Άποψη του Γ. Ν. Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας”. |
Του Τάκη Γεωργακόπουλου(*)
Σε σχέση με τα αναφερόμενα στο κείμενο του αγαπητού Β. Βενιζέλου ("Αυγή" 4.8.011, "Δεν αντέχει σε συζήτηση η κατάργηση κλινικών του ΕΣΥ”) για την πρόταση του διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνη να δημιουργηθούν τομείς σε κάθε νοσοκομείο στη θέση των σημερινών κλινικών, θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα:
Η πρόταση του κ. Μουσιώνη είναι ανεδαφική λειτουργικά, αλλά και ανιστόρητη, διότι οι τομείς, ως λειτουργικό - διοικητικό μόρφωμα, σε κάθε νοσοκομείο υπάρχουν, και κάθε τομέα απαρτίζουν αντίστοιχες κλινικές, παθολογικές, χειρουργικές, ψυχιατρικές /ψυχολογικά ιατρεία, εργαστήρια κ.λπ. και η λειτουργία τους είναι κατοχυρωμένη διά νόμου! Επομένως δεν είπε κάτι πρωτότυπο ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ, αλλά έδειξε την αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης και γενικότερα του ΠΑΣΟΚ να ασκήσει πολιτική με ιδεολογία, όραμα και κοινωνική ευαισθησία.
Η πρόταση Μουσιώνη είναι ανεδαφική λειτουργικά, διότι και στην Ελλάδα κάθε γιατρός ασκεί την ειδικότητά του και δεν μπορεί -στο πλαίσιο του νοσοκομειακού τομέα- να εφημερεύει π.χ. ο ΩΡΛ για γυναικολογικά περιστατικά ή ο οφθαλμίατρος για περιστατικά γενικής χειρουργικής. Φαντασθείτε, δηλαδή, έναν οφθαλμίατρο να εφημερεύει στον χειρουργικό τομέα και να οδηγηθεί στην εφημερία του νοσοκομείου ασθενής με σοβαρό πρόβλημα κοιλιάς ή ρήξη ανευρύσματος αορτής! Αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι η τύχη του.
Είναι προφανές ότι η πρόταση Μουσιώνη, αν θεσμοθετηθεί, θα οδηγήσει σε άκρως επικίνδυνες έως εγκληματικές καταστάσεις! Εξίσου προφανές είναι ότι, ακόμη κι αν ενομοθετείτο, θα ακυρωνόταν στα δικαστήρια, αλλά και δεν θα εφαρμοζόταν από τους γιατρούς, διότι θα επρόκειτο για “προδήλως παράνομη” νομοθετική ρύθμιση.
Το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό που έχουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία και παρουσιάζουν έντονη λειτουργική αδυναμία, ιδίως κατά τις εφημερίες, δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα τύπου Μουσιώνη, αλλά με αποτύπωση της υπάρχουσας πραγματικότητας και πολιτική απόφαση όλων των αναγκαίων προσλήψεων γιατρών, διαφορετικά τα νοσοκομεία θα υπολειτουργούν!
Την παραοικονομία, όπου παρατηρείται, η παρούσα κυβέρνηση -και κάθε κυβέρνηση- μπορεί να την αντιμετωπίσει δραστικά και αποτελεσματικά, αλλά δεν θέλει, διότι η ύπαρξή της εκτονώνει την πίεση για βελτίωση των αποδοχών των γιατρών.
Ας κάνει το ΣΕΥΠΠ τακτικούς ελέγχους στα νοσοκομεία και σε συγκεκριμένους τομείς όπου όλοι γνωρίζουν στο υπουργείο πως μπορεί να γίνεται αλισβερίσι με εταιρείες. Δεν κάνει, όμως, και αυτό κινεί υποψίες για διαπλοκή ανωτάτων στελεχών με συγκεκριμένες βιομηχανίες / εταιρείες εμπορίας υγειονομικών υλικών...
Από την άλλη η λύση των επικουρικών γιατρών δεν απέφερε καρπούς, αφού τα νοσοκομεία, ιδίως της επαρχίας, ακόμη και μετά τις επικείμενες συγχωνεύσεις, δεν θα αποκτήσουν αριθμητικά επαρκές ιατρικό δυναμικό ώστε να εφημερεύουν με ασφάλεια.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στα νοσοκομεία που πρέπει να εφημερεύουν όλο το 24ωρο, για 365 ημέρες τον χρόνο, η δυνατότητα εργασιακής απασχόλησης κάθε γιατρού -σε κανονική πρωινή εργασία και υπερωριακή απασχόληση κατά τις εφημερίες- είναι δεδομένη. Επομένως πρέπει να είναι δεδομένη και η δύναμη σε γιατρούς για κάθε κλινική και εργαστήριο αν θέλουμε τα νοσοκομεία να μη μετατραπούν σε κρεματόρια.
(*) Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι εκπρόσωπος Τριμελούς Επιτροπής (ΕΙΝΑ)
και αιρετός εκπρόσωπος ιατρών στο Δ.Σ. του Γ. Ν. Πατρών “Ο Άγιος Ανδρέας”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου