίου 1944, στο χωριό Αλβάνισσα Γορτυνίας, Σταυροδρόμι σήμερα, μαζί με τον καθηγητή Φυσικής, αντάρτη του ΕΛΑΣ Παναγ. Μανιάτη. Απαγχονίστηκαν κι οι δύο στα Ψηλαλώνια Πατρών, την ίδια ημέρα, στις 9 Μαΐου 1944.

Ο αγωνιστής Θόδωρος Βαρκάς, δικηγόρος στο επάγγελμα, ήταν γιος του δασκάλου Μιχάλη Βαρκά. Κατάγονταν από το Αγρίδι Γορτυνίας, η μητέρα του Θεοδώρα, ήταν το γένος Μιχάλη και Θεοδώρας Παπαζαφειροπούλου, από τη Λάτσα Γορτυνίας.

Η θυσία της οικογένειας Βαρκά δεν τελείωσε με την προσφορά του γιου της στον αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας. Είχε τρία αγόρια και τέσσερα κορίτσια και της έμειναν ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, ο Χάρης και η Βενετσάνα.

Λίγο μετά τον απαγχονισμό του Θόδωρου, οι Γερμανοί έκαψαν το πατρικό του σπίτι στο Αγρίδι. Η μητέρα του, ηλικίας 70 χρόνων τότε, αφού διέμεινε προσωρινά στο καλύβι του Ρούνη, μετακόμισε, χωρίς ακόμη να έχει μάθει την κατάληξη της σύλληψης του γιου της. Ότι τέτοιες συλλήψεις κατέληγαν σε φόνο των αγωνιστών, ήταν γνωστό, αλλά πού και πώς ακριβώς, δεν γνώριζε.

Γι αυτό και κάθε τόσο αναρωτιόταν: ''Το παιδάκι μου, τι σκυλιά να το τραβάνε;'', λέει η σήμερα η κόρη της, κα Θεοδώρα Αγγελοπούλου, σύζυγος Δημήτρη, από το Αγρίδι, μητέρα με δύο παιδιά, διαμένουσα στην Αθήνα».


Η παραπάνω αναφορά είναι ένα από τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται στην 4η έκδοση στην οποία οδεύει αισίως, «Η Πάτρα στην Κατοχή και στην Αντίσταση», το βιβλίο, σαράντα κεφαλαίων, άνω των 500 σελίδων, που φέρει την υπογραφή Γιώργου Μόσχου και η επεξεργασία των κειμένων, που αφορούν τα νέα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες για τους αγωνιστές της αιματηρής εποχής, απορροφά την προσοχή του συγγραφέα. Αυτά ως ενημέρωση στους φίλους που αναρωτιούνται για την ελλιπή παρουσία μου στο Istologio G. Mosxou.  

Υπομονή και με την ολοκλήρωση του έργου θα τα ξαναπούμε πάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: