ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ |
Αθήνα, 28/7/2011
Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι ένα κείμενο εφιαλτικό, με απουσία οράματος για την Παιδεία και την Έρευνα. Τα χαρακτηριστικά του δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αφού απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η διάλυση του Δημόσιου Δωρεάν Πανεπιστημίου και η ανασύνταξή του ως οικονομικού αγαθού, σύμφωνα με τις επιταγές της Μπολόνια, του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα πρέπει να ελεγχθούν τα Ιδρύματα καταλύοντας τη συλλογική διοίκηση, δομώντας ένα πανίσχυρο Συμβούλιο, κατά το ήμισυ διορισμένο, με εξουσίες που ποτέ πριν δεν είχαν άλλα ακαδημαϊκά όργανα διοίκησης. Χωρίς έλεγχο, χωρίς λογοδοσία.
Το Συμβούλιο αυτό θα διορίζει τους Κοσμήτορες/Διευθυντές και τον Πρύτανη/Πρόεδρο ΤΕΙ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη συναλλαγή, τον κομματισμό και τη διαφθορά… Όλα τα άλλα όργανα είναι διακοσμητικά και έχουν μόνο συμβουλευτικό ρόλο (διατύπωση γνώμης).
Για να εξασφαλίσει την υποταγή των μελών ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ ο νόμος φροντίζει να διαμορφώσει κατάλληλες συνθήκες ώστε τα εκλεκτορικά σώματα να ελέγχονται, να χειραγωγούνται. Πώς θα γίνεται αυτό; Τα εκλεκτορικά («Επιτροπές επιλογής» πλέον) θα είναι επταμελή και θα καθορίζονται πρακτικά από τον Κοσμήτορα/Διευθυντή ύστερα από «διαβούλευση» με μέλη της Σχολής. Με αυτό το σχέδιο ποιο μέλος ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ οποιασδήποτε βαθμίδας μπορεί να είναι ήσυχο ότι θα κριθεί αξιοκρατικά από ολιγομελή εκλεκτορικά σώματα που διορίζονται από τον Κοσμήτορα/Διευθυντή και συνεδριάζουν πρακτικά εν κρυπτώ;
Για να ενισχύσει το φόβο που θα χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των μελών ΔΕΠ, οι προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ θα γίνονται από την Κοσμητεία. Θα αξιολογούνται οι αναπληρωτές που έχουν συμπληρώσει 8 χρόνια ή οι καθηγητές που έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια, με επιτροπή επιλογής, ορισμένη από τον Κοσμήτορα/Διευθυντή Σχολής. Αν κρίνονται αρνητικά θα τιμωρούνται με εξευτελιστικές ποινές... Όσο για τους Λέκτορες/Καθηγητές Εφαρμογών ΤΕΙ και τους Επίκουρους; Οι Επίκουροι αντιμετωπίζονται ως συμβασιούχοι διδάσκοντες με ορισμένη θητεία. Μετά το πέρας αυτής ο Επίκουρος θα απολύεται, εκτός αν υπάρχει ανάγκη (και φυσικά αν είναι και «καλό παιδί») οπότε θα έχει μια ελπίδα να γίνει Αναπληρωτής. Οι Λέκτορες/Καθηγητές Εφαρμογών ΤΕΙ εξαφανίζονται από το χάρτη. Στη θέση τους θα εμφανιστούν οι νέοι «407», οι νέοι «Επιστημονικοί Συνεργάτες ΤΕΙ», εντεταλμένοι διδάσκοντες με ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Όλα τα μέλη ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ μετατρέπονται σε «υπαλλήλους» χωρίς λόγο και υπόσταση…
Δυστυχώς, η λαίλαπα του νέου νόμου θα σαρώσει τα πάντα, ακόμη και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Κατεδαφίζονται οι Ανώτατες Σπουδές και τα πτυχία και αντικαθίστανται με ταχύρρυθμα τριετή προγράμματα, μετατρέποντας την εκπαίδευση σε κατάρτιση. Ιδιαίτερα στα ΤΕΙ αυτό αποδεικνύεται καταστροφικό, αφού ο πυρήνας της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι τα Εργαστήρια –χωρίς εξοπλισμό αιχμής, χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς επιστημονικό προσανατολισμό, τα Εργαστήρια μετατρέπονται σε «εκθέσεις τεχνολογίας», η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω πειραμάτων μετατρέπεται σε «επίδειξη». Καταργούνται τα Τμήματα ως βασική ακαδημαϊκή μονάδα. Ο φοιτητής θα αποφασίζει το εξατομικευμένο πρόγραμμά του και στην πραγματικότητα θα το χρηματοδοτεί με «νέο σύστημα δανείων σε συνεννόηση με τον τραπεζικό τομέα…» αν θέλει κάτι παραπάνω από τριετείς σπουδές. Διαλύονται έτσι τα πτυχία των ΑΕΙ της χώρας και δημιουργείται η νέα πολλαπλά χρεωμένη γενιά πτυχιούχων του μέλλοντός μας.
Άξιο αναφοράς είναι, επίσης, ότι στο νέο νόμο απλά δεν υπάρχει καμία διάταξη σχετική με το άσυλο έτσι ώστε η νομική του υπόσταση να απαλειφθεί. Πρόκειται για την αποθέωση του πολιτικού αμοραλισμού. Το Ακαδημαϊκό Άσυλο είναι θεσμός σύμφυτος με την έννοια του Πανεπιστημίου. Έχει κατακτηθεί με αγώνες και έχει μεγάλη συμβολική σημασία και βάρος.
Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών δηλώνει κάθετα αντίθετη στη φιλοσοφία και, κυρίως, στους σκοπούς που έρχεται να εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το απορρίπτει στο σύνολό του και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του. Καλεί το ΥΠΔΒΜΘ να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα προσφιλή τακτική του δήθεν διαλόγου και της απαξίωσης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και να διαμορφώσει, μέσα στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος, κατάλληλες συνθήκες για έναν ειλικρινή, ισότιμο και εποικοδομητικό διάλογο με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Επιπλέον διεκδικεί:
· Την αποτροπή των περικοπών στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, η οποία ανέρχεται από 50% έως 75% και έχει οδηγήσει πρακτικά σε αναστολή πολλών συνιστωσών της ακαδημαϊκής λειτουργίας.
· Την αποτροπή των περαιτέρω περικοπών σε μισθούς και συντάξεις εξαιτίας του ενιαίου μισθολογίου.
· Τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ καθώς και την προώθηση των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ/ΕΠ ΤΕΙ που καθυστερούν και έχουν παγώσει.
· Την εξασφάλιση πιστώσεων για τους συναδέλφους διδάσκοντες με το ΠΔ 407/80 και τους Εργαστηριακούς/Επιστημονικούς Συνεργάτες (ΕΕΠ) ΤΕΙ, οι οποίοι απολύονται ή εργάζονται απλήρωτοι και ανασφάλιστοι.
Καλούμε τέλος την ακαδημαϊκή κοινότητα (εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές) και την ελληνική κοινωνία να διαφυλάξουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και να δώσουν από κοινού τη μάχη για καλύτερα Δημόσια και Δωρεάν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου