ΑΛΛΑΓΗ EMAIL

Οι φίλοι αναγνώστες μπορεί να στέλνουν τα μηνύματά τους στο εμέηλ στο οποίο θα προτιμούσε ο διαχειριστής να τα λαμβάνει. Παράλληλα επειδή η Maicrosoft μας λογόκρινε και μπλόκαρε το μαιηλ gmosxos1@hotmaihl. com άνοιξε και ισχύει πλέον το εμέηλ gmosxos23.6.1946@gmail.com το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε .ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6938.315.657 & 2610.273.901

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Κυβερνητικό Καλειδοσκόπιο της 24/9/2018


Για το μέλλον της Ευρώπης (από το άρθρο του Αλ. Τσίπρα)

Η Ευρώπη, αφού αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική και προσφυγική κρίση, τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την έξοδο ενός σημαντικού μέλους της ΕΕ, βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στο οποίο πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις – αποφάσεις με βαρυσήμαντες συνέπειες για το μέλλον της ηπείρου. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με θεμελιώδη ζητήματα. 


Ή θα δουλέψουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, θα βρούμε μια κοινή βάση, για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις μας, να προωθήσουμε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, να προστατέψουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και να δράσουμε αποφασιστικά κατά της κλιματικής αλλαγής. Ή θα δημιουργήσουμε φραγμούς φόβου και μίσους, θα χτίσουμε τείχη και φράχτες ενάντια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα διευρύνουμε το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων και της υπόλοιπης κοινωνίας και θα χωριστούμε στον έντιμο Βορρά και στον ανεύθυνο Νότο. Δείτε συνημμένο ολόκληρο το άρθρο.

Εκτέλεση κρατικού προϋπολογισμού (ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών)

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.220 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.384 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2019-2022, για το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και ελλείμματος 1.271 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.157 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 917 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 3.544 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 31.869 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 937 εκατ. ευρώ ή 3,0%  έναντι του στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 30.434 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.102 εκατ. ευρώ ή 3,8% έναντι του στόχου.
Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη
1. Άτυπη κυβερνητική ενημέρωση
Η αναπαραγωγή της συκοφαντικής αθλιότητας του «Φιλελεύθερου» από τον κ. Μητσοτάκη, απλώς αποδεικνύει για άλλη μια φορά, την αθεράπευτη ροπή του προς τον λαϊκισμό. Τη στιγμή που η χώρα πληρώνει από το υστέρημά της, για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τη λάσπη, αντί να προσφύγει στον εισαγγελέα, αν πιστεύει και στο ελάχιστο όσα ως αρχισυντάκτης μιας τοξικής εφημερίδας «αποκαλύπτει». Ο αρχηγός της ΝΔ είναι ηθικός αυτουργός μιας κατά συρροή κίτρινης δημοσιογραφίας, η οποία υποβιβάζει την ενημέρωση σε συκοφαντική επιχείρηση. Είναι όμως και ηθικός αυτουργός της μαύρης προπαγάνδας, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η φασιστική επίθεση σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, όσο ξεφουσκώνουν οι αυταπάτες του για τους συσχετισμούς στην κοινωνία, τόσο θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα φουσκώνει ο λαϊκισμός, το κύμα λάσπης, και η ακροδεξιά πόλωση από τον ίδιο, και την ακροδεξιά παρέα, που έχει εγκαταστήσει στην κορυφή της ΝΔ.
2. Απάντηση του Δ. Βίτσα
Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί από κάπου να πιαστεί για να κάνει αντιπολίτευση. Και καταπιάνεται με το προσφυγικό – μεταναστευτικό με τον πιο λαϊκίστικο τρόπο για το εσωτερικό ακροατήριο, ενώ την ίδια στιγμή συμπαρατάσσεται με την ακροδεξιά στην Ευρώπη που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε συζήτηση για δίκαιο καταμερισμό αιτούντων άσυλο και πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης της Γενεύης. Συγχρόνως, πιάνεται πλήρως αδιάβαστος. Από το 2015 έως σήμερα έχουν περάσει από την Ελλάδα 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες. Τα 1,5 δισ. ευρώ που αναφέρει αφορούν το πρόγραμμα 2015 – 2020 που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και ένα μεγάλο κομμάτι του (το μεγαλύτερο που έχει απορροφηθεί) αφορά στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Εμείς τούς ευχαριστούμε για την συνεργασία και συνεχίζουμε. Ο κ. Μητσοτάκης τούς κατηγορεί; Σήμερα, υπάρχουν 25.000 άνθρωποι που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα, λειτουργούν 28 Δομές Φιλοξενίας, έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, παρέχεται εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ γίνεται διαρκής προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων αυτών των ανθρώπων, πάντα με σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Από την περασμένη Παρασκευή έχουμε δημοσιοποιήσει όλα τα κονδύλια που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον φορέα διαχείρισης, καθώς και την δράση για την οποία έχουν διατεθεί. Δεν το έχει αντιληφθεί η Νέα Δημοκρατία; Όλες οι συμβάσεις των Υπουργείων είναι αναρτημένες στη «Διαύγεια» και όσον αφορά στο ΥΜΕΠΟ το ελεγκτικό Συνέδριο έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο 2017 χωρίς παρατηρήσεις.  Τέλος, για τη Μόρια και τα άλλα ΚΥΤ στα νησιά: Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα αυξημένων ροών και κλειστών συνόρων. Από την αρχή του 2018 έχουν φύγει από τα νησιά 18.009 άτομα (έως τις 20/9, μεταφορές στην ενδοχώρα και επιστροφές). Ειδικά από τη Μόρια, από 10/9 έως 20/9 έχουν μεταφερθεί 863 άνθρωποι, σήμερα επιπλέον 385 και άλλοι 1.000 ως τις 27/9. Και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με όλα τα μέσα (επιτάχυνση ασύλου, μεταφορές ευαλώτων, εθελούσιες επιστροφές κλπ).  Και επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πει τί εννοεί «τα σύνορά μας θα φυλάσσονται αποτελεσματικά», διότι στην Θεσσαλονίκη απάντησε «με κάποιον τρόπο». Να τον μάθουμε λοιπόν κι εμείς και η διεθνής κοινότητα αυτόν τον τρόπο.
3. Απάντηση του Μ. Καλογήρου
Μετά τον «υποκατώτατο» μισθό τον οποίο δεσμεύτηκε να καταργήσει, μόλις μετά την έκφραση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για… κατάργησή του, ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μια φορά κρούει θύρες ανοιχτές, δεσμευόμενος για την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας στα εγκλήματα που τελούνται δια του Τύπου. Κι αυτό, παρότι έχει γνωστοποιηθεί ότι επίκειται η αναμόρφωση της διαδικασίας του αυτόφωρου εγκλήματος για συγκεκριμένες κατηγορίες πλημμελημάτων μετά την τελική επεξεργασία των σχεδίων των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών για τους Ποινικούς Κώδικες. Ο κ. Μητσοτάκης, προσπαθώντας, ανεπιτυχώς, να δημιουργήσει για την Ελλάδα τη στρεβλή εικόνα μιας χώρας, που βρίσκεται μακριά από τις ευρωπαϊκές αρχές του κράτους δικαίου, παραγνωρίζει ότι μόλις με πρωτοβουλία της παρούσας Κυβέρνησης καταργήθηκαν οι προβλέψεις του λεγόμενου «τυποκτόνου νόμου» (Ν. 2328/1995), έμπνευσης του άλλοτε συνεργάτη του, τότε Υπουργού Τύπου και ΜΜΕ, κ. Ε. Βενιζέλου.  Η παρούσα Κυβέρνηση ήταν άλλωστε εκείνη που έδωσε τέλος και στην πρακτική των λεγόμενων «διαρκών αυτοφώρων», που εισήγαγε ο Ν. 3943/2011, για τη μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο για οφειλές μόλις άνω των 5.000€. Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που με πρωτοβουλία της θα ανοίξει και στο πλαίσιο της ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων θα εισηγηθεί τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές που απορρέουν από τα αιτήματα της κοινωνίας και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σχετικά με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ.


Σχετικά με τα κονδύλια για το προσφυγικό

1. Από τη συνέντευξη του Δ. Βίτσα

Η τακτική χρηματοδότηση ήταν 420-430 εκατ. μέχρι το 2020, μετά από διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν καταφέραμε μια αύξηση στα 566 εκατ. Από αυτά έχουμε απορροφήσει, δαπανήσει -και ελεγχθεί από την Κομισιόν- το 35%. Άρα, ο έλεγχος έχει γίνει από την Κομισιόν και θα έπρεπε να ρωτήσουν αυτήν, που θα τους απαντούσε ότι ήμασταν άριστοι σε αυτό. Η έκτακτη χρηματοδότηση ήταν 570 εκατ., από αυτά τα 388 έχουν δοθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και στο Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που δεν ελέγχονται από το ελληνικό κράτος. Η ΝΔ, δηλαδή, κατηγορεί αυτούς για διασπάθιση χρήματος; Τα υπόλοιπα 182 εκατ. έχουν πάει κατά κύριο λόγο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έστησε όλους τους καταυλισμούς στην Ελλάδα, σίτισε και δημιούργησε και τις υποστηρικτές υπηρεσίες των δομών αυτών, και για τα οποία χρήματα πάλι έχει ελεγχθεί από την Κομισιόν και είχε πάρει άριστα. Συγχρόνως, έχουν πάει χρήματα στο υπουργείο Υγείας, Παιδείας, στην ελληνική αστυνομία και όλα αυτά ελέγχονται διπλά και από τη διαχειριστική επιτροπή και από την Κομισιόν. Έδωσα στη δημοσιότητα πού έχουν κατευθυνθεί οι πόροι από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, σε ποια υπουργεία, σε ποιους διεθνείς οργανισμούς, σε ποιες διεθνείς ΜΚΟ. Αντί να ψεύδονται φωνάζοντας, ας τα ελέγξουν συγκεκριμένα.

2. Από τη συνέντευξη τύπου του Π. Καμμένου

Οι δαπάνες μετά τον έλεγχό τους από τα αρμόδια Ελεγκτήρια Δαπανών των οικείων Κλάδων και από την Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο ΥΠΕΘΑ (όπου υπήρχε απαίτηση/πρόβλεψη προληπτικού-προσυμβατικού ελέγχου από τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας), ελέγχονται και από εξωτερική πιστοποιημένη ελεγκτική εταιρεία (ορκωτοί ελεγκτές-certified auditors), η οποία επιλέγεται βάσει διαγωνισμού, µε όλους τους ανωτέρω ελέγχους να διασφαλίζουν τη νομιμότητα, κανονικότητα και επιλεξιμότητα αυτών, καθώς και την τήρηση των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Υπενθυμίζεται δε επιπροσθέτως η αρμοδιότητα και ο έλεγχος των ως άνω δαπανών κατασταλτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Όσο δε αφορά στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι οι πράξεις που αφορούν σε διαγωνιστικές διαδικασίες αναρτώνται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στα site των Γενικών Επιτελείων, ενώ επί της συμμετοχής του ΥΠΕΘΑ εκδίδεται τακτικά σε εβδομαδιαία βάση ανακοίνωση τύπου του ΓΕΕΘΑ (διαθέσιμη στο σχετικό site του ΓΕΕΘΑ και στα site των Γενικών Επιτελείων) για την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων όπου πρόσβαση έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Για την κοινωνική πολιτική (από τη Θ. Φωτίου)

Είναι γεγονός ότι το παλαιό καθεστώς μας παρέδωσε μια χρεοκοπημένη οικονομία και ένα  κοινωνικό κράτος, ανίκανο να συνδράμει τους 3,9 εκατομμύρια συμπολίτες μας που βρίσκονταν στα όρια της φτώχειας. Έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε την πορεία κοινωνικής διάλυσης που παραλάβαμε το 2015. Με τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης που απολαμβάνουν σήμερα 620.000 δικαιούχοι, αλλάξαμε την εικόνα. Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης μειώσαμε την ακραία και την παιδική φτώχεια, δαπανώντας 1,6 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια οικονομικής ασφυξίας, όταν μέχρι το 2015 δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ. Το 2022 τα ποσοστά φτώχειας θα είναι χαμηλότερα από αυτά που καταγράφονταν στη χώρα το 2008. Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ που παραλάβαμε το 2015 σε σχεδόν 2 δισ. το 2018. Εκτιμώ ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η κυβερνητική μας θητεία τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας θα βρίσκονται στο 21%, όταν το 2008 ήταν στο 23%. Σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε από το 2018 το νέο επίδομα παιδιού με αυξήσεις από 50% έως 110%, με ισονομία για όλα τα παιδιά και με ενίσχυση της μονογονεϊκής οικογένειας. Το επίδομα δίνεται με ψηφιακό τρόπο. Μέσα στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του τα παιδιά από 1.400.000 το 2017 αυξάνονται σε 1.550.000 το 2018 και η δαπάνη από 650 εκατ. ευρώ θα ξεπεράσει το 1 δισ. Προχωράμε το 2019 σε βελτιώσεις και σε ενισχύσεις των μεγάλων οικογενειών. Επίσης, ο θεσμός των σχολικών γευμάτων φέτος αφορά σε 152.000 παιδιά, που έχουν ένα ζεστό γεύμα μεσογειακής διατροφής κάθε μέρα σε 953 σχολεία.  Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την πρόνοια από τα 789 εκατ. ευρώ που παραλάβαμε το 2015 σε σχεδόν 2 δισ. το 2018.

Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς (σημεία από τη συνέντευξη της Θ. Φωτίου)

Το 2015, μπήκαν 79.000 παιδιά και πέρυσι εμείς βάλαμε πάνω από 118.000 και φέτος θα βάλουμε ακόμα περισσότερα. Τριπλασιάσαμε τους εθνικούς πόρους, από 50 εκατ. ευρώ το 2015 στα 223 εκατ. ευρώ το 2017, για να στηρίξουμε το πρόγραμμα. Δίνουμε 15 εκατ. ευρώ στους δήμους για τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων μέσα στο 2018. Ήδη, έχουν ανταποκριθεί 108 δήμοι που ιδρύουν περίπου 3.000 νέες θέσεις και προχωράμε. Άκουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να λέει ότι θα δώσει 180 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί, όταν εμείς δίνουμε από 210-270 ευρώ το μήνα, και να δεσμεύεται ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός ιδιωτικών σταθμών. Θα του υπενθυμίσω, απλώς ότι το 2014-2015 η κυβέρνησή του άφησε εκτός σχεδόν 19.000 παιδιά.   Για περισσότερα, δείτε εδώ.

Χορήγηση voucher για όλα τα παιδιά σε πυρόπληκτες περιοχές (ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας)
Με απόφαση της Θ. Φωτίου, εγκρίθηκε η υλοποίηση του προγράμματος «Χορήγηση θέσεων φροντίδας για βρέφη, νήπια και άτομα με αναπηρίες σε αντίστοιχες δομές σε πυρόπληκτες περιοχές», ύψους 270.000 ευρώ. Το πρόγραμμα προβλέπει  τη χορήγηση voucher σε όλες τις μητέρες και τους γονείς οι οποίοι επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και δεν είχαν αρχικώς ενταχθεί στη Δράση «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» για το έτος 2018-2019.

Για το προσφυγικό (από τη συνέντευξη του Δ. Βίτσα)
Τα νούμερα δείχνουν ότι ενώ περαιώσαμε την εξέταση ασύλου για πάνω από 20.000 ανθρώπους το πρώτο 8μηνο του 2018, και ενώ έχουν φύγει από τα νησιά πάνω από 17.500 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν έρθει στην ηπειρωτική Ελλάδα, την ίδια περίοδο έχουν έρθει στα νησιά 22.000 άνθρωποι. Αυτό δημιουργεί έναν υπερπληθυσμό, που το υψηλότερό του επίπεδο εμφανίστηκε στα τέλη του Αυγούστου. Εμείς όλο αυτό το διάστημα, δημιουργούμε θέσεις φιλοξενίας. Οι θέσεις που έχουμε δημιουργήσει, μαζί με το πρόγραμμα Εστία της Ύπατης Αρμοστείας, δηλαδή τα διαμερίσματα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ξεπερνάνε τις 6.000. Αυτή τη στιγμή μες στο Σεπτέμβρη δημιουργούμε ή ενοικιάζουμε άλλες 4.000 θέσεις φιλοξενίας και στη συνάντηση με την Κομισιόν την Τετάρτη συζητήσαμε το επίπεδο της χρηματοδότησης για άλλες 3.000 θέσεις σε διαμερίσματα, αλλά και για κάποιες χιλιάδες θέσεις σε άλλου είδους καταλύματα, προσωρινής φιλοξενίας, δηλαδή τρίμηνης διάρκειας. Ο στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά. Τον τελευταίο καιρό έχουμε φτιάξει τον καταυλισμό των Οινοφύτων, της Ελευσίνας, του Βαγιοχωρίου και του Βόλου. Ταυτόχρονα, έχουμε νοικιάσει διαμερίσματα στη Βόλβη, όπου θα πάνε 1.000 άνθρωποι και θα νοικιάσουμε και στα Γρεβενά. Επίσης, επεκτείναμε τις υπάρχουσες δομές κατά 1.500 θέσεις. Αν κάποιος τα αθροίσει όλα αυτά, είναι περίπου 10.000 θέσεις και συγχρόνως έχουμε αυξήσει το πρόγραμμα Εστία από τις 25.000 στις 27.000 και πάμε να το φθάσουμε στις 30.000.  Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα δημιουργήσουμε άλλες 8 επιτροπές προσφυγών, εκ των οποίων οι 2 θα καταπιάνονται μόνο με τις προσφυγές στη Λέσβο, μία με τη Χίο, μία με τη Σάμο και μία με την Κω και τη Λέρο μαζί. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία, ήδη μετά τον καινούργιο νόμο η διαδικασία δίνει αποτελέσματα. Έχουμε μια αύξηση 25-30% στη λήψη αποφάσεων και 50% στις επιδόσεις των αποφάσεων.  Επιπλέον, δείτε συνημμένο αναλυτικό σημείωμα για τον αριθμό των προσφύγων στις δομές φιλοξενίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ στους φοιτητές που διέμεναν στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου Κρήτης (από την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας)
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, ο Κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε τα εξής μέτρα: Σε πρώτη φάση, χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 2.000 ευρώ ανά φοιτητή που διέμενε στη Φοιτητική Εστία για την κάλυψη των πρώτων αναγκών. Ήδη έχει γίνει δεκτή προσφορά ξενοδόχου του Ηρακλείου Κρήτης για τη στέγαση από απόψε και για τις επόμενες μέρες των φοιτητών της Εστίας με ένα συμβολικό ελάχιστο τίμημα το οποίο θα καλυφθεί από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την στέγαση των φοιτητών καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς σε ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία της πόλης. Το Υπουργείο Παιδείας θα αναμένει τη κτηριολογική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να συμβάλλει οικονομικά στην κατασκευή του νέου κτηρίου της Φοιτητικής Εστίας. Το Υπουργείο προτίθεται να συμβάλει στη μεταστέγαση του Εργαστηρίου Φυσικής Ιστορίας. Ήδη βρίσκεται στο Ηράκλειο κλιμάκιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μετρήσεις της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα αναφορικά με τα επίπεδα των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση σε όμορα σχολεία και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Μεταβαίνει, επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» για την εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων από την καύση ινών αμιάντου.
Για τις Σκουριές (από τη συνέντευξη του Γ. Σταθάκη)

Η αδειοδότηση των Σκουριών συνδέεται με το εργοστάσιο καθετοποίησης. Αυτή ήταν η θέση της κυβέρνησης και αυτό λέει και η σύμβαση. Από την επόμενη μέρα της απόφασης της διαιτησίας, γίνεται διάλογος με την εταιρεία πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία της καθετοποίησης. Σ΄ αυτές τις συνθήκες του διαλόγου, η εταιρεία έκανε εξώδικο, δεν έκανε προσφυγή, αλλά πάλι σε διάλογο είμαστε. Δε νομίζω ότι μπορεί να μιλάει κανείς με καταστροφολογικά λόγια για κάτι που είναι αυτονόητο: ότι το δημόσιο πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον από την καθετοποίηση. Εξόρυξη χωρίς καθετοποίηση δεν έχει όφελος για την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: