ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024

Σκυλακάκης: Αλγόριθμος μυστήριο φταίει για τις μεγάλες αυξήσεις

Κυριάκος Μητσοτάκης και Θεόδωρος Σκυλακάκης

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του Δεκεμβρίου μοιάζουν πλέον αναπόφευκτες, αναφέρει σε ρεπορτάζ η στο avgi.gr, ενώ η κυβέρνηση Ν.Δ επανέρχεται με τη γνωστή επωδό της ξενόφερτης κρίσης, εν αναμονή ευρωπαϊκών λύσεων και με ενδεχόμενες επιδοτήσεις-ψίχουλα.

Αν και την Παρασκευή το κόστος της χονδρεμπορικής πέφτει κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που επικράτησε το προηγούμενο τριήμερο, εντούτοις εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά, στα 184,91 ευρώ, έναντι 217,24 ευρώ, σήμερα. Η μέγιστη τιμή ημέρας εκτινάσσεται σήμερα στις 6 το απόγευμα στα 651 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ αύριο ανέρχεται στα 422,50 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη μείωση αύριο κατά 32,33 ευρώ/μεγαβατώρα, τόσο στο σημερινό όσο και στο αυριανό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής τα μερίδια των τεχνολογιών-καυσίμων είναι παρεμφερή: το φυσικό αέριο κυριαρχεί με 57,66% αύριο (από 57,46% σήμερα), ενώ ακολουθούν λιγότερες ΑΠΕ με συμμετοχή 17,68% αύριο (από 16,63% σήμερα) και η λιγνιτική παραγωγή με 13,03% αύριο (από 14,58% σήμερα).

Σε κάθε περίπτωση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (1-15/11) «κλείνει» με μέση χονδρεμπορική τιμή στα 139,22 ευρώ/μεγαβατώρα, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά σχεδόν 55% σε σχέση με την αντίστοιχη, συνολικά, του Οκτωβρίου (90,06 ευρώ).

Προφανώς αν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα δεν σημειωθεί μια θεαματική πτώση, μια μεγάλη αύξηση θα μετακυληθεί στα τιμολόγια, επιβαρύνοντας και πάλι τους καταναλωτές, με τιμές που μπορεί ξεπεράσουν ακόμη και τα 18-20 λεπτά/κιλοβατώρα στο «πράσινο» τιμολόγιο.

Ευρωπαϊκό φαινόμενο, νηνεμία και αλγόριθμος - «μυστήριο»

Για «ευρωπαϊκό φαινόμενο» υπερβολικών αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος έκανε λόγο, εκ νέου, ο υπουργός ΥΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας. Όπως και το καλοκαίρι απέδωσε την εκτίναξη των τιμών σε εκτός συνόρων δυσλειτουργίες και συγκυρίες και συγκεκριμένα: σε προβλήματα διασυνδέσεων μεταξύ Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία εισάγει ολοένα και περισσότερη ενέργεια, αλλά και σε μια περίοδο ...νημεμίας στη Βόρεια Ευρώπη από τις αρχές Νοεμβρίου, που, όπως είπε, έσπρωξε ψηλά τις ευρωπαϊκές τιμές, «αν και η Ελλάδα είχε λόγω των ΑΠΕ αισθητά

χαμηλότερες τιμές από την υπόλοιπη Ευρώπη». Σημειώνεται πάντως ότι αύριο με μέση χονδρεμπορική τιμή στα 184,91 ευρώ και μερίδιο ΑΠΕ 17,68% (και αερίου 57,66%) η Ελλάδα έχει την δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε, μετά τις Βουλγαρία-Ρουμανία (194,07 ευρώ).

Ο υπουργός ανέφερε μάλιστα ότι το πρόβλημα εντείνεται από έναν αλγόριθμο στην Κεντρική Ευρώπη «τον τρόπο λειτουργίας του οποίου δεν γνωρίζουμε και δεν επιτρέπει τη μεγιστοποίηση του ενεργειακού φορτίου των καλωδίων εκείνης της περιοχής».

Σημείωσε ότι η αντιμετώπιση των δυο πρώτων δυσλειτουργιών απαιτεί χρόνο και θεσμικές παρεμβάσεις, και ανακοίνωσε ότι στις 22 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα αρμόδια αντιπροσωπεία της Κομισιόν ώστε να συζητηθεί το θέμα με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος με στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στην ΕΕ. Αυτό ακόμα κι αν προκριθεί, με ρυθμούς ΕΕ δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ άμεσα, και τουλάχιστον ο επόμενος μήνας θα κυλήσει όπως πέρασε και το τρίμηνο της μεγάλης ακρίβειας Ιουλίου-Σεπτεμβρίου με ανεπαρκείς επιδοτήσεις -που έφτασαν σε 1-2 ευρώ το μήνα συνολικά στους περισσότερους λογαριασμούς.

Ο ίδιος όμως μίλησε για την ανάγκη ενός εργαλείου που «να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων» ενώ τόνισε ότι φαινόμενα «βίαιων αναταράξεων των τιμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», χωρίς πάντως να κατονομάσει τους... παραλήπτες των υπερκερδών. Αν και δεν αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε επιδοτήσεις ωστόσο δήλωσε ότι «δεν υπάρχει

περίπτωση να αφήσουμε αυτές τις τιμές, οι οποίες δεν αντανακλούν τα πραγματικά κόστη στην αγορά, να περάσουν στον καταναλωτή», υποστηρίζοντας ότι «δεν είμαστε στη φάση συζήτησης, είμαστε -εμείς τουλάχιστον- στη φάση εύρεσης άμεσης λύσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: