ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Αναγκαία διαδικασία και επεξεργασία νέων ποινικών κωδίκων


«Η δήλωση του κ. Ε. Βενιζέλου επιβεβαιώνει τη θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή και να υποστηριχθεί η αναθεωρητική διαδικασία και η επεξεργασία των νέων ποινικών κωδίκων» τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου, οι οποίοι αναφέρουν:

«Η διαδικασία αυτοφώρου για αδικήματα  του τύπου αφορά κάθε πολίτη που θεωρεί ότι θίγεται από κάποιο δημοσίευμα, κι όχι μόνο τα πολιτικά πρόσωπα.
Η οποία συζήτηση για ενδεχόμενη αναθεώρηση της διάταξης περί αυτοφώρων αδικημάτων  ασφαλώς και αφορά τους δημοσιογράφους, ενόψει και των σχετικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά αφορά και τους υπολοίπους πολίτες και θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης, ενόψει και της αναθεώρησης των ποινικών κωδίκων, που έχει δρομολογήσει η σημερινή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Άρθρο 14 παρ. 7 του Συντάγματος, όπως ισχύει σήμερα: «Νόμος ορίζει τα σχετικά με την αστική και ποινική ευθύνη του τύπου και των άλλων μέσων ενημέρωσης και με την ταχεία εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων».
Πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 η ίδια διάταξη είχε ως εξής: «Τα αδικήματα  του τύπου είναι αυτόφωρα και εκδικάζονται όπως νόμος ορίζει.»
Η νεότερη πρόβλεψη αίρει τη σχετική συνταγματική δέσμευση, αλλά αφήνει τον κοινό νομοθέτη να καθορίσει ελεύθερα την αντιμετώπιση των εγκλημάτων που τελούνται δια του τύπου ως αυτόφωρων, δηλ. ως εγκλημάτων που μόλις τελούνται ή έχουν τελεστεί πρόσφατα. Ο κοινός νομοθέτης έχει, όμως, κάνοντας χρήση αυτής της ελευθερίας, επιλέξει να διατηρεί -εδώ και 17 χρόνια μετά τη συνταγματική αναθεώρηση- την πρόβλεψη του άρθρου 242 παρ. 3 Π.Κ., σύμφωνα με την οποία «τα εγκλήματα που τελούνται δια του τύπου θεωρούνται πάντοτε αυτόφωρα».
Ακόμη και αν υποστηριζόταν ότι η πρόβλεψη των εγκλημάτων δια του τύπου ως «πάντοτε» αυτόφωρων δυνάμει του άρθρου 242 παρ. 3 ΚΠΔ αντίκειται στην αρχή της ισότητας, ενόψει ότι δεν υπάρχει σχετική μνεία για άλλα εγκλήματα, δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί ότι πάντως οι πράξεις που μόλις τελούνται ή οι πράξεις που έχουν τελεστεί πρόσφατα, μεταξύ αυτών και τα εγκλήματα δια του τύπου, εξακολουθούν να θεωρούνται ως εμπίπτουσες στην έννοια του αυτοφώρου εγκλήματος, δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 242 ΚΠΔ, δηλ. όχι «πάντοτε», αλλά υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, που ισχύουν για όλα τα εγκλήματα.
Στα ζητήματα σχετικά με την προστασία του τύπου, η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής, μεταξύ άλλων καταργώντας τις προβλέψεις του λεγόμενου «τυποκτόνου νόμου» (ν. 2328/1995), έμπνευσης του τότε Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ. Άλλωστε, η σημερινή κυβέρνηση έδωσε τέλος στις πρακτικές των λεγόμενων «διαρκών αυτοφώρων» που είχαν θεσπιστεί με τον ν. 3943/2011, επί της Κυβερνήσεως που ο κ. Βενιζέλος υπήρξε υπουργός και αντιπρόεδρος, και αφορούσαν τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο για οφειλές μόλις άνω των 5.000€».

Δεν υπάρχουν σχόλια: