ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2025

7 πιάτα για απόλαυση και ευεξία αυτό το φθινόπωρο

Μεσογειακές συνταγές που μας γεμίζουν ενέργεια και μας ανεβάζουν τη διάθεση. Φθινοπωρινά πιάτα με γεύση, ισορροπία και wellness έμπνευση.
Το φθινόπωρο είναι η εποχή που όλοι αναζητάμε λίγη παραπάνω τόνωση – οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, οι μέρες μικραίνουν και το σώμα χρειάζεται καύσιμα που δεν βαραίνουν, αλλά αναζωογονούν. Η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο ασφαλής και νόστιμη επιλογή: βασίζεται σε εποχιακά προϊόντα, αγαπά τα αρωματικά βότανα και μας συνδέει με μια παράδοση γεμάτη ευεξία. Συγκεντρώσαμε εδώ 7 συνταγές που θα σας εμπνεύσουν να δώσετε χρώμα στο τραπέζι σας και να κρατήσετε τη διάθεση σας ανεβασμένη όλη τη σεζόν. 1. Σαλάτα με ρόκα, ρόδι και καρύδια Όταν θέλετε κάτι ανάλαφρο αλλά γεμάτο ζωντάνια, αυτή η σαλάτα είναι το must του φθινοπώρου. Η πικάντικη ρόκα ισορροπεί με τη γλύκα του ροδιού, ενώ τα καρύδια προσθέτουν «έξυπνα» λιπαρά. Συνοδεύει τέλεια κάθε γεύμα αλλά και στέκεται μόνη της ως ελαφρύ γεύμα. 2. Φακές σαλάτα με φρέσκα λαχανικά Ποιος είπε ότι οι φακές πρέπει να είναι πάντα σούπα; Οι φακές είναι θρεπτικές, πλούσιες σε σίδηρο και πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Δοκιμάστε τες κρύες, με φρέσκα λαχανικά και ξύδι ροδιού. Ένα πιάτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, ιδανικό για εσάς που θέλετε ενέργεια χωρίς βαριά γεύματα. 3. Σαρδέλες στο φούρνο με μυρωδικά Μία από τις πιο αυθεντικές γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας. Οι σαρδέλες, ψημένες με ντομάτα, κρεμμύδι και ρίγανη, αποτελούν το απόλυτο «brain food» χάρη στα ωμέγα-3 λιπαρά που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία και συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης. Ένα πιάτο απλό, οικονομικό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό. 4. Χορτόπιτα με ελαιόλαδο και φέτα Οι πίτες είναι βαθιά συνδεδεμένες με την ελληνική κουζίνα. Χόρτα διάφορα, σπανάκι και φέτα σε τραγανό φύλλο με ελαιόλαδο, ένας συνδυασμός που χορταίνει, θρέφει και θυμίζει οικογενειακά τραπέζια. Προσφέρει ασβέστιο, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Το ελαιόλαδο στο φύλλο ενισχύει τη γεύση και διατηρεί τη συνταγή υγιεινή. Τρώγεται της ώρας, ή την επομένη, πάντα με την ίδια ευχαρίστηση. 5. Κριθαρώτο με μανιτάρια και θυμάρι Ένα πιάτο που παντρεύει την παράδοση με την κομψότητα. Το κριθαράκι, μαγειρεμένο σαν ριζότο με μανιτάρια και λίγο κρασί, χαρίζει αργή και σταθερή ενέργεια. Το φρέσκο θυμάρι δίνει το άρωμα του αγρού, που ταιριάζει απόλυτα με τη φθινοπωρινή διάθεση. 6. Σούπα κολοκύθας με τζίντζερ Η comfort εκδοχή του φθινοπώρου σε ένα μπολ! Το φθινόπωρο σηματοδοτεί την εποχή της κολοκύθας. Η βελουτέ σούπα κολοκύθας, με καρότο και φρέσκο τζίντζερ, είναι το ιδανικό πιάτο για απογευματινή χαλάρωση. Ανακουφίζει, ενυδατώνει και τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. 7. Μήλα ψητά με μέλι και κανέλα Για επιδόρπιο ή απογευματινό σνακ, τα ψητά μήλα με λίγο μέλι, κανέλα και καρύδια είναι το τέλειο υγιεινό γλύκισμα. Ο συνδυασμός προσφέρει φυτικές ίνες, φυσικά σάκχαρα και αντιοξειδωτικά, ενώ η κανέλα έχει ήπια διεγερτική δράση που ανεβάζει τη διάθεση. Το κυριότερο; Καταναλώνεται χωρίς ενοχές! Γιατί η μεσογειακή διατροφή υπερέχει; Επειδή είναι απλή, θρεπτική και γεμάτη γεύση. Δεν απαιτεί περίπλοκες τεχνικές ή εξωτικά υλικά, μόνο φρέσκα προϊόντα εποχής και λίγη έμπνευση. Σας προσφέρει βιταμίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες, ενώ ταυτόχρονα σας επιτρέπει να απολαμβάνετε το φαγητό χωρίς στερήσεις. Μικρά tips για τη φθινοπωρινή διατροφή Μαγειρέψτε απλά: αφήστε τις πρώτες ύλες να «μιλήσουν» χωρίς περιττά λίπη και βαριές σάλτσες. Πειραματιστείτε με βότανα: θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και δεντρολίβανο απογειώνουν τις γεύσεις και ενισχύουν την ευεξία. Βάλτε στο καλάθι σας: μήλα, ρόδια, κολοκύθα και μανιτάρια βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή τους. Βάλτε στο ντουλάπι σας: φακές, κριθαράκι, ξηρούς καρπούς, ξύδι ροδιού. Βάλτε στο τραπέζι σας: φαγητό μοιρασμένο με τους φίλους ή την οικογένεια. Το φθινόπωρο δεν είναι εποχή μελαγχολίας, είναι η τέλεια στιγμή για επανεκκίνηση και μπορεί να είναι η αρχή μιας πιο συνειδητής διατροφικής προσέγγισης. Με τις σωστές μεσογειακές γεύσεις, θα νιώσετε πιο δυνατοί, πιο ισορροπημένοι και – γιατί όχι – πιο χαρούμενοι. Άντα Πλαϊνάκη στο avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: