ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ gmosxos1@hotmail.com στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα άνοιξε και ισχύει πάλι το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε περίπτωση που αδυνατείτε να κάνετε χρήση του hotmail.com
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Έργα προστασίας από το Μονοδένδρι ως τον Αλισσό


Σε κάποιες περιοχές των Βραχνεΐκων η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα απαλλαχθεί από την διαδικασία προστασίας της παραλίας, διότι απλά δεν υπάρχει δημόσια παραλία, διότι κατέχεται από κάποιους καταπατητές! Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό, έχει εξαπλωθεί από ετών, στα όρια του σημερινού Δήμου Πατρέων. Το φυσικό κάλλος αποτελεί πρόκληση για... λαθροχειρίες! 


Άνω των 20 εκ.
ευρώ για τις ακτές
                  

ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΕΩΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ προτείνει η «Μελέτη αντιμετώπισης διαβρώσεως ακτών Δυτικής Αχαΐας» που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και είχε ως αντικείμενο τον σχεδιασμό των αναγκαίων έργων προστασίας των ακτών συνολικού μήκους 13,6 χλμ, των Δήμων Πατρέων (περιοχές Μονοδένδρι, Βραχναίικα και Τσουκαλαίικα) και Δυτικής Αχαΐας (περιοχές Νιφοραίικα, Καλαμάκι και Αλισσός) από την εκτεταμένη διάβρωση που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Το περιεχόμενο της μελέτης παρουσιάστηκε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΔΕ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018. Συνολικά μελετήθηκαν 40 χλμ , εκ των οποίων προέκυψε ανάγκη μεγάλων παρεμβάσεων σε 13,6 χλμ.
«Έχουμε στα χέρια μας μια ολοκληρωμένη μελέτη που μας δίνει μια σαφή εικόνα σε σχέση με την εξέλιξη του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών της Δυτικής Αχαϊας, αλλά κυρίως συμβάλλει στην οριστικοποίηση των έργων στις παράκτιες ζώνες του Δήμου Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας, προκειμένου να προστατευθούν οι ακτές, οι οικιστικές περιοχές, καθώς επίσης  οι τουριστικές και εμπορικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται παράλληλα και σε μεγάλο μήκος επί της εξεταζόμενης ακτογραμμής» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για την περιοχή μελέτης πραγματοποιήθηκαν γεωτεχνικές έρευνες στην περιοχή των προτεινόμενων έργων με σκοπό να προσδιοριστούν οι γεωτεχνικές παράμετροι σχεδιασμού και να προταθούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις βελτίωσης του εδάφους θεμελίωσης όπου απαιτείται.
Κατόπιν αυτών, οι μελετητές κατέληξαν σε συγκεκριμένα  έργα ανά περιοχή που προτείνονται, με στόχο  την προστασία των ακτών των περιοχών:
      Βραχναίικων – Τσουκαλαιϊκων – Μονοδενδρίου
      Νιφοραίικων – Καλαμακίου
      Αλισσού
και την αντιμετώπιση της διάβρωσης που προκαλείται από το ακτομηχανικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής μελέτης.
Στα έργα αυτά περιλαμβάνονται αποσπασμένοι έξαλλοι κυματοθραύστες, έργα θωράκισης της ακτογραμμής καθώς και εγκάρσιοι πρόβολοι. Οι περισσότερες παρεμβάσεις απατούνται στο τμήμα Βραχναίικων – Τσουκαλαιϊκων – Μονοδενδρίου.
Η Μελέτη αντιμετώπισης διαβρώσεως ακτών Δυτικής Αχαΐας θα παρουσιαστεί σε φορείς και πολίτες κατά τη διάρκεια ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, στο τέλος του μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: