Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με θέμα την ενημέρωση για την αμυντική πολιτική από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια
Στην παρέμβασή του, ο Τομεάρχης Άμυνας ανέδειξε κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα και έθεσε στον Υπουργό συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία είναι αναγκαίο να απαντηθούν.
Συγκεκριμένα, ζήτησε να μάθει, ποια είναι η γνώμη του Υπουργού σχετικά με τις διαρκείς προκλήσεις από την τουρκική πλευρά μέσω NAVTEX και NOTAM υπό το πρίσμα μάλιστα της πρόσφατης Διακήρυξης των Αθηνών.
Αναφορά έγινε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F35. Ο βουλευτής έθεσε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων όπως το εάν η απόκτηση των F35 θα μας εξασφαλίσει το ποιοτικό πλεονέκτημα που έχουν ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, εάν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για μια τέτοιου ύψους προμήθεια, εάν η πολυτυπία των αεροσκαφών μπορεί να υποστηριχτεί τόσο υλικά όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού καθώς και εάν έχει ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος να χαθεί το όποιο πλεονέκτημα αποκτήσουμε με την προμήθεια των F35, σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Ένα άλλο σοβαρότατο ζήτημα είναι η αποστολή στρατιωτικού υλικού από την χώρα μας στην Ουκρανία. Ο Τομεάρχης Άμυνας ζήτησε από τον ΥΠΕΘΑ να δώσει απαντήσεις ως προς το είδος του στρατιωτικού υλικού, τις ποσότητες που έχουμε στείλει στην Ουκρανία αλλά και να απαντήσει στο ερώτημα εάν από τις αποστολές αυτού του υλικού προκύπτει έλλειμα για τις δυνατότητες των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων καθώς είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και συνδυαστικά με τις πρόσφατες τουρκικές NAVTEX που βάζουν στην ατζέντα το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών πρέπει να έχει συγκεκριμένη απάντηση.
Ως προς την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά θάλασσα ο κ. Αποστολάκης έθεσε για άλλη μια φορά συγκεκριμένα ερωτήματα δηλαδή ποια είναι η φύση της αποστολής, σε ποια ομάδα θα ενταχθεί, ποιος είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός και εάν υπάρχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα για τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή.
Τέλος τόνισε ότι για το ζήτημα της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ και τους χιλιάδες θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχουμε δηλώσει, ότι είναι άμεση η ανάγκη αποκλιμάκωσης και κατάπαυσης του πυρός. Η Ελλάδα ως χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις επιταγές του δεν μπορεί να ρίχνει νερό στο μύλο του πολέμου. Η διάχυση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή έχει ήδη συμβεί, ως εκ τούτου όλες οι ενέργειες της χώρας μας και σε επίπεδο άμυνας και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να έχουν στόχο την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η παρουσία του Υπουργού στην Επιτροπή και η ενημέρωση για τα ζητήματα της Εθνικής Άμυνας είναι πολύτιμη, και ως αξιωματική αντιπολίτευση τoν ευχαριστούμε. Στις δημοκρατικές χώρες είναι απαραίτητος ο δημόσιος διάλογος, όπου το επιτρέπει η φύση των θεμάτων και η τήρηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και αυτό γιατί οι πολίτες έχουν δικαίωμα να πληροφορούνται για τα συγκεκριμένα ζητήματα αλλά και γιατί οι αποφάσεις για τα θέματα αυτά θα πρέπει να έχουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και δημοκρατική νομιμοποίηση. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ένα στέρεο έδαφος, το οποίο είναι απαραίτητο στην χάραξη και διατήρηση της εθνικής στρατηγικής.
Θέλω να γυρίσω, στα όσα είπε ξεκινώντας, ο αγαπητός συνάδελφος ο κύριος Λαμπρόπουλος, για το ότι σταματήσανε τα προγράμματα με την Κυβέρνηση που άλλαξε τότε. Δεν υπήρχαν χρήματα. Δεν φτάνανε δυστυχώς οι υπογραφές για να συνεχίσουμε. Ελπίζω ότι τώρα θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά που εξαγγείλατε κύριε Υπουργέ.
Επειδή είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα σοβαρό και επίκαιρο θέλω να ξεκινήσω με μια αναφορά στις τουρκικές ΝΑVTEX, σήμερα είχαμε την δεύτερη NAVTEX για την αεροναυτική άσκηση που πραγματοποιείται στα ανοιχτά της Καρπάθου. Δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μια συνήθη πρακτική της Τουρκίας, η οποία μέσω NAVTEX και ANTINAVTEX και ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Υπουργό πως κρίνει ο ίδιος το συγκεκριμένο θέμα. Ναι μεν είναι ένα ζήτημα που δεν προέκυψε τώρα, αλλά όμως συνεχίζεται παρά τα όσα συμφωνήθηκαν και διατυπώθηκαν με την Διακήρυξη των Αθηνών στις 7 Δεκεμβρίου του 2023, περίπου 2 μήνες πριν.
Άλλο ένα ζήτημα μεγάλης σπουδαιότητας είναι το τι ακριβώς θα προκύψει από την διαπραγματευτική διαδικασία με τις Η.Π.Α. όσον αφορά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των F35. Κάναμε μια κουβέντα με τον κ. Υπουργό, περιμένουμε κάποιες απαντήσεις, ελπίζω να μην μπούμε στα κομμάτια που είναι απόρρητα αλλά πρέπει να γίνει μια ενημέρωση. Είναι γνωστό ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας χρειάζονται αναβάθμιση και μάλιστα μια αναβάθμιση η οποία θα μας εξασφαλίσει ένα ποιοτικό συγκριτικό πλεονέκτημα με σκοπό της κατά το δυνατό μέγιστη εξασφάλιση της αποτρεπτικής μας ισχύος. Προκύπτουν όμως εύλογα ερωτήματα :
Πρώτον είναι για τα αεροσκάφη F35, σε περίπτωση που τα αποκτήσουμε θα εξασφαλίσουν από το ποιοτικό πλεονέκτημα που έχουμε ανάγκη; Και αυτό το ερώτημα το θέτω καθώς αναβαθμίζουμε τα F16… πήραμε και τα Rafale …. Εάν πάρουμε και τα F35 βλέπουμε ότι διευρύνεται η πολυτυπία των αεροσκαφών και είναι ένα σοβαρό ζήτημα, το αναφέρατε κύριε Υπουργέ, εάν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε στο βέλτιστο επίπεδο τόσο υλικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Δεύτερον ποιο θα είναι αυτό το κόστος; Υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για την προμήθεια των F35 ;
Κατόπιν και των δηλώσεων της αμερικανίδας αναπληρώτριας YΠΕΞ Victoria Nuland, κατά την επίσκεψή της στη Τουρκία, περί πιθανού καλωσορίσματος της γείτονος ξανά στο πρόγραμμα των F35 εφόσον προκύψουν κάποιοι όροι, προκύπτει και άλλο ένα ερώτημα. Σε περίπτωση που η Τουρκία πάρει τα F35 δεν χάνεται έτσι το πλεονέκτημα που επιχειρούμε να εξασφαλίσουμε μέσω του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος..;
Σε άμεση συνάφεια με το πρόγραμμα των F35 βρίσκεται και το «δωρεάν» πακέτο υλικού από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Εδώ, θέλω να σημειώσω ότι θα πρέπει να μελετηθεί πάρα πολύ σοβαρά ακριβώς τι θα περιλαμβάνει αυτό το πακέτο. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ανανέωση των πλοίων. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε μια λύση μέχρι να φτάσουμε στην κατασκευή των φρεγατών Constellation,εάν το πρόγραμμα ευοδώσει. Για τις φρεγάτες όμως LCS το κόστος μετατροπής και αναβάθμισης εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να αποδειχθεί ασύμφορο. Θα ήθελα λοιπόν εφόσον ο Υπουργός έχει εικόνα να μας ενημερώσει και γι’ αυτό το θέμα.
Ένα άλλο ζήτημα που μας απασχολεί πάρα πολύ έντονα και είναι κρίσιμο, είναι η αποστολή στρατιωτικού υλικού από την χώρα μας στην Ουκρανία. Πρέπει να διευκρινιστεί εδώ στην Επιτροπή τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς οι ειδήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα είναι ανησυχητικές. Βλέπουμε φωτογραφίες και κινήσεις και μαρτυρίες ότι από στρατιωτικές μονάδες της Κορίνθου και της Κεντρικής Ελλάδας φεύγουν νταλίκες με βουλγάρικα νούμερα.. δεν ξέρουμε τι γίνεται, έχουμε κάνει και σχετική ερώτηση…κάτι θα πρέπει να ειπωθεί. Θα ήθελα λοιπόν ο κ. Υπουργός να μας πει ποιο είναι το είδος του στρατιωτικού υλικού και ποιες οι ποσότητες που έχουμε στείλει στην Ουκρανία. Σημαντικό επίσης είναι να απαντηθεί, εάν από τις αποστολές αυτού του υλικού, προκύπτει έλλειμα στις δυνατότητες των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα ζήτημα κρίσιμο και συνδυαστικά με τις πρόσφατες τουρκικές NAVTEX που βάζουν στην ατζέντα το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών πρέπει να έχει συγκεκριμένη απάντηση. Να προσθέσω και πάλι ότι η συνεχιζόμενη αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει ως μόνο αποτέλεσμα την συνέχιση της εμπόλεμης κατάστασης.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Υπουργού θέλω να θέσω και το ζήτημα της αποστολής της φρεγάτας ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. Θα θέλαμε λοιπόν να μας δώσει ο κ. Υπουργός μια πιο σαφή ενημέρωση για την συγκεκριμένη αποστολή. Πρέπει να μάθουμε ποια είναι η φύση της αποστολής, σε ποια ομάδα θα ενταχθεί, ποιος είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός και εάν υπάρχει η επιχειρησιακή ετοιμότητα για τις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν στη περιοχή. Για το ζήτημα δε της εμπόλεμης κατάστασης στο Ισραήλ και τους χιλιάδες θανάτους αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ έχουμε δηλώσει, σε κάθε τόνο, ότι είναι άμεση η ανάγκη αποκλιμάκωσης και κατάπαυσης του πυρός. Η Ελλάδα σαν χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις επιταγές του δεν μπορεί να ρίχνει νερό στο μύλο του πολέμου. Η διάχυση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή έχει ήδη συμβεί, ως εκ τούτου όλες οι ενέργειες της χώρας μας και σε επίπεδο άμυνας και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής θα πρέπει να έχουν στόχο την άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Έρχομαι σε ένα άλλο θέμα που είναι λίγο δύσκολο, να το ξεμπερδέψουμε αλλά πρέπει να το πούμε. Περιμέναμε από τις ΗΠΑ παράλληλα με την εξαγγελία των εξοπλιστικών για την Ελλάδα και την Τουρκία, για τα F16 που δώσαν στην Τουρκία να μπουν κάποιοι περιορισμοί. Απ΄ότι έχουμε δει από αυτά που διαμείβονται στις συζητήσεις και στα έγγραφα που ανταλλάσσονται φαίνεται ότι μπαίνουν περιορισμοί και στις δύο χώρες, να μην ίπτανται αυτά τα αεροσκάφη και να κάνουν παραβιάσεις, από τη μία ή από την άλλη. Εδώ μπαίνει ένα μεγάλο ζήτημα. Οι δικές μας οι πτήσεις θα θεωρούνται παράτυπες εάν πετάμε από τα έξι μίλια και έξω και ξέρετε πάρα πολύ καλά γιατί.
Προχωράω στο επόμενο θέμα που αφορά στην Αμυντική Βιομηχανία. Ελπίζω να αποδώσει η μεθόδευση και η κίνηση που έχει γίνει με το Δ.Σ. Είναι σίγουρα σε καλό δρόμο η ΕΑΒ ήρθε υπό την αιγίδα του Υπουργείο Άμυνας.
Και το τελευταίο που θέλω να πω, είναι να επισημάνω την υποστήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ακούγεται πολύ καλό και συγχαρητήρια γι αυτό ελπίζω να υλοποιηθεί η κατασκευή των 700 κατοικιών για την στέγαση και η αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι μια πρόταση που έχουμε κάνει και εμείς και ελπίζω να πάνε όλα καλά.
Σας ευχαριστώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου