Τα επιχειρηματικά καρτέλ είναι η αιτία διαμαρτυριών. |
Το αιγυπτιακό φυσικό αέριο στόχος επανειλημμένων επιθέσεων του Ισραήλ στη χερσόνησο του Σινά
Διευρύνεται το κύμα διαμαρτυρίας στο Ισραήλ. Το Σάββατο, περίπου 250.000 πολίτες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ αξιώνοντας να μειωθεί το κόστος ζωής, συνεχίζοντας έτσι μια κλιμακούμενη κινητοποίηση η οποία έχει φέρει την οικονομία στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας και ασκεί πίεση στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η μόνη αντίδραση του τελευταίου ήταν να ανακοινώσει τη δημιουργία μίας υπουργικής επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με τα ζητήματα που θέτουν οι διαδηλωτές, ενώ η Κνεσέτ θα συνεδριάσει εκτάκτως την επόμενη εβδομάδα για το θέμα.
"Ο λαός απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη" έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι δεν τάσσονταν υπέρ κάποιου συγκεκριμένου κόμματος αλλά να αμφισβητούν το δόγμα της ελεύθερης αγοράς που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου. Η αστυνομία ανέφερε ότι τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι πήραν μέρος στις πορείες του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες πόλεις, αριθμός που είναι μεγαλύτερος από ό,τι στις συγκεντρώσεις των δύο περασμένων εβδομάδων.
Οι κινητοποιήσεις τέτοιας κλίμακας στο Ισραήλ -- ο πληθυσμός του οποίου δεν ξεπερνά τα 7,7 εκατομμύρια -- είναι εξαιρετικά σπάνιες και συνήθως αφορούν ζητήματα πολέμου και ειρήνης. Για "επανάσταση" έκανε λόγο ένας φοιτητής που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι "δεν είχε γίνει τίποτα σαν κι αυτό εδώ και δεκαετίες". Η εθνική ένωση των ισραηλινών φοιτητών ζητεί εκτός αυτών να επεκταθεί η δωρεάν παιδεία και η κυβέρνηση να δίνει μεγαλύτερα επιδόματα για τη στέγασή τους.
Το Ισραήλ προβλέπεται ότι θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 4,8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) εφέτος, εν μέσω οικονομικής στασιμότητας για πολλές δυτικές χώρες, και η ανεργία παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, στο 5,7%. Όμως τα επιχειρηματικά καρτέλ και το εισοδηματικό χάσμα αποτρέπουν κάθε πιθανότητα να επωφεληθούν ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού.
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε αύξηση κατά περίπου 10% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, απόφαση που απειλεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Το υπουργείο είχε προγραμματίσει αρχικά αύξηση κατά 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Το αιγυπτιακό φυσικό αέριο ήταν τους τελευταίους μήνες στόχος επανειλημμένων επιθέσεων στη χερσόνησο του Σινά, γεγονός που προκάλεσε παρατεταμένες διακοπές στην τροφοδοσία των σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου