ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Η ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών σπουδών



 Πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τονίζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κυρ. Μάλαμα!

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την δημόσια τοποθέτηση της κυρίας Υπουργού Πολιτισμού θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου για την δημιουργία μιας ανώτατης σχολής παραστατικών τεχνών. Προφανώς κι αναμένουμε το κείμενο για να τοποθετηθούμε στην λεπτομέρεια του.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 16 Οκτωβρίου 2024 καταθέσαμε μία πρόταση νόμου με τίτλο “Νόμος Πλαίσιο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την στήριξη του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού. Στην πρόταση νόμου αυτή έχουμε καταθέσει την ολοκληρωμένη δική μας πρόταση για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των καλλιτεχνικών σπουδών η οποία περιλαμβάνει:

1. Την ίδρυση Ανώτατων Σχολών Παραστατικών Τεχνών σε όλα τα Πανεπιστήμια στα οποία σήμερα λειτουργούν Τμήματα Καλλιτεχνικών Σπουδών. Το δικό μας μοντέλο προκρίνει όχι μόνο μία, αλλά πολλές Σχολές Παραστατικών Τεχνών, στα πρότυπα των Σχολών Εφαρμοσμένων Τεχνών που ήδη υπάρχουν στα δημόσια Πανεπιστήμια, με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις, όπως γίνεται στην περίπτωση των εικαστικών σπουδών.  

2. Την κινητικότητα ανάμεσα στην ανώτερη και την ανώτατη βαθμίδα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, δηλαδή την δυνατότητα απόκτησης πανεπιστημιακού πτυχίου, μέσα από κατατακτήριες εξετάσεις για όσους έχουν ολοκληρώσει τις τριετείς καλλιτεχνικές σχολές ή τις ωδειακές σπουδές.

3. Την πλήρη αναγνώριση της ανώτερης βαθμίδας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, στους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σπουδών τριετούς διάρκειας και των ωδειακών σπουδών.

Αναμένουμε το νομοσχέδιο, προφανώς, για να το αξιολογήσουμε όμως επαναλαμβάνουμε και την δική μας νομοθετική προσέγγιση επί του θέματος:

Πρόταση νόμου “Νόμος Πλαίσιο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την στήριξη του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού.”

Όπως κατατέθηκε στη Βουλή: https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=3b2d745d-559c-47cc-bc14-b20b0114c1d3

Κεφάλαιο Δ. 

Ίδρυση Ανώτατων Σχολών Παραστατικών Τεχνών, Διαβάθμιση Καλλιτεχνικών Σπουδών και Μέτρα στήριξης των τεχνών και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Άρθρο 18

Ίδρυση Σχολών Παραστατικών Τεχνών στα Κρατικά Πανεπιστήμια

Ιδρύονται Σχολές Παραστατικών Τεχνών στα Πανεπιστήμια σύμφωνα με το πλαίσιο που τα διέπει. Οι Σχολές απαρτίζονται από τμήματα που θεραπεύουν τα αντικείμενα της θεατρικής τέχνης, της χορευτικής τέχνης και της μουσικής τέχνης, με προσανατολισμό στην καλλιτεχνική δημιουργία και πράξη και τη σύνδεσή της με τη θεωρία και την έρευνα. Παρέχουν ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα Πανεπιστημιακού Επιπέδου, σύμφωνα με το οικείο θεσμικό πλαίσιο. Η εισαγωγή των φοιτητών/τριών σε αυτές διέπεται από ειδικό εξεταστικό πλαίσιο με συνδυασμό γενικών μαθημάτων μέσω πανελληνίων εξετάσεων και ειδικών μαθημάτων σε ειδικές επιτροπές. Το διδακτικό προσωπικό επιλέγεται με συνδυασμό τυπικών κριτηρίων και επαγγελματικής εμπειρίας, καλλιτεχνικής διάκρισης και εγνωσμένης αξίας, όπως αυτά ορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα 187/1997.

Άρθρο 19

Ανώτερη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση.

α. Οι τίτλοι σπουδών των αποφοίτων των Σχολών Δραματικής Τέχνης και Χορού που εντάσσονται στην Ανώτερη Εκπαίδευση σύμφωνα με τον Ν. 1158/1981, ανεξαρτήτως ημερομηνίας κτήσης, αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με τους τίτλους σπουδών που χορηγούσαν έως τις 10-6-2003 τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕ Ανώτερης Εκπαίδευσης).

β. Η μουσική εκπαίδευση υπάγεται στην Ανώτερη Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον Ν. 2557/1997, άρθρο 4. Οι τίτλοι σπουδών των Ανώτερων Σχολών Μουσικής Εκπαίδευσης εντάσσονται στις διατάξεις των παραγράφων (α), (γ), (δ) και (ε). Για τους υπάρχοντες αποφοίτους Μουσικών Σχολών και Ωδείων και τα επαγγελματικά δικαιώματά τους ισχύει ο Ν. 4325/2015, άρθρο 26, παρ. 8 (κατοχυρωμένα δικαιώματα επιπέδου ΤΕ Ανώτερης Εκπαίδευσης για πρόσληψη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

γ. Το ΠΔ 85/2022 τροποποιείται για την υπαγωγή των καλλιτεχνικών ειδικοτήτων παραστατικών τεχνών σε κλάδους/ειδικότητες κατηγορίας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

δ. Οι τίτλοι σπουδών των Σχολών Δραματικής Τέχνης, Χορού, αλλά και των Σχολών Μουσικής Εκπαίδευσης, όπως αυτές θα λειτουργήσουν, με την πλήρη εφαρμογή του νόμου 2557/1997 διαβαθμίζονται ως κατηγορία Ανώτερης Εκπαίδευσης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

ε. Οι απόφοιτοι της Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης δύνανται να εισάγονται στα Τμήματα των Σχολών Παραστατικών Τεχνών του άρθρου 18 μέσω ειδικών κατατακτήριων εξετάσεων.

στ. Ειδικότερα εφαρμοστικά θέματα καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Πολιτισμού και Οικονομικών, μετά από επεξεργασία και εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 21.

Άρθρο  20

Ανώτερη Εκπαίδευση Τεχνικών Επαγγελμάτων Πολιτιστικού Τομέα

α. Συγκροτείται Δημόσια Ανώτερη Εκπαίδευση Τεχνικών Επαγγελμάτων Πολιτιστικού Τομέα. 

β. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των οριζόμενων στο προηγούμενο εδάφιο καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Πολιτισμού και Οικονομικών, μετά από επεξεργασία και εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 22.

Άρθρο 21

Δημιουργία Δημόσιας Ανώτερης Σχολής Κεραμεικής Τέχνης.

α. Δημιουργείται Δημόσια Ανώτερη Σχολή Κεραμεικής Τέχνης.

β. Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των οριζόμενων στο προηγούμενο εδάφιο καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Πολιτισμού και Οικονομικών, μετά από επεξεργασία και εισήγηση της Επιτροπής του άρθρου 22.

Δεν υπάρχουν σχόλια: